Butlletí 343 - “Barcelona té 6.000 cotxes per km2. Respirem aire tòxic a diari”

06-02-2018 al 19-02-2018

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 343 - “Barcelona té 6.000 cotxes per km2. Respirem aire tòxic a diari”

 
  06-02-2018 al 19-02-2018  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

“Barcelona té 6.000 cotxes per km2. Respirem aire tòxic a diari”

19/02/2018

 
 

Alexandra Farbiarz és sociòloga, coach i comunicòloga ambiental. Treballa en l’àmbit de la comunicació i divulgació ambiental des de l’any 1999. Olga Margalef és geòloga i investigadora postdoctoral al CREAF. Totes dues són membres de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire. En aquesta entrevista ens expliquen els detalls del projecte d’educació i sensibilització ambiental Enlaira’t, que es desenvolupa a 10 centres de Secundària de Barcelona.

 

 

 
 

Reportatges

 
 

El soroll afecta la salut del cor

Noves investigacions confirmen que estar exposats a alts nivells de soroll pot causar malalties cardiovasculars

 
 

Si viu a prop d'un aeroport, el ferrocarril o una carretera molt transitada, potser li preocupa que els fums d'aquests avions, trens i automòbils afectin la seva salut.

Ara bé, segons un nou estudi del Journal of the American College of Cardiology, pot haver-hi una altra amenaça: els alts nivells de soroll poden ser dolents per al cor. 

Així doncs, el que es posa de manifest és que hi ha una connexió entre la contaminació acústica i la malaltia cardiovascular en nombrosos estudis al llarg dels anys, segons han assenyalat els autors de la nova revisió. 

 

 
 

Opinions

 
 

L’impacte social del tramvia: l’impacte social d’aturar el projecte

18/02/2018
Oscar Martínez

Un projecte així ha de traspassar el mur en què s'ha convertit la política per part de grups municipals on, ni l'accessibilitat, ni l'eficiència, ni la sostenibilitat semblen ser suficients per desbloquejar una opció que millora la qualitat de vida de la gent de la ciutat. 

El valor del transport públic recau en la possibilitat de desplaçar-se de la manera més eficient i responsable amb la ciutat i el planeta.

 

 

De la natura a l’ambient

 

18/02/2018
Ramon Folch

El terme "natura", com el terme "paisatge", tenen un llarg recorregut en el llenguatge comú. L’ecologia i altres ciències ambientals també els utilitzen, però circumscrivint-los a camps semàntics molt precisos i ajustats a les seves necessitats conceptuals. Així, un "paisatge" no és una postal per a un ecòleg, sinó un algorisme socioambiental, és a dir el conjunt de paràmetres que defineixen l’aspecte d’un territori.

 

 

 
Notícies
 

Comença la nova recollida selectiva d’escombraries porta a porta a Sarrià

19/02/2018

 
 

Dilluns 19 de febrer comença la recollida selectiva porta a porta al barri de Sarrià de Barcelona, un sistema de recollida selectiva pioner a la ciutat. S'emmarca en l'estratègia de residu zero de l''Ajuntament de Barcelona. Al barri vell de Sarrià s'hauran de llençar les escombraries per separat, baixant cada dia unes fraccions de residus determinades a la porta de casa de 20 a 22 h. Fins ara ja es treien els residus al carrer, però es podia fer durant tot el dia i sense reciclar. Els veïns es preparen per adaptar-se al nou sistema.

 

 

 

 
 

Brussel·les decidirà si porta a Espanya davant la Justícia europea per la contaminació atmosfèrica

19/02/2018

L’expedient obert a Espanya afecta a Avilés (Astúries) i Villanueva del Arzobispo (Jaén), que han superat de forma "contínua i persistent" els límits de partícules fines (PM10), així com Madrid, Barcelona i la seva àrea metropolitana per sobrepassar els màxims de NO2.

 

La segona edició del #wasteinprogress s’internacionalitza amb públic de diversos països 

19/02/2018

L’esdeveniment, que tindrà lloc del 21 i al 23 de febrer al Palau de Fires de Girona, reunirà 8 casos d’èxit de tot el món que són referents en la gestió de residus en regions turístiques i grans esdeveniments. 

 
 

Girona iniciarà la recollida porta a porta a Campdorà en tres mesos

 

 

17/02/2018

L'Ajuntament de Girona i l'associació de veïns de Campdorà han acordat que la recollida de les deixalles porta a porta començarà en aquest barri d'aquí a tres mesos. D'aquesta manera, el barri se sumarà al de Sant Daniel, on aquest tipus de recollida ja fa una temporada que funciona amb èxit.

