Una calçada "intel·ligent" contra la pluja, a Viladecans

Font: Ajuntament de Viladecans

10/11/2020 - 22:22

Només en mirar-la ja es veu que no és com la resta. La calçada del renovat carrer dels Lilàs, al barri de l’Alba-rosa, és d’un formigó porós que mai abans s’havia col·locat a la ciutat, un material permeable i alhora apte per al trànsit de tot tipus de vehicles. És la peça clau d’un novedós sistema de drenatge sostenible, amb el qual l’Ajuntament vol millorar la gestió de les inundacions a la ciutat quan en aquest barri de la part alta cauen pluges fortes.

En lloc d’abocar l’aigua directament al clavegueram, aquesta s'infiltra rapidament a uns dipòsits instal·lats sota el parterre verd de la vorera, que deixen anar una part a les capes inferiors del terra i alenteixen l’arribada de la resta de l’aigua a la xarxa de pluvials. Així, ajuden en gran mesura a aquesta no se saturi, tot facilitant el trànsit i reduint els riscos habituals inherents a l'acumulació de precipitacions. 
 
L’actuació, que s’aplica també a la reforma que s’hi està fent en la veïna avinguda del Tamariu, permetrà avaluar a través d’un sistema de sensors instal·lats als dipòsits si aquesta és una bona pràctica a incorporar en el futur a la resta de reformes integrals de carrers que s’ha encetat en aquest escarpat barri.


 

Relacionats

Article

Fins al 2025 els serveis de conservació dels edificis, parcs i monuments històrics i artístics municipals empraran materials més sostenibles, en reciclaran per donar-los una segona vida i utilitzaran vehicles elèctrics, híbrids o de gas.

Article

Els projectes aportaran possibilitats pioneres a la metròpolis de Barcelona en mobilitat sostenible, com ara l'oferta de bicicletes de càrrega, l'impuls de centres logístics d'últim quilòmetre, l'electrificació de línies de bus o la millora del servei de bus a demanda. Han estat seleccionats per l'EIT Urban Mobility, un referent a Europa que impulsa projectes que plantegin nous models de mobilitat sostenible i facin ciutats més amables i amb menys vehicles privats. És el segon any consecutiu que projectes presentats per l'AMB són escollits per l'EIT Urban Mobility i reben finançament per fer-los realitat

Article

L’Ajuntament de Viladecans fa un pas més pel que fa al reciclatge dels residus orgànics posant en marxa un pla pilot de compostadors comunitaris. A finals de març es van instal·lar dos compostadors comunitaris a la ciutat, un al barri del Mas Ratés i un altre al Grup Sant Jordi. Cada compostador està dimensionat per a 35 famílies i quan estigui a ple rendiment permetrà produir més de 300 quilos de compost d’alta qualitat. Les persones participants en aquesta prova pilot rebran el compost per fer-lo servir en les seves plantes que també s’utilitzarà per al verd urbà.

Butlletí