Recuperació del conreu d'espigall al Parc del Garraf

18/02/2018 - 19:52

El Parc del Garraf, de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, ha fet balanç dels quatre anys del projecte de reintroducció del conreu de la col botonera o espigalls, en el recinte de l’espai natural, un programa realitzat amb la Fundació Miquel Agustí vinculada a l’Escola Superior d’Agricultura de la Universitat Politècnica de Catalunya. L’acte ha tingut lloc a l’Escola de Natura de Can Grau, a Olivella, un equipament mediambiental situat dins el parc.

El projecte ha permès recuperar l’agricultura dins el Parc del Garraf i també, obrir una línia de recerca entorn a la recuperació  de l’espigall, una varietat de col conreada tradicionalment a la comarca del Garraf anomenada col brotonera, millorant-ne la seva producció i rendiment, amb l’objectiu final d’assolir una marca de qualitat europea (indicació Geogràfica Protegida o Denominació d’Origen Protegida) que doni  un grau de protecció i reconeixement als espigalls per tal que esdevingui un producte gastronòmic de rellevància de la cuina catalana.

En el balanç del projecte, iniciat fa quatre anys en els horts de l’Escola de Natura de Can Grau, a Olivella, dins el Parc del Garraf, el director científic de la Fundació Miquel Agustí, Joan Simó, ha explicat que, gràcies a l’experimentació del conreu de l’espigall realitzat en aquest camps, s’ha pogut obtenir una bona llavor de qualitat d’aquest vegetal, el que permet la seva distribució entre els agricultors de la zona del Garraf.

En aquesta línia, ha assenyalat l’ampliació del projecte en la millora de la producció d’espigalls amb la creació de nous camps de conreu a la comarca, que se situaran a Cubelles, Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, Olivella i Sitges, per tal de poder veure els diferents factors ambientals de qualitat amb la finalitat d’aconseguir u productes comercial de qualitat que sigui atractiu pels consumidors i restauradors de la comarca.

El coordinador d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Jordi Padrós, ha remarcat la importància d’aquets projecte de reintroduir un conreu tradicional com és el de l’espigall, en el Parc del Garraf, amb l’objectiu de que sigui detonat i exemple per a altres agricultors en la seva producció en el conjunt de l’espai natural.

En la presentació i balanç del projecte, que ha tingut lloc al Centre de Natura de Can Grau, hi ha participat també Montse Marcet, presidenta de l’associació Espigalls del Garraf, Rosa Huguet, presidenta de NODE Garraf, i Marta Verdejo, alcaldessa d’Olivella. Totes elles han remarcat la importància pel territori en la producció agrària de productes tradicionals i de qualitat pel desenvolupament d’aquest sector a la comarca.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Amiant per plaques és una línia d’ajuts de la Generalitat de Catalunya de 40 milions d'euros dirigida sobretot al sector primari i que es farà càrrec del 100% de la despesa.

Article

El Jardí està situat al bell mig del Parc fluvial del riu Ripoll a Barberà del Vallès. El qual es concep com a nucli, pol d’atracció i espai emblemàtic amb un alt valor natural, paisatgístic i històric, on es troben diversos elements a preservar i potenciar.

Article

La transformació de Vallbona, al districte de Nou Barris de Barcelona, permetrà fer créixer el barri i dinamitzar-lo i mantenir-ne alhora l’esperit de la comunitat.

Butlletí