 

Per primera vegada circularan per valència autobusos de l'EMT elèctrics, i articulats de consum híbrid

16/02/2018

L'alcalde de València, Joan Ribó, i el regidor delegat de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha presentat els 37 nous vehicles incorporats per l'EMT: 35 d'ells, de tecnologia híbrida, i 2 elèctrics.

 
 

Les Balears volen prohibir l'entrada de cotxes dièsel el 2025 i de gasolina el 2035

16/02/2018

Aquesta és una de les mesures incorporades a  l’esborrany de l’avantprojecte de la llei de canvi climàtic i transició energètica de les Illes Balears. Les mesures que inclou la futura llei es justifiquen tant en la situació actual com en la vulnerabilitat de les Illes als efectes del canvi climàtic, al mateix temps que permeten definir un futur més sostenible amb una transició cap a un model energètic net que deixi enrere els combustibles fòssils i, per tant, les emissions.

 

Barcelona controlarà amb càmeres els vehicles contaminants que van per les rondes

15/02/2018

A finals d'any, unes càmeres instal·lades a les rondes identificaran i multaran els cotxes que contaminin. L’Àrea Metropolitana ja ha instal·lat la primera càmera a Sant Adrià de Besòs i està estudiant on posar la resta. Durant els propers mesos es faran proves i s'analitzarà quins són els millors emplaçaments per a les càmeres. També s'acabarà d'enllestir la plataforma de gestió de les dades en coordinació amb l'Ajuntament de Barcelona.

 

 
 

Nou sistema de recollida de brossa al centre de Molins de Rei

 

15/02/2018

Els veïns i veïnes del centre de Molins de Rei compten amb un nou sistema de recollida de brossa, conegut amb el nom d’illes emergents. El nou sistema consisteix en l’habilitació de punts de contenidors només durant algunes hores del dia, deixant la via més endreçada, reduint els abocaments de mobles i trastos vells i eliminant sorolls i males olors.

 

 

El nou bo social redueix fins a un 44% els ajuts a llars en situació de vulnerabilitat a Catalunya

15/02/2018

Els primers resultats del projecte europeu SMART-UP, dins del qual s’ha analitzat l’evolució anual de l’ús energètic a 19 llars en situació de pobresa energètica a la província de Barcelona, indiquen que el descompte aplicat pel nou bo social pot arribar a ser entre un 35 i un 44 % menor al de la normativa anterior.

 

 
 

Les renovables guanyen al carbó a la UE per primera vegada en la història

14/02/2018
 

La dada l’han avancat 2 think tanks europeus - Sandbag y Agora Energiewende-, que han repassat els primers balanços anuals provisionals 2017 de les 28 nacions de la Unió.  Cal destacar que el 56% del creixement del sector de les renovables s'ha registrat en només dos països: Regne Unit i Alemanya. I destaca fornamentalment la generació d'electricitat amb vent, la qual ha augmentat un 19%.

 

Les plantes estan més exposades a les glaçades per culpa del canvi climàtic

14/02/2018

Segons demostra un estudi publicat a Nature Communications amb la participació del CREAF, el període de creixement de les plantes durant l’any s’ha allargat i això les exposa més a les gelades en aquesta etapa sensible per a elles. Això pot perjudicar la seva activitat i provocar pèrdues importants en conreus.

 
 

Granollers obté per segon cop el Contenidor d’Or com a població que més vidre recicla

13/02/2018

Granollers ha guanyat El Contenidor d’Or del mes de gener i ja suma dues victòries en la competició de convoca l’entitat Ecovidrio. Onze municipis participen en aquest concurs, que té com a objectiu incentivar el reciclatge de vidre entre la població.

 

Girona construirà un nou itinerari cicloturístic que resseguirà el riu Ter

 

13/02/2018

La via, als barris del Pont Major i Campdorà, enllaçarà amb la que també es farà a Celrà, tindrà uns 3 quilòmetres i es farà gràcies en part a una subvenció europea de gairebé 360.000 euros. El nou carril bici permetrà donar empenta a la mobilitat sostenible i serà un exemple de cooperació entre la ciutat i els municipis propers.

 

 
 

Barcelona Energia, la nova comercialitzadora pública d'energia elèctrica, comença a operar.

12/02/2018

Pas endavant en la generació i l’explotació d’energia verda i local. Barcelona Energia, la comercialitzadora pública d’energia elèctrica, ha començat a operar en el mercat elèctric amb la gestió i l’explotació de l’energia solar generada per les plaques fotovoltaiques instal·lades en diferents equipaments municipals.

