Mollet, un de les primers consistoris que s’adhereix a la Carta Alimentària per un sistema alimentari més sostenible

Font: Ajuntament de Mollet

06/11/2020 - 11:11

L’Ajuntament de Mollet del Vallès i el Consorci de Gallecs han participat durant 2 anys en el grup de cocreació de la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona (CRAM). Més d’un centenar d’entitats, persones i municipis compromesos, com el de Mollet, han participat en l’elaboració i cocreació d’un text promogut pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), que ha de servir per aconseguir un sistema alimentari més just, net, sostenible i saludable.

Ajuntaments com els de Mollet del Vallès, i el Consorci de Gallecs, Barcelona o Terrassa, i entitats com Mercabarna, Unió de Pagesos o la Institució Catalana d’Estudis Agraris han estat les primeres adhesions a la Carta Alimentària.

Mollet del Vallès i el Consorci de Gallecs van ser escollits per participar en el grup de cocreació  de la Carta Alimentària perquè va ser dels primers municipis catalans a tenir una política alimentària municipal i pels projectes Diet for a Green Planet i Agri-Urban.

El text ha se servir, en primer lloc, coordinar estratègies i polítiques alimentàries en clau de regió metropolitana. En segon terme ha de facilitar la transició cap a un model de major sobirania alimentària i enfortir un sistema alimentari més just, segur, sostenible i saludable, sobre la base de criteris socials, ecològics i de proximitat. I, en tercer lloc, integrar la mirada metropolitana en les polítiques alimentàries, en general, i també en el projecte Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, en particular.

Amb l’impuls del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) és la primera vegada que sector públic, empreses, i organitzacions socials es posen d’acord per definir una estratègia comuna per aconseguir un sistema alimentari millor, prenent com a referència el territori metropolità, com per exemple Gallecs.

L'alcalde de Mollet, Josep Monràs, recorda que “la ciutat és, segurament, un dels primers ajuntaments d’Espanya a aprovar una política local alimentària (2015) i un clar exemple a nivell europeu, amb la participació a projectes com Conserveterra, comunitat d’aprenentatge per a productors i productores locals que, gràcies a  l’àmbit de la recerca i la innovació, es formaran per tal de fer la transició a una agricultura més sostenible, i Agri-Urban,  que ha permès desenvolupar una estratègia integrada, a mig i llarg termini, sobre alimentació i salut per a la nostra ciutat.”

Monràs ha afegit que “som referents en l'aposta pel menjar saludable, l'economia local i circular, per l'aprofitament màxim amb la mínima despesa, gràcies a una bona estratègia de tot el circuit alimentari".


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El Comitè Municipal de Sequera s’ha reunit per fer seguiment de les mesures d’estalvi i gestió de l’aigua que s’estan duent a terme a Mollet. Durant la reunió s’ha tornat a constatar la bona gestió de l’aigua que s’ha fet a la ciutat que ha permès reduir en un 50% el consum d’aigua municipal en un any.

Article

L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha habilitat a l’escola Cal Músic un nou refugi bioclimàtic, que s’afegeix al primer creat al municipi, a l’escola Joan Salvat Papasseit. Els refugis bioclimàtics representen un espai d’alimentació per a espècies beneficioses, generant un hàbitat amb un equilibri ecosistèmic

Article


 

Quines són les energies renovables? Quina diferència hi ha amb aquelles que no ho són? Aquestes són algunes de les preguntes que s'han formulat en una de les sessions d'Aprenem el Sol.

Butlletí