Butlletí 456 - Jofre Carnicer:“Qualsevol acció per petita que sigui posa un gra de sorra a la lluita climàtica”

22-02-2022 al 07-03-2022

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 456 - Jofre Carnicer:“Qualsevol acció per petita que sigui posa un gra de sorra a la lluita climàtica”

 
  22-02-2022 al 07-03-2022  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Jofre Carnicer:“Qualsevol acció per petita que sigui posa un gra de sorra a la lluita climàtica”

07/03/2022

 
 

Fa una setmana l'IPCC va publicar el sisè informe on alertava que els impactes de la crisi climàtica són globals i més intensos del que es creia.
 

Jofre Carnicer, un dels autors espanyols del treball, adverteix que, per superar aquest repte “majúscul”, en els propers 20 anys es necessiten canvis no només als governs, sinó també als nostres comportaments de consum, cultura i hàbits de vida.

 
 

Reportatges

 
 

La sequera i la pujada del nivell del mar, els impactes del canvi climàtic que més afectaran la conca mediterrània

 
 

El canvi climàtic induït per l’ésser humà està causant una pertorbació perillosa i generalitzada a la natura i afecta la vida de milers de milions de persones a tot el món. Les persones i els ecosistemes amb menys capacitat de fer front a la situació ja són els més afectats, afirma la comunitat científica a l’últim informe de l'IPCC, publicat aquest 28 de febrer. La comunitat científica alerta que el món s’enfronta a múltiples riscos climàtics que viurem durant les properes dues dècades, i que al Mediterrani han comportat a dia d’avui un escalfament de d’1,5°C (per sobre de la mitjana global, 1.1. ºC).

 
 

Opinions

 
 

Enfront les emergències i la mercantilització de la vida, propostes publicocomunitàries

07/03/2022
Blanca Bayas

Estem construint el que moltes entenem ja per aquella idea que sona entre els moviments climàtics, socials i feministes: les transicions ecosocials i ecofeministes front als col·lapses d’avui. Les nostres transicions, davant les transicions del rentat d’imatge verd, lila i digital.

La vida, com es fa?

 

06/03/2022
Jaume Terradas

La nostra resposta a la crisi ambiental requereix una urgent i millor comprensió dels lligams entre la física, la biologia i la cultura. I això vol dir una millor comprensió de l’evolució de la vida i del nostre lloc en ella.

 
Notícies
 

L'informe més desolador de l'ONU sobre el clima: el temps de reacció s'acaba

03/03/2022

 
 

L'informe Canvi Climàtic 2022. Impactes, adaptació i vulnerabilitat publicat aquest 28 de febrer pel grup d'especialistes climàtics de l'ONU, l'IPCC, destaca la interdependència del clima, amb la biodiversitat i el model socioeconòmic i que "les mitges mesures per abordar els riscos climàtics ja no són una opció". La falta de sentit d'urgència global fa que no hi hagi lideratge polític ni compromís del sector privat ni de la ciutadania.

 
 

Torna la Marató per l’Emergència Climàtica de l’Ajuntament de Barcelona

06/03/2022

La Marató de l’Ajuntament de Barcelona és una campanya de sensibilització i bones pràctiques pel que fa a l’ús i el consum d’energia i aigua. En aquesta edició, al voltant de 80 equipaments municipals hi participen.

Osona acollirà la Plataforma d'Integració d'Energies Renovables i Emmagatzematge

04/03/2022

PRIMA serà una plataforma d’integració d’energies renovables i emmagatzematge, que ha de permetre l’assaig industrial i la validació de tecnologies, productes i serveis d’emmagatzematge energètic i energies renovables en un entorn real.

 
 

L'Observatori Astronòmic de Castelltallat, declarat Espai amb Cel Nocturn de Qualitat
 

28/02/2022

Aquest distintiu de qualitat ambiental s’atorga a indrets amb unes bones condicions per gaudir del medi natural nocturn i un compromís per desenvolupar una actualització de l’enllumenat cap a un model d’equilibri ambiental. El municipi de Sant Mateu de Bages està desplegant un pla de prevenció contra la contaminació lumínica que suposarà una reducció de gasos amb efecte d’hivernacle del 60%.

L'AMB planteja construir infraestructures valorades en 132 milions d'euros per garantir la disponibilitat d'aigua a la metròpolis

28/02/2022

Planteja una inversió global de 2.400 M€, que inclou noves mesures d'estalvi d'aigua, millora d'instal·lacions existents i renovació de la xarxa per fer més sostenible el cicle de l'aigua, entre altres mesures. Les actuacions del PECIA són necessàries per evitar un dèficit d'aigua potable d'11 hm3/any de cara al 2050, que podria ser de fins a 43 hm3/any en cas de sequera.

 
 

Catalunya rep 218 milions de fons europeus per al transport sostenible
 

24/02/2022

Catalunya rebrà 218 milions d’euros dels fons europeus de recuperació per accelerar la implantació de zones de baixes emissions i la transformació sostenible del transport urbà. Ho ha anunciat el ministeri espanyol de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, en un comunicat que detalla que el nostre país és el que rebrà més ajudes, un total de 44,96 euros per habitant.