 

El porta a porta arriba a Porqueres
 

12/02/2018

La recollida selectiva de residus porta a porta arriba a Porqueres i el ciutadà és una part molt activa del procés. La Generalitat impulsa aquest tipus de recollida i en molts municipis catalans ja està donant bons resultats. A Porqueres s’implantarà a partir d’aquest divendres 16 de febrer.

 

 
 

xAire: Una activitat col·lectiva mesurarà la qualitat de l’aire de Barcelona amb la instal·lació de 810 sensors

09/02/2018

xAire és una acció de monitoratge de la contaminació de l’aire per diòxid de nitrogen (NO2) a Barcelona. Ha estat impulsada per l’Estació Ciutat i es tracta d’una activitat intergeneracional de ciència ciutadana. Compta amb la participació dels escolars de vint escoles de la ciutat.

 

La Diputació de Barcelona lliura 112 bicicletes elèctriques a 74 municipis

 

 

08/02/2018

La Diputació ha lliurat 112 bicicletes elèctriques a 74 municipis de la demarcació, destinades tant a la policia local com a serveis municipals. Gràcies a aquest programa, iniciat l’any 2008 i que s’emmarca en la línia estratègica de mobilitat tova i en una política més general d’eficiència energètica, la Diputació de Barcelona ha cedit ja 563 bicicletes a un conjunt de 300 municipis de la demarcació.

 

 
 

L’AMB posa en marxa a Castelldefels i Sant Joan Despí els primers ‘park&ride’ aparcaments d’intercanvi metropolitans

08/02/2018

L’objectiu del nou servei P+R de l’AMB, que es gestiona amb una nova app, és potenciar l’ús del transport públic, augmentant l’oferta d’estacionament al voltant de les estacions ferroviàries i facilitant la intermodalitat amb el vehicle privat. De les 6.000 places d’aparcaments al voltant de les estacions analitzades per l’AMB, l’organisme metropolità es proposa destinar-ne fins a 1.500 preferentment a usuaris del transport públic.

 

Els líquens no enganyen: les zones ramaderes de Catalunya estan contaminades per amoni

 

08/02/2018

El nitrogen és un nutrient essencial per la vida, però els ecosistemes no són capaços de processar-lo quan es troba en excés i passa a ser un element perjudicial. Això s’està donant als voltants de les nostres granges, on el nitrogen s’acumula en forma d’amoni. Els líquens, que són molt sensibles a aquest tipus de contaminació, han permès a la investigadora Anna Àvila estudiar-ho.

 

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

La Comissió Europea obre una consulta pública sobre la iniciativa de la UE en matèria de pol·linitzadors

 
 

Aigua

 
 

Els pobles de la desembocadura del Fluvià impulsen la gestió de l'aqüífer

Riudaura preveu tenir la seva depuradora sobre el terreny el 2020

 
 

Canvi climàtic

 
 

Sant Andreu de la Barca posa les bases per adaptar-se al canvi climàtic

Badalona organitza una sessió de treball per definir les actuacions a implementar a la ciutat per lluitar contra el canvi climàtic

 
 

Educació ambiental

 
 

El Pla de Treball de l’any 2018 de la Fundació Lleida 21 es centrarà en la gestió de projectes mediambientals i en la sensibilització ambiental de la ciutadania

Policies locals de paisà denunciaran els propietaris incívics que no recullin les caques dels seus gossos a Castellar del Vallès

 
 

Energia

 
 

El sector públic estalvia més de 83.000 euros a través del Rubí Brilla

Sant Quirze del Vallès coordina polítiques contra la pobresa energètica

 
 

Mobilitat

 
 

Bona acollida del Pacte per la mobilitat de Caldes de Montbui

Vuit equips participaran a la cinquena edició de l'Electrocat

 
 

Terrassa proposa la compra de 10 nous autobusos urbans híbrids

Molins de Rei instal·la quatre punts de càrrega per vehicles elèctrics

 
 

Castellar estrena el seu primer punt de recàrrega per a vehicles elèctrics

Sant Cugat aposta per promoure una mobilitat més sostenible al Parc d’Activitats Empresarials de can Sant Joan

 
 

Vic renova i amplia el parc de bicicletes en lloguer

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

La Diputació de València inverteix en 2017 més de 20 milions d’euros en prevenció d’incendis i gestió forestal sostenible

