La recollida selectiva a Mallorca experimenta un creixement major que el rebuig

17/02/2018 - 21:56

Totes les fraccions de recollida selectiva experimenten un increment progressiu. Així i tot, cal destacar els bons resultats de la matèria orgànica que només en un any ha crescut un 20%

La consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, ha presentat avui els resultats de la recollida selectiva a Mallorca el 2017 que se situa a un 17,36%, el que suposa un increment respecte els valors de principis de legislatura quan la xifra era 15,16%.  A més, Espeja ha destacat que no només la recollida selectiva ha augmentat, sinó que la taxa de rebuig ha disminuït un 1% del 2016 al 2017. Tot i que les tones de rebuig segueixen incrementant, proporcionalment la ciutadania separa més en origen i hi ha una major taxa de recollida selectiva, el que posa de manifest un canvi de tendència en positiu. “Cal seguir fent feina per reduir la quantitat de residus que generem. Està molt bé separar i reciclar, però no hem d’oblidar que encara és millor reduir i reutilitzar. El Millor residu és el que no es produeix”, ha recordat la consellera. 

Per altra banda, cal destacar els bons resultats de la recollida de matèria orgànica, que ja està implantada a 37 municipis, i que entre 2016 i 2017 ha crescut un 20% a Mallorca. “Això són bones noticies. Aquesta fracció implica el 40% en pes de la bossa de fems, la seva separació implica directament la reducció de la incineració”, ha afegit Espeja. 

La resta de fraccions (vidre, paper i envasos) també segueixen creixent a un ritme de mil tones l'any des de 2014. L'increment més important es va donar del 2015 al 2016, coincidint amb la decisió que els municipis gestionessin directament la recollida, quan l'increment va ser de dues mil tones en un any. 
  
Els millors resultats per municipis 

Per municipis, Esporles és el que millor taxa de recollida selectiva té, amb un 74,64%. En segon lloc es troba Valldemossa, amb una taxa del 63,45% de recollida selectiva. Cal destacar la important evolució en positiu que ha dut a terme d’ençà que implantés la recollida porta a porta a mitjans de 2016 quan s'acaba l'encomana del Consell de Mallorca. Abans la seva taxa de recollida selectiva només arribava al 14%. El tercer lloc del rànquing l'ocupa la Mancomunitat del Raiguer (Alaró, Binissalem, Búger, Campanet, Consell, Mancor, Santa Maria, Selva i Lloseta) amb una taxa del 61,71%. 

Per altra banda, la consellera ha volgut destacar les bones taxes aconseguides per Puigpunyent amb el 60,77%, Bunyola amb el 56,88%, Artà amb el 56,35% i dels municipis que formen part de la Mancomunitat del Pla amb un 54,64%. Tots aquests municipis que tenen implantant el sistema de recollida porta a porta superen, a dia d'avui, la taxa del 50% que Europa exigeix per al 2020. 

Des del Departament de Medi Ambient es va decidir no renovar l'encomana de recollida selectiva que hi havia instaurada i apostar per una autogestió dels municipis amb l'ajuda d'un equip tècnic de la institució insular. Les dades de recollida selectiva a la majoria de municipis han millorat des de que es va produir aquest canvi el maig de 2016. 

Infraestructures 

Aquest canvi de tendència, ha fet que el Departament de Medi Ambient impulses infraestructures basades en la reducció, reutilització i reciclatge. “És necessari que tota la societat camini en aquesta direcció, La ciutadania fa l’esforç de separar en origen i nosaltres hem de fer bé la nostra feina per donar sortida a aquest esforç”, ha dit Sandra Espeja. 

Durant el Ple d'aquesta setmana es té previst aprovar la segona fase de la planta de metanització que donarà cabuda a l'increment de la recollida de la fracció orgànica. A més, l'any passat es varen dur a terme millores importants a la planta de triatge d'envasos lleugers per optimitzar el seu funcionament. S'ha de recordar que tots els residus que entren a les instal·lacions del Consell de Mallorca a Tirme a través de la recollida selectiva, ho fan a cost zero. Una mesura més per fomentar la separació en origen.  

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

S'ha avaluat la quantitat d'elements impropis del rebuig orgànic des Castell a Menorca, que per ser aprofitable ha d'estar per sota del 15%​

Article

A mitjans mes, la recollida porta a porta s'estendrà a d'altres nuclis del municipi

Notícia

El servei es posarà en marxa a partir del 17 de juny al barri del Molí de la Torre i part de Vilafortuny. També s’amplia la recollida porta a porta comercial i s’implanta el sistema d’identificació personal voluntari als contenidors de tot el municipi. 

Butlletí