L’octubre del 2020 ha estat el més càlid mai registrat a Europa

Font: Betevé

06/11/2020 - 08:31

El Servei per al Canvi Climàtic Copernicus ha publicat aquest dijous l’anàlisi del comportament termomètric de l’octubre en què destaca que no hi ha cap registre d’octubre amb una temperatura tan elevada a escala europea com la de l’octubre d’aquest present 2020.


Un octubre rècord a Europa

L’octubre ens ha deixat una temperatura mitjana a escala europea d1,6 ºC per sobre respecte al període 1981-2010, cosa que el fa ser l’octubre més càlid mai registrat a Europa.

Ara bé, dins d’aquest rècord absolut europeu, hi ha una gran variabilitat. Així, tota la Península i bona part del Mediterrani Occidental han tingut un octubre anormalment fred que ha quedat clarament contraposat per l’excepcionalitat càlida que han patit els països de l’est, Turquia i Rússia, amb anomalies de temperatura de més de quatre graus per sobre del que seria habitual.

Barcelona ha estat, aquest octubre, l’excepció que confirma que l’escalfament global és ja una evidència.

En l’àmbit europeu només els octubre del 2006 i 2002 (des d’avui, l’antic rècord a l’octubre) s’acosten mínimament a l’anomalia d’aquest any 2020.
 

A escala mundial, un nou podi

En l’àmbit global, aquest octubre del 2020 ha estat el tercer més càlid segons informa el Servei per al Canvi Cimàtic Copernicus. L’anomalia, de +0,62 queda només a poques centèsimes (menys d’una dècima per sota) dels anys 2015 i 2019, encara els més càlids.

La dada contundent a escala mundial és que els sis octubres més càlids mai registrats són justament els sis darrers anys. Tots els compresos entre el 2015 i el 2020.
 

Un any que acabarà també entre els més càlids

Tot i que de moment hi ha períodes anuals en què la temperatura ha estat superior a la d’aquest 2020, el cert és que el període dels darrers 12 mesos està ja entre els més càlids.

I és que cal remuntar al 2008 (fa més de 12 anys) per trobar un mes fred a escala mundial.

El planeta continua donant signes inequívocs d’una realitat que ja és aquí: el canvi climàtic.


 

 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L’ajuntament impulsa polítiques per mitigar els efectes i adaptar-se al canvi climàtic, com es recull en la Declaració d’emergència climàtica a Lleida signada el 2019 També treballa per a desenvolupar les accions del Pla del Clima de Lleida 2030, amb objectius i actuacions que promoguin, entre altres, l’estalvi i millora de l’eficiència energètica, la promoció de les fonts d’energies renovables o l’adaptació del municipi als efectes del canvi climàtic

Notícia

El parc natural de l'Albufera compta amb prop de mil barques censades, de pesca i passeig turístic, que treballen una mitjana de 300 dies a l'any

Article

La campanya vol sensibilitzar la ciutadania sobre el paper clau del transport públic en la mobilitat del futur, així com posar de relleu que no podem tornar enrere amb una mobilitat de fums i soroll que perjudiqui la nostra salut. També recorda el servei que ofereix la xarxa de transport públic de l’àrea metropolitana i els esforços realitzats per continuar oferint servei i incrementant l’oferta.

Butlletí