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

La recollida selectiva a Mallorca experimenta un creixement major que el rebuig

Tiana acull una nova trobada de municipis porta a porta

 
 

Lleida rep un premi per la seva gestió en la recollida selectiva de paper i cartó

La recollida selectiva a Begur s’ha doblat el darrer any gràcies al porta a porta

 
 

Més de 260.000 persones demanen la implantació de màquines de reciclatge d'envasos

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà incorpora una taxa per generació de residus a les seves ordenaces fiscals

 
 

El porta a porta s'aplicarà a tot el Berguedà abans d'acabar l'estiu

Els veïns de Mieres participen voluntàriament en una prova pilot de reciclatge per fer compostatge amb els residus orgànics

 
 

Salut

 
 

Es comença ar retirar el fibrociment escampat pel tornado a Cardona

 
 

Smart cities/Planificació urbana

 
 

El model de ciutat sostenible de Barcelona es presentarà al Fòrum Urbà Mundial de l’ONU

Barcelona es consolida com a destinació turística sostenible

 
 

Terra

 
 

Mercè Conesa rep el compromís de l’ONU de comptar amb els governs locals en la implementació de la Nova Agenda Urbana

 
Recursos
 

Objectiu #Rezero - LA PARELLA: Somos los más "cools" del barrio con estas mallas reutilizables

El Jordi, el Christian i el Misu han acceptat el Repte Objectiu #Rezero, ho aconseguiran?"

‘Abouit’, el comparador ètic de productes

 

L’aplicació per a web i mòbils permet als consumidors analitzar i comparar l’impacte dels productes en el medi ambient, en la societat i en la salut.

 
 

Nova Guia de Parcs Naturals de Catalunya 2018!

 
 

La xarxa d’espais naturals protegits de Catalunya consta de 165 espais d’especial valor ecològic protegits pel Pla d’espais d’interès natural (PEIN), amb una superfície equivalent al 30% del territori català. Dins aquests espais, els anomenats espais naturals de protecció especial, disposen d’un nivell de protecció superior. Aquesta publicació pretén acostar-nos-hi!

 
 

Més Recursos

 
 

Let's Clean Up Europe 2018

Convenció Barcelona + Sostenible

 
Bones Pràctiques
 

Lleida ofereix assessorament energètic a comunitats de veïns


Ja ha ofert consells per aconseguir un major estalvi energètic a dos edificis de Lleida, que se sumen a les quatre campanyes per a famílies que han atès a 630 ciutadans.

Projectes Compartits al Bages per fer propostes per millorar el reciclatge i el medi ambient

110 alumnes de 2 escoles del Bages participen en la sisena edició dels Projectes Compartits, organitzats pel Camp d’Aprenentatge del Bages i el Consorci del Bages per a la gestió de residus.

 
 

Girona se situa en la segona posició del rànquing global de reciclatge del concurs El Contenidor d'Or

La ciutat ha augmentat un 8,58% la taxa de vidre reciclat respecte l'any passat des del novembre. Pel que fa a l'evolució només està per darrere de Vilafranca del Penedès, que ha augmentat en un 19,50% el reciclatge respecte el 2017. Granollers ha estat el municipi guanyador aquest gener.

Ultra Clean Marató: un gran repte pel medi ambient


Les entitats ambientals preparen un gran esdeveniment esportiu pel mes de maig: 7 maratons recorreran espais d'interès natural, amb l'objectiu de retirar residus abandonats i posar en valor la natura.

 
 

Més de vuit-centes famílies reben assessorament energètic gratuït a Reus durant l’any 2017


Un total de 842 famílies de Reus han rebut assessorament energètic gratuït durant l’any 2017, ja sigui a través dels 32 tallers d’estalvi energètic que s’han fet o de les sessions individualitzades del punt d’assessorament energètic.

"COL·LABORA x PAISATGE", exemple de bones pràctiques per la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural (ENRD)

El projecte pretén posar en valor el patrimoni paisatgístic de l’arquitectura tradicional de pedra seca com a element predominant i identitari de bona part dels paisatges rurals de Catalunya i d’altres àmbits propers al Mediterrani.