L'ACA declara la prealerta en el sistema Ter Llobregat i manté l'estat d'alerta en una part de l'Alt Empordà

22/02/2022

Els embassaments del sistema Ter Llobregat se situen al 56% de la seva capacitat i des de fa setmanes que les dessalinitzadores han incrementat el seu ritme de producció (fins el 85%) per alentir el descens de reserves. Aquest escenari de prealerta no comporta cap tipus de restricció però incrementa l’ús de recursos no convencionals, així com la preparació amb els ens locals i les entitats d’abastament d’aigua dels plans d’emergència.

 
 

La nova Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible de Vic reafirma l’alt interès que generen els reptes de la transició energètica i la bioconstrucció

22/02/2022

 
 

La nova Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible (FECS) ha reunit més de 4.500 persones i ha reafirmat l’alt interès que generen els reptes actuals de la transició energètica i la bioconstrucció. Celebrada de dijous a dissabte passat al Recinte Firal El Sucre, la FECS va tenir com a dies de més afluència el primer, més centrat en l’autoconsum i amb visitants més professionals, i el darrer, entorn de la bioconstrucció i amb un públic més general.

 
 

Més Notícies

 
 

Biodiversitat

 
 

Vic esporga els arbres per afavorir el benestar i la qualitat de vida

 
 

Contaminació

 
 

Els municipis de l’Arc Metropolità es reuneixen a Terrassa per tractar qüestions relacionades amb les Zones de Baixes Emissions

 
 

Educació ambiental

 
 

Escoles del Barcelonès i Baix Llobregat s'aboquen a preservar les platges

Súria impulsa un programa d'educació ambiental amb la participació del teixit associatiu, les escoles i ciutadania

 
 

Energia

 
 

L’Agència de l’Energia de Lleida realitza 347 assessoraments el 2021 per a l’eficiència i l’estalvi energètic

Assessorament gratuït per l'estalvi energètic a comerços i empreses de VNG

 
 

Nova instal·lació solar fotovoltaica a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

 
 

Mobilitat

 
 

L’AMB aporta 1,3 m€ per finançar el servei de transport adaptat del Baix Llobregat, que ara s’amplia a 12 municipis més

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Avià aprova una ordenança per regular l’accés al medi natural

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

L'èxit del sistema de recollida amb contenidors tancats porta el model a deu nous municipis del Bages

 
 

Renovables

 
 

Es dupliquen en un any les llicències tramitades per instal·lar plaques solars a Palau-solità i Plegamans

 
Recursos
 

Els beneficis dels arbres a la ciutat
 

Infografia de l'Ajuntament de Vic sobre els beneficis dels arbres a la ciutat, dins del projecte "Vic Ciutat Saludable"

Cultura, medi ambient i emergència climàtica

Més enllà del tractament específic que se’n pugui fer en aquests àmbits, les diferents àrees de les polítiques públiques haurien d’incorporar de manera transversal, la reflexió sobre l’emergència climàtica, i especialment en l'acció pública en cultura.

 
 

Informe: Ríos tóxicos 2022
 

Ecologistes en Acció ha estudiat les analítiques de contaminants realitzades pels organismes oficials de gestió de rius i aigües subterrànies. Les dades mostren que totes les conques pateixen una elevada contaminació amb plaguicides i altres tòxics, com a derivats del petroli. 

Nou canal de Youtube d'Acció Climàtica

L'Àrea d'Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona estrena el seu nou canal de Youtube, en coincidència amb el Dia Mundial de la Natura. 

 
 

Informe sobre el dret humà de l'aigua i el sanejament davant l'emergència climàtica

 
 

Ha estat elaborat per Ecologistes en Acció, Aigua és Vida i Enginyeria sense Fronteres, i té l'objectiu de contribuir a la visibilització dels riscos que suposa l’emergència climàtica en un context de crisi global, que integra la crisi climàtica, social i ambiental, entre d’altres, i que, al seu torn, interactuen i es potencien entre si, per a la garantia del DHAS a l’AMB.

 
 

Més Recursos

 
 

Suma't al repte Let's Clean Up Europe 2022

 
Bones Pràctiques
 

L'Ajuntament de Terrassa cedeix més d'un centenar de bicicletes abandonades a l'entitat Biciclot perquè tinguin una segona vida

L'acció és fruit d'un conveni de col·laboració per a la cessió gratuïta de les bicicletes que es troben a les deixalleries o al dipòsit de la Policia Municipal

Barcelona, premiada de nou per la gestió de la recollida selectiva de paper
 

Barcelona ha rebut, com els últims cinc anys, un reconeixement per la seva gestió de la recollida selectiva del paper i el cartró, en uns premis que lliure l'Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartró.

