Un estudi apunta que la contaminació es va reduir fins a un 70 % durant el confinament

Font: Betevé

10/11/2020 - 22:26

A l'estació de l'Eixample, i gràcies al confinament, els micrograms per metre cúbic van passar de xifres màximes de 50 µg/m³ fins a mínims de 14 µg/m³

Segons les darreres dades de l’estudi de la Generalitat de la qualitat de l’aire, aquest any tan atípic ha registrat moltes baixades i pujades en els nivells de contaminació atmosfèrica. A les estacions de trànsit de Barcelona és on s’ha notat més aquesta variació.
 

Arriba el confinament, baixa la contaminació

A l’estació de l’Eixample, durant les primeres setmanes d’any es van registrar concentracions de fins a 40 i 50 micrograms per metre cúbic, unes xifres molt per sobre de les recomanacions de l’OMS. Amb l’arribada del confinament i de les restriccions de mobilitat, però, hi va haver una caiguda dràstica d’aquests nivells de contaminació i els valors van arribar a xifres de fins a només 14 micrograms per metre cúbic, una caiguda en picat de fins al 70 % respecte als nivells de contaminació d’altres anys.
 

Arriba el desconfinament, puja la contaminació

El desconfinament, que va venir acompanyat d’una recuperació de la mobilitat a la ciutat, va propiciar que, novament, augmentés la contaminació de l’aire. Els valors van tornar a superar els 30 micrograms, fins a arribar en alguns punts als 40, durant la segona setmana de juliol, per exemple. Malgrat tot, la nova normalitat ha ajudat a mantenir aquesta xifra dins d’aquests paràmetres, uns valors que segueixen sent un 20 % inferiors als que teníem abans de la pandèmia.

Poca variació en les partícules en suspensió

Pel que fa a les concentracions de partícules en suspensió, les PM10, no han variat tant perquè en bona mesura depenen d’episodis naturals com ara la pols provinent del Sàhara. Tot i això durant el confinament la concentració de partícules va baixar un 15 % i amb l’arrencada de la mobilitat les xifres se situen només un quatre per cent per sota.


 

Relacionats

Notícia

Les superilles de Barcelona afecten positivament la salut i el benestar del veïnat i les persones que en fan ús. Així ho conclouen diversos estudis observacionals, quantitatius i qualitatius realitzats, en el marc del projecte “Salut als carrers”, per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que ha analitzat l’impacte en la salut i els seus determinants de les superilles implantades al Poblenou, a Sant Antoni i a Horta.

Notícia

Per primera vegada, un equip científic estima l'impacte de la reducció de la contaminació atmosfèrica pel confinament a la mortalitat de 47 capitals de província

Notícia

Els entorns de 155 centres educatius seran espais amb menys cotxes i, amb les actuacions previstes fins al 2022, es convertiran en llocs de trobada amb menys contaminació, més saludables i agradables. Les intervencions inclouen reduir el nombre de carrils i la velocitat de circulació, crear espais plaça amb elements de joc, reforçar la senyalització i instal·lar elements de seguretat. ​

Butlletí