 
 

En canvi de l'enllumenat a Montmeló redueix l'impacte ambiental i la factura del consum públic

 
 

L'any 2014, l'Ajuntament de Montmeló va adjudicar el contracte de subministrament i instal·lació dels elements necessaris per a la reforma de l'enllumenat públic a través d'un rènting financer. Els objectius eren clars: invertir en equips d'il·luminació més eficients i sostenibles i, amb l'estalvi econòmic en la factura elèctrica, retornar el crèdit sol·licitat, al mateix temps que s'aconseguia una reducció en l'emissió de tones de CO₂ a l'atmosfera. En total, l'estalvi econòmic anual acumulat en els anys 2015, 2016 i 2017 és del 38,16%, que representa a una reducció del 43,53% de tones d'emissió de CO₂ equivalent.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Revisió del Pla de mobilitat urbana sostenible de Granollers

Recuperació del conreu d'espigall al Parc del Garraf

 
 

Mur interactiu de mobilitat sostenible a Rubí

Un segon grup de tretze cavalls de la Fundació Miranda arriba al Parc del Garraf

 
 

Quatre equipaments de Granollers aconsegueixen estalviar aigua i dos electricitat en la primera setmana de la #MARATOENERGIA

EU Energy Poverty Observatory: Observatori europeu de la pobresa energètica

 
 

Material per conscienciar sobre la importància de reciclar correctament a Sant Quirze del Vallès

Arriba l'Aula Ambiental del Districte de Sant Andreu

 
 

La Dada

 
 

Més de 1.650 llibres reutilitzats durant les festes de Nadal i Reis

 
 

Durant la campanya DeixaLlibres al Vallès Oriental per Nadal i Reis, els usuaris de la xarxa comarcal de deixalleries han reutilitzat 1.657 exemplar, evitant així l’emissió a l’atmosfera de 265,12 kg de CO2, dada que equival a 13.670 arbres que es necessiten per absorbir aquesta quantitat de diòxid de carboni en un dia, o a 50 vehicles eliminats de la circulació durant un dia. 

 
Especials
 

Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

Amb aquest especial, Sostenible.cat i la Xarxa han donat suport a les accions del món local de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus té com a objectiu organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.

Adaptació al Canvi Climàtic


Sostenible.cat vol ajudar a abordar aquest gran repte amb aquest especial informatiu, on recollim informacions i reflexions valuoses per orientar aquells que han de prendre decisions en aquest sentit i acompanyar els ciutadans en la comprensió d’aquesta complexa situació.  

 
Agenda
 

08/02/2018

Exposició "Actuem amb energia" a Calaf

14/02/2018

Exposició "Adéu Soroll" a Matadepera

 
 

15/02/2018

Cicle d'Autoconstrucció Sostenible

16/02/2018

Exposició: "La vida de l’aigua" a Castellar del Vallès

 
 

21/02/2018

Taller: Aplicació de plantes a remeis medicinals. Circulació i tensió

22/02/2018

Sortida Tècnica "Experiències de custòdia municipal a Sant Julià de Ramis".

 
 

23/02/2018

Cicle de seminaris tècnics de promoció de la biodiversitat urbana des del verd urbà

23/02/2018

L'aire que respira Barcelona

 
 

24/02/2018

Redescobrim La Fàbrica del Sol

25/02/2018

Els diumenges al Centre d'Estudis del Mar

 
 

27/02/2018

Presentació del Pla Clima de Barcelona

27/02/2018

Taller: Fem planter amb elements reutilitzats?

 
 

28/02/2018

Xerrada: El Reciclatge de vidre, el cicle perfecte

01/03/2018

Exposició: La vida de l'aigua a Sant Antoni de Vilamajor

 
 

01/03/2018

Exposició: "La vida de l’aigua" a Sant Antoni de Vilamajor

01/03/2018

18a Assemblea general de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat

 
 

01/03/2018

Autoconstrucció Sostenible, sessió debat

03/03/2018

DIA MUNDIAL DE LA NATURA

 
 

03/03/2018

Defensem Catalunya del Canvi Climàtic

03/03/2018

Vermut amb bona energia

 
 

03/03/2018

Redescobrim La Fàbrica del Sol

05/03/2018

Seminari preparació V edició Let’s Clean Up Europe!

 
 

07/03/2018

Uns veïns ben vius a Vallcarca

09/03/2018

Velleses Alternatives

 
 

10/03/2018

Unes Clavegueres de Cine

10/03/2018

Unes Clavegueres de Cine

 
 

10/03/2018

GimcEnergia

10/03/2018

Les clavegueres i en Felip Marlot

 
 

10/03/2018

Les clavegueres i en Felip Marlot

12/03/2018

Exposició "Treballem amb Energia" a Granollers

 
 

12/03/2018

Exposició "Actuem amb energia" a Granollers

13/03/2018

Jornada: Oportunitats de finançament per a la implantació d'energies renovables i mesures d'eficiència energètica

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube