Mataró aposta per la transició energètica amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques a tres equipaments públics

Font: Ajuntament de Mataró

13/11/2020 - 11:23

L’actuació s’emmarca en el projecte per impulsar la transició energètica a Mataró, que compta amb finançament europeu. Les plaques fotovoltaiques d’autoconsum ja s’estan instal·lant a les cobertes de l’Escola Marta Mata i del Poliesportiu Municipal Teresa Maria Roca i Vallmajor, i en els propers dies també ho faran a l’Institut Miquel Biada.

Les obres consisteixen en la instal·lació dels mòduls fotovoltaics per a l’autoconsum en la coberta dels edificis, que cobriran part de la demanda elèctrica dels equipaments a partir de l’energia generada. Els excedents d’energia que es produeixin principalment durant els dies que els edificis estiguin tancats per períodes de vacances i caps de setmana seran injectats a la xarxa elèctrica a canvi d’una compensació per part de la companyia comercialitzadora.

En el cas del Poliesportiu Municipal Teresa Maria Roca i Vallmajor s’estan instal·lant 86 plaques amb una potència de 29,24 kW. Es preveu que produiran una energia de 39.133 kWh. Un 74,9 % de l'energia generada es destinarà a autoconsum de l'equipament, i suposarà un estalvi anual en consum de 4.000 €. La instal·lació de les plaques fotovoltaiques té un cost de 34.409,69 €.

Pel que fa a l’Escola Marta Mata, s’instal·len 70 plaques amb una potència de 23,80 kW. La previsió de producció anual d’energia és de 36.775 kWh. Un 76,1 % de l'energia generada serà per a autoconsum de l'escola i suposarà un estalvi anual en electricitat de 3.690 €. La instal·lació de les plaques té un cost de 28.316,42 €.

Per últim, a l’Institut Miquel Biada es col·locaran 157 plaques que tindran una potència de 53,38 kW. Produiran 78.960 kWh, i un 76,3% d'aquesta producció serà per cobrir necessitats energètiques del centre. A nivell econòmic, l’autoconsum permetrà un estalvi anual quantificat en 7.990 €. Els treballs d’instal·lació de les plaques tenen un cost de 79.508,47 €.

En el cas del poliesportiu i l’escola, les obres estan adjudicades a l’empresa Solartradex SL, i tenen una durada prevista de quatre setmanes. La instal·lació de les plaques de l’Institut Miquel Biada s’ha adjudicat a l’empresa TFM Energia Solar Fotovoltaica, SA i tenen una durada prevista també de quatre setmanes. En aquest equipament, s’instal·la també una barana i una escala metàl·lica per fer accessible la coberta amb finalitat pedagògica, perquè els alumnes del centre que cursen estudis relacionats puguin complementar la seva formació.


Projecte de transició energètica

Aquesta actuació forma part del projecte “Procés d’impuls de la transició energètica a Mataró”, que l’Ajuntament està executant i que està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea, en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

El projecte preveu una despesa total de 3,3 milions (IVA inclòs), dels quals 1,36 milions són finançats pel FEDER i la resta l’assumeix l’Ajuntament. La iniciativa té tres línies d’actuació: la millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic, amb diferents actuacions que estan en desenvolupament; el desplegament de l’Oficina per a la Transició Energètica de Mataró, que s’ubicarà a l’Espai Mataró i oferirà auditories energètiques per aconseguir també llars i empreses més eficients; i el programa d’autoconsum en equipaments públics, amb la instal·lació de les plaques fotovoltaiques ja en marxa.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El regidor de Mobilitat i Sostenibilitat, Miquel Vives, ha anunciat que s’ha contractat la instal·lació de plaques fotovoltaiques d’autoconsum a l’edifici de l’Escola Emili Vallès. La seva instal·lació està prevista per aquest mes i s’emmarca dins del pla que l’Ajuntament d’Igualada està duent a terme aquest any en aquest àmbit.

Article

Les bonificacions, els baixos preus i la simplificació de tràmits contribueixen a que s’hagi superat un megawat de potència instal•lada a Lleida en plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum energètic sobre coberta.

Article
@Becquel

@Becquel

Els veïns i veïnes de l’EMD han instal·lat 70 plaques solars en 18 habitatges, amb una producció anual aproximada de 40 MWh, un fet que permetrà la reducció de 16 tones de CO2 anuals

Butlletí