 
 

L'Ajuntament de Manresa i alumnes d'ESO col·laboren en un projecte pioner per a protegir els nius d'orenetes i altres espècies

L’Ajuntament de Manresa, amb el suport de la Diputació de Barcelona i els centres educatius de la ciutat, ha engegat un projecte per tal que l’alumnat d’ESO de la ciutat identifiqui els rius d’orenetes, falciots i ballesters que nien als edificis de la ciutat i en facilitin la protecció municipal.

Com sona Sabadell ?


 

Sabadell fa una crida ciutadana per dibuixar el paisatge sonor de la ciutat mitjançant els dispositius mòbils

 
 

Una nova instal·lació de biomassa forestal dona servei a dos centres escolars de Caldes de Montbui

La instal·lació, que ha tingut un cost de 290.000 euros, preveu un consum anual de 52 tones d’estella forestal, i aportarà un estalvi econòmic de 17.783 euros anuals i una reducció de 33 tones d’emissions de CO₂.

Continua l’ampliació i la millora de la xarxa de carrils bici a Barcelona
 

Comencen les obres d’un nou tram de carril bici unidireccional al carrer de Nàpols, entre la travessera de Gràcia i el carrer de València, i durant el març i abril acabaran els trams de l’avinguda Diagonal, la gran via de les Corts Catalanes i la ronda del Guinardó.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

L'Ajuntament de Terrassa i la CONFAVC abordaran la pobresa energètica a Ca n'Anglada amb el projecte 'A-Porta'

L’Hospitalet controla les plagues del verd urbà amb mètodes sostenibles i no agressius per al medi ambient i la salut

 
 

Compostar al Poble Sec

Una prova pilot a les guinguetes de les platges del Delta evita l'ús de 35.000 gots d'un sol ús

 
 

L’Ajuntament potencia la conservació i renovació del verd urbà i la biodiversitat de L’Hospitalet

 
 

La Dada

 
 

La xarxa d'abastiment d'aigua potable a la ciutat de Lleida va assolir durant l'any 2021 una taxa de rendiment rècord del 82%

Amb una taxa de rendiment rècord del 82%, la xarxa d'aigua de Lleida assoleix el seu nivell més baix de pèrdues per fuites. El consum mitjà d'aigua és de 270 litres per persona i dia i 2.400 famílies gaudeixen de bonificacions en la tarifa de subministrament, segons les dades que es van donar a conèixer a la comissió de seguiment i control del servei d'abastament d'aigua i sanejament.

Més de la meitat de les parades d’alimentació dels mercats són Comerç Verd
 

Un total de 619 establiments ja s’han adherit a la iniciativa Comerç Verd, el 52% de les 1.105 parades dels mercats de Barcelona dedicades a productes d’alimentació. Aquests comerços garanteixen un bon nombre de productes locals, ecològics i directes de pagès o llotja i fomenten l’alimentació sostenible.

 
 
     
     
Agenda
 

Fins el 31 de març

Exposició "L'Espai marí Costes del Garraf"

06/03/2022

AvanCEM per una platja neta!

 
 

Del 8 al 20 de març

Exposició “Reduïm Residus” a Centelles

11/03/2022

Jardins de l'Esquerra de l'Eixample

 
 

Del 14 al 20 de març

Exposició: "La vida de l’aigua" a Montornès del Vallès

16/03/2022

El Parc del Laberint

 
 

20/03/2022

La nova gestió de l'aigua

20/03/2022

El mar comença aquí

 
 

21/03/2022

DIA INTERNACIONAL DELS BOSCOS

22/03/2022

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

 
 

23/03/2022

DIA MUNDIAL DE LA METEOROLOGIA

Del 23 al 28 de març

Exposició “Reduïm Residus” a Cabrera de Mar

 
 

23 i 24 de març

Transició energètica i Indústria

23/03/2022

Ens endinsem al subsòl de la ciutat per conèixer-ne tots els secrets!

 
 

24/03/2022

Visita al Parc Fluvial del Besòs

26/03/2022

L'Hora del Planeta

 
 

27/03/2022

Exposició "La mar de plàstics" a Cornellà de Llobregat

27/03/2022

7a Festa del Riu a Cornellà de Llobregat

 
 

De l'1 al 18 d'abril

Exposició "Actuem amb Energia" a Taradell

07/04/2022

DIA MUNDIAL DE LA SALUT

 
 

Del 18 al 29 d'abril

Exposició "La vida de l’aigua" a Cànoves i Samalús

22/04/2022

DIA DE LA TERRA: Invertim en el nostre planeta

 
 

22/04/2022

Un oceà de vida a les parets de la ciutat

25 i 26 d'abril 

4t Congrés d'Acústica de Catalunya, Acusticat 2022

 
 

27/04/2022

DIA INTERNACIONAL SENSE SOROLL

Del 5 al 7 de maig

22è Congrés de l'APEVC: Pobles i ciutats en transformació de la infraestructura verda a la resiliència

 
 

Del 6 al 8 de maig

Let's Clean Up Europe!

14/05/2022

DIA MUNDIAL DE LES AUS MIGRATÒRIES

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube