L’octubre del 2020 ha estat el més càlid mai registrat a Europa

Font: Betevé

06/11/2020 - 08:31

El Servei per al Canvi Climàtic Copernicus ha publicat aquest dijous l’anàlisi del comportament termomètric de l’octubre en què destaca que no hi ha cap registre d’octubre amb una temperatura tan elevada a escala europea com la de l’octubre d’aquest present 2020.


Un octubre rècord a Europa

L’octubre ens ha deixat una temperatura mitjana a escala europea d1,6 ºC per sobre respecte al període 1981-2010, cosa que el fa ser l’octubre més càlid mai registrat a Europa.

Ara bé, dins d’aquest rècord absolut europeu, hi ha una gran variabilitat. Així, tota la Península i bona part del Mediterrani Occidental han tingut un octubre anormalment fred que ha quedat clarament contraposat per l’excepcionalitat càlida que han patit els països de l’est, Turquia i Rússia, amb anomalies de temperatura de més de quatre graus per sobre del que seria habitual.

Barcelona ha estat, aquest octubre, l’excepció que confirma que l’escalfament global és ja una evidència.

En l’àmbit europeu només els octubre del 2006 i 2002 (des d’avui, l’antic rècord a l’octubre) s’acosten mínimament a l’anomalia d’aquest any 2020.
 

A escala mundial, un nou podi

En l’àmbit global, aquest octubre del 2020 ha estat el tercer més càlid segons informa el Servei per al Canvi Cimàtic Copernicus. L’anomalia, de +0,62 queda només a poques centèsimes (menys d’una dècima per sota) dels anys 2015 i 2019, encara els més càlids.

La dada contundent a escala mundial és que els sis octubres més càlids mai registrats són justament els sis darrers anys. Tots els compresos entre el 2015 i el 2020.
 

Un any que acabarà també entre els més càlids

Tot i que de moment hi ha períodes anuals en què la temperatura ha estat superior a la d’aquest 2020, el cert és que el període dels darrers 12 mesos està ja entre els més càlids.

I és que cal remuntar al 2008 (fa més de 12 anys) per trobar un mes fred a escala mundial.

El planeta continua donant signes inequívocs d’una realitat que ja és aquí: el canvi climàtic.


 

 

Categories: 

Relacionats

Article

És el resultat d'una investigació amb la participació de 458 persones d'arreu del món

Article

Peatge Urbà a Barcelona? Formació per a moviments socials. Aquesta xerrada/formació va ser realitzada el 17 de novembre en el marc de la campanya #RecuperemLaCiutat

Notícia

La primera edició de l’ECOFest, festival de la sostenibilitat i l’emergència climàtica, celebrat el dies 14 i 15 de novembre en format virtual, ha estat tot un èxit participatiu i d’organització.

Butlletí