"Horts al terrat", guanyador del premi Nova Bauhaus

17/04/2024 - 08:05

El projecte “Horts al terrat”, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, ha rebut el premi Nova Bauhaus de la Unió Europea en una cerimònia que s’ha celebrat a la ciutat de Brussel·les el divendres 12 d’abril.

En la categoria “Prioritzant els llocs i les persones que més ho necessiten”, s’ha reconegut la sostenibilitat i la inclusió del projecte d’horticultura que promou l’autonomia i l’aprenentatge i apropa l’horticultura i els seus beneficis a les persones amb discapacitat.

“Horts al terrat” va ser un dels deu projectes escollits per un jurat professional entre les més de 530 candidatures presentades. L’elecció dels guardonats ha estat a través d’una votació popular oberta a la ciutadania. El premi consisteix en una aportació econòmica de 30.000 euros i un paquet de comunicació per ajudar a promocionar i desenvolupar la iniciativa.

 

Horts al terrat

El projecte “Horts al terrat” promou l’autonomia, la inclusió social i l’aprenentatge de les persones amb discapacitat a través de la formació en horticultura i els processos associats. La iniciativa dona vida als terrats en desús d’edificis públics de la ciutat per produir verdures i hortalisses de manera sostenible i donar els excedents del cultiu a menjadors socials i bancs d’aliments. A més, aporta beneficis emocionals i socials a les persones participants.

La iniciativa va començar la primavera del 2016 i ja inclou deu horts urbans en sis districtes de la ciutat (les Corts, Gràcia, l’Eixample, Ciutat Vella, Sant Martí i Sants-Montjuïc). Alguns exemples són el terrat del Palau Foronda, la seu del Districte de Sants-Montjuïc, l’Escola Francesc Macià o l’Institut de Sants, on es treballa conjuntament amb l’alumnat.

Amb l’impuls de 23 entitats participants i més de 200 persones amb discapacitat usuàries, l’any 2023 es van recollir un total de 1.727 kilograms d’hortalisses i verdures. El projecte també ha estat reconegut com a bona pràctica pels European Public Sector Awards (EPSA) en la categoria d’administracions locals i supralocals.

 

 

Premis que connecten la natura i l’economia circular prioritzant les persones

La Nova Bauhaus Europea és un espai promogut per la Comissió Europea que reuneix la ciutadania, experts, empreses i institucions amb l’objectiu d’impulsar la innovació per imaginar i construir un futur més sostenible i inclusiu. Una de les seves iniciatives són els premis Nova Bauhaus, que s’organitzen des del 2021 i fan valer la creativitat dels projectes interdisciplinaris que connecten el Pacte verd europeu amb la vida quotidiana de les persones.

 


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

El reconeixement destaca la sostenibilitat i la inclusió del projecte d’horticultura de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i la votació és oberta a tota la ciutadania.

Article

Integrar plantes silvestres comestibles en el sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Sota aquesta premissa, les organitzacions Eixarcolant, Tarpuna i Restaurantes Sostenibles, estan duent a terme un projecte per fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d'aquest tipus de plantes a Barcelona.
 

Article

La tercera edició dels premis Mercabarna Paco Muñoz contra el malbaratament alimentari ha rebut la participació de 7 iniciatives de diferents entitats, associacions i empreses. 

Aquest any s'han guardonat dos projectes en l'àmbit de la Prevenció del Malbaratament Alimentari i la Innovació Social, quedant deserta la categoria d'Innovació Tecnològica.

Butlletí