Els cotxes sense etiqueta ja no podran circular per la ZBE en episodi de contaminació

Font: AMB

06/11/2020 - 11:11

L'AMB ha actualitzat el seu protocol en casos d'alta contaminació, una vegada ha entrat plenament en vigor la ZBE Rondes BCN i està en vigor el règim sancionador

El passat dimarts, 27 d'octubre de 2020, el Consell Metropolità de l'AMB va aprovar l'actualització del Protocol d'actuació en cas d'episodis d'altra contaminació atmosfèrica per NO2 i PM10 de l'AMB. Aquest, aprovat inicialment l'any 2017 i actualitzat per primera vegada durant l'any 2018, s'ha actualitzat ara per segona vegada, una cop està plenament en vigor la ZBE Rondes BCN i en vigor el règim sancionador de d'aquesta. Des de l'AMB es recorda que la ZBE Rondes de BCN restringeix la circulació de dilluns a divendres laborables de 7 a 20 hores als vehicles més contaminants, aquells que no els correspon distintiu ambiental de la DGT. 

Concretament, l'AMB ha establert dues noves mesures en el cas de donar-se la fase d'episodi de contaminació de NO2, un dels contaminants més nocius per a la salut de les persones i del qual se superen en algunes ocasions els límits establerts per la Unió Europea i l'OMS.

Concretament, en cas d'episodi de contaminació per NO2:

  • Es limitarà l'autorització de les autoritzacions diàries: en els dies d'episodi per NO2 els vehicles que no els hi pertoca distintiu ambiental de la DGT NO podran demanar noves autoritzacions diàries, de les 10 disponibles l'any. Si ja s'han demanat abans, el permís continuarà vigent. De moment, aquesta mesura afectarà a cotxes (M) i motos (L). Posteriorment, quan progressivament s'acabin les moratòries de furgonetes (N1), camions (N2 i N3) i autobusos i autocars (M3), aquests també es veuran afectats.
  • En cas d'infracció durant episodi per NO2: s'incrementen de sancions. En cas que vehicles sense distintiu ambiental accedeixin a l'àmbit del a ZBE Rondes BCN durant un episodi d'alta contaminació per NO2, les sancions s'incrementaran com a mínim un 50%. En el cas de les motos (L) i cotxes (M) als quals ara ja aplica el règim sancionador, passarà dels 100 als 200 euros. Les furgonetes (N1) també passaran de 100 a 200 euros i els camions, autobusos i autocars  (N2, N3, M2 i M3) passaran dels 200 als 500 euros, un cop finalitzi la moratòria que hi ha vigent per a cada categoria de vehicle.

Episodi contaminació per diòxid de nitrogen (NO2) i reforç transport públic

Des de l'AMB es recorda que la fase d'activació d'episodi d'alta contaminació per NO2 es posa en marxa quan a més d'una estació de la XVPCA a l'àrea metropolitana supera el valor límit horari de 200 µg/m³ diaris de diòxid de nitrogen i la previsió a 24 hores no indiqui una millora en els nivells.

Des de l'AMB es recorda que durant els episodis de contaminació, el transport públic ofereix la màxima capacitat operativa.

Paral·lelament, s'activa la T-aire, un títol multipersonal de 2 viatges integrats al preu d'una T-casual aplicant un descompte del 10%. Aquest bitllet serveix a les 6 corones i el temps de transbordament és el mateix que el de qualsevol títol integrat: 1 hora i 15 minuts per a la zona 1 i es va incrementant en 15 minuts més per cada zona addicional.

La T-aire esta disponible a les màquines de venda automàtica dels operadors de transport públic: TMB, FGC, Rodalies de Catalunya i Tram. D'acord amb el protocol, es desactivarà la venda un cop es declari la fi de l'episodi.

Alertes gratuïtes al mòbil en cas d'alerta ambiental

A més, l'AMB ofereix a la seva webapp airemetropolità un visor fruit del projecte europeu EIT- FUTUREMOB, que permet consultar l'evolució dels darrers dies de contaminació atmosfèrica als seus municipis. Alhora, mitjançant inscripció a la webapp, es podrà accedir a un servei gratuït d'alertes per alta contaminació en l'àmbit metropolità i altres serveis relacionats amb l'estat de l'aire a la metròpolis.


 

Relacionats

Notícia

El parc natural de l'Albufera compta amb prop de mil barques censades, de pesca i passeig turístic, que treballen una mitjana de 300 dies a l'any

Article

La campanya vol sensibilitzar la ciutadania sobre el paper clau del transport públic en la mobilitat del futur, així com posar de relleu que no podem tornar enrere amb una mobilitat de fums i soroll que perjudiqui la nostra salut. També recorda el servei que ofereix la xarxa de transport públic de l’àrea metropolitana i els esforços realitzats per continuar oferint servei i incrementant l’oferta.

Notícia

Durant aquesta primera setmana del nou curs prop de 2.100 nens i nenes de primer de primària i les seves famílies rebran, a cada una de les seves escoles, un díptic amb el cartell Caminant cap a l’escola i una carta de la Comissió del Pla de Seguretat i Educació Viària de Badalona amb la voluntat de fomentar els desplaçament cap a l’escola, a peu o en transport públic.

Butlletí