Cicle de seminaris tècnics de promoció de la biodiversitat urbana des del verd urbà

dimecres, 7 març, 2018 - 09:30 a dijous, 8 març, 2018 - 13:59
Geolocation

Cicle de seminaris tècnics de promoció de la biodiversitat urbana des del verd urbà.

La gestió del verd a les ciutats i pobles és una pràctica que aporta beneficis remarcables, tant si es tracta d’espais públics com privats. El verd públic dóna un ampli ventall de serveis a la societat: socials, ambientals, de regulació, culturals… El verd privat també aporta serveis ambientals i ecològics a la ciutat.

En conjunt els espais verds permeten una interacció especial amb la natura i són un actiu bàsic a favor d’una vida urbana de qualitat.

Entre aquests actius, el reconeixement i promoció de la biodiversitat en l’entorn urbà, especialment la que es troba als espais verds, és sovint l'única oportunitat de contacte dels ciutadans amb la natura i aporta uns beneficis ambientals i socials que són bàsics per a la millora de la qualitat de vida i el benestar a les ciutats i pobles.

Promoció de la biodiversitat urbana des del verd urbà

Els ajuntaments disposen de competències directes en el disseny i gestió del verd urbà, motiu pel qual cada cop més ens locals estan mostrant interès en incorporar aquests criteris en la seva gestió diària.

Per aquest motiu, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, sota la coordinació de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, organitzen un cicle de seminaris tècnics de promoció de la biodiversitat urbana des del verd urbà.

L’Ajuntament de Barcelona promou una nova cultura del manteniment del verd a la ciutat, més sostenible i amb més beneficis per a la comunitat i per a sectors concrets amb sensibilitat als productes químics. L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) també aposta per una gestió basada en la conservació i el foment de la biodiversitat amb la implementació de solucions basades en la natura en la gestió dels parcs i platges metropolitanes. I des de la Diputació de Barcelona es dóna suport als ens locals de la demarcació en la millora del verd urbà amb eines de planificació, gestió i comparació i incorporació de criteris per una gestió sostenible del verd.

Totes tres administracions són membres de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, la qual disposa d’una comissió dedicada a la promoció de la biodiversitat urbana formada per una trentena de municipis en la qual s’ha posat de manifest la necessitat de compartir coneixement i experiències en aquest àmbit.

Un cicle de seminaris pràctic i amb visites a experiències locals

El cicle té com a objectius aprofundir en les pràctiques de disseny i gestió sostenible del verd urbà per incorporar i incrementar la biodiversitat urbana i donar a conèixer aspectes i experiències aplicables per part dels ens locals.

Des de la concepció d’una necessària nova visió del verd urbà fins l’aplicació de solucions basades en la natura en actuacions en l’arbrat, arbustos, zones herbàcies i infraestructures verdes; també en ambients aquàtics i infraestructures blaves; passant pels elements necessaris per promoure la fauna i la necessitat d’educar i comunicar a la ciutadania la importància i el valor de la biodiversitat dins les ciutats i pobles. Es vol per tant abordar aquesta temàtica des d’un ampli ventall d’opcions i solucions possibles.

El cicle de seminaris es composa de vuit sessions, la majoria de les quals inclouran aspectes teòrics i pràctics, així com visites de camp a diverses experiències municipals a Badalona, Sabadell, Mollet del Vallès, Barcelona, Viladecans i Cornellà de Llobregat.

El cicle, tot i que obert, està dirigit preferentment a referents de Parcs i jardins, Medi Ambient i Urbanisme d'ens locals membres de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i de la província de Barcelona. La inscripció es pot realitzar pel cicle complet o per sessions específiques.

Programa general

Programa específic per sessions: 


Inscripcions: TANCADES.


Contacte:  Secretaria tècnica de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Tel 93 402 2222 ext 37240  C/E: xarxasost@diba.cat 

Organitzen:


Categories: 
Biodiversitat

Relacionats

Notícia

S’invertiran gairebé 6 milions en el Refugi de Biodiversitat com a estratègia de renaturalització.

Article

L’Ajuntament de Barcelona, Parcs i Jardins i Cossetània Edicions han publicat la ‘Guia de flora urbana de Barcelona’, de Pere Barnola i Josep M. Panareda, que exposa una mostra de les més de mil espècies vegetals que tenim a la ciutat, i la ‘Guia de fauna urbana de Barcelona’, de Sergi Garcia, un recull de la fauna més representativa i, en molts casos, desconeguda de Barcelona. Les dues amb il·lustracions de Martí Franch.

Notícia

La Fundació Barcelona Zoo participa en el projecte TuroCat, que treballa per recuperar aquesta espècie en perill d’extinció. Des de l’entrada en funcionament del programa l’any 2018 se n’han alliberat 24 exemplars

Butlletí