Ultra Clean Marató: un gran repte pel medi ambient

Font: Xarxanet.org

12/02/2018 - 20:55

Les entitats ambientals preparen un gran esdeveniment esportiu pel mes de maig: 7 maratons recorreran espais d'interès natural, amb l'objectiu de retirar residus abandonats i posar en valor la natura.

L'aventurer Albert Bosch sol explicar com va prendre consciència sobre la necessitat de prendre's cura de la terra en fer el cim de l'Everest i descobrir que allà, al cim del món, l'envoltaven residus abandonats. Ara l'aventurer s'ha ajuntat amb la maratoneta Nicole Ribera Townsend per afrontar junts el repte de recórrer Catalunya amb 7 maratons en 7 dies, amb la intenció de retirar residus, i transmetre els valors naturals de l'entorn.

L'Ultra Clean Marató se celebra del 13 al 19 de maig. Està organitzada per la Xarxa de Custòdia del Territori, la Xarxa de Voluntariat Ambiental, i l'Agència de Residus de Catalunya, que han volgut connectar dos dels grans esdeveniments ambientals de la primavera, el Let's Clean Up Europe i la Setmana de la Natura, amb les curses pel territori. Let's Clean Up Europe és una iniciativa europea coordinada a Catalunya per l'Agència de Residus, que cada any mobilitza milers de persones i associacions per retirar residus abandonats. La Setmana de la Natura és la campanya amb la qual les entitats ambientals conviden a apropar-se a la natura, i implicar-se en la seva protecció.  

295,365 km per la natura

Els 295,365 km de recorregut de les 7 maratons,  connecten espais d'interès natural, especialment espais protegits a través de la custòdia del territori. Des de la serra de les Gavarres a la finca de Can Moragues a Riudarenes, protegida per la Fundació Emys a Girona; de l'Estany d'Ivars i Vila-Sana a les àrees protegides per l'Associació Trenca, a Lleida; un recorregut per les riberes del Ter des de Vic fins al Ripollès, permetrà coneixer els espais custodiats pel Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis i per l'Associació Cea Alt Ter;  i al Pirineu entre Tremp i LLavorsí es passarà per espais custodiats per les Associació Rurbans, Boscos de Muntanya i l'Estació Biològica del Pallars Jussà; al Delta de l'Ebre el recorregut anirà des de la finca de Riet Vell de Seo Bird Life als estanys litorals de l'Ametlla de Mar, en custòdia per l'associació Paisatges Vius; es recorrerà Montserrat a través de les finques protegides de la Fundació Catalunya La Pedrera,  i finalment conclourà a Barcelona, amb una cursa que uneix Collserola, el Parc Agrari i les platges la ciutat.

En cadascun d'aquests ambients passaran els corredors i les corredores, que agafaran residus que vagin trobant, acompanyats durant trams per grups de voluntaris i voluntàries d'associacions locals i escoles. Un cop a la meta, es pesaran i tipificaran els residus, i les entitats ambientals donaran a conèixer els valors naturals dels espais. Es faran xerrades, conferències, concerts i activitats de voluntariat per tot el públic.

Esportistes i protecció de la natura

Albert Bosch i Nicole Ribera són els abanderats d'aquesta "cursa per la natura". L'objectiu és augmentar la conscienciació i mobilització ciutadana, reduir residus en espais naturals i promoure mesures de prevenció i conservació de la natura. Alhora, vol fer créixer el compromís de les persones esportistes en la cura del medi ambient, i la creació de curses solidàries i alhora sostenibles:  eco-runners que busquen l'aplicació de bones pràctiques de respecte i protecció del nostre patrimoni natural.

La presentació de l'esdeveniment està prevista durant la primavera. Esportistes, entitats, i empreses que desitgin participar o donar suport a l'Ultra Clean Marató, poden contactar amb scarrera@xct.cat.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Els establiments, les activitats econòmiques i els professionals que apliquin mesures per reduir o eliminar els envasos d’un sol ús gaudiran de bonificacions d’un 10% en els preus públics. Aquest benefici fiscal s’inclourà en les ordenances municipals a partir del 2023. És una mesura que s’emmarca en el compromís Barcelona Plàstic Zero de l’Ajuntament de Barcelona, del qual formen part més de dues-centes entitats de la ciutat.

Article

Què és l'SPOGOMI? Convertim la recollida d'escombraries en esport!

Article

Re-connecta: un espai per donar una segona vida a petits electrodomèstics i connectar amb la comunitat.

Butlletí