L'ACA declara la prealerta en el sistema Ter Llobregat i manté l'estat d'alerta en una part de l'Alt Empordà

22/02/2022 - 13:14

Els embassaments del sistema Ter Llobregat se situen al 56% de la seva capacitat i des de fa setmanes que les dessalinitzadores han incrementat el seu ritme de producció (fins el 85%) per alentir el descens de reserves. Aquest escenari de prealerta no comporta cap tipus de restricció però incrementa l’ús de recursos no convencionals, així com la preparació amb els ens locals i les entitats d’abastament d’aigua dels plans d’emergència.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha revisat la situació de la sequera a les conques internes i ha determinat que es manté l’alerta en l’àmbit del Fluvià-Muga i que es declara l’estat de prealerta als embassaments del sistema Ter Llobregat, a la capçalera del Llobregat i a la unitat de Prades-Llaberia. Cal tenir en compte que, prèviament, les unitats Anoia-Gaià, la capçalera del Ter, els embassaments Darnius-Boadella i Riudecanyes, Empordà, l’estany de Banyoles, Mig Llobregat i Serralada Transversal ja estaven en situació de prealerta i que segueixen en aquest escenari arran de la falta de pluges. Avui, l’ACA ha informat per via telemàtica als municipis afectats i al llarg d’aquesta setmana es preveu publicar la resolució del director al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), on s’actualitza l’estat de la sequera, que es revisa mensualment.

Des de principis del mes de febrer, quan les reserves dels embassaments del Llobregat i del Ter es van situar per sota del 60% (actualment estan al 56%), es van començar a activar de manera automàtica mesures amb l’objectiu de reduir el ritme de descens dels embassaments, incrementant la producció de les dessalinitzadores, que actualment funcionen al 85% (abans del llindar de prealerta, el seu règim de producció era del 30%).

En l’escenari de prealerta no hi ha previstes restriccions en cap dels usos i les mesures van encaminades a l’ús de recursos no convencionals (dessalinització), la posada a punt per preparar la possible activació dels pous de sequera i l’aigua regenerada, a més de comprovar els plans d’emergència amb els ens locals i les entitats d’abastament d’aigua i de la preparació dels primers bans municipals.

 

Part de l’Alt Empordà continua en situació d’alerta

L’aqüífer del Fluvià Muga, que abasteix a 22 municipis de l’Alt Empordà, se situa a 15,8 metres sobre el nivell del mar, tenint en compte que en el moment de la declaració d’alerta, durant el mes d’octubre de 2021, l’aqüífer estava en 15,4 metres. Tot i aquesta recuperació experimentada des del mes de novembre, el volums actuals, que tenen una suau tendència creixent, no permeten sortir de l’escenari d’alerta.

 

Mesures en l’àmbit del Fluvià Muga

Amb la situació d'alerta d'aquesta unitat d'explotació, es mantenen les mateixes limitacions i restriccions als diferents usos que s’abasteixen de les xarxes d’aigua potable. En relació amb els usos urbans, existeixen dos tipus d'afectacions:

Limitacions particulars per a determinats usos urbans que han d'acomplir tots els municipis d’aquesta unitat d’explotació, com són les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d'ompliment de fons ornamentals, la neteja de carrers, la limitació en l'ompliment de piscines, etc.

Limitació del consum global d'aigua per abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia. Tots aquells municipis que, un cop aplicades les limitacions particulars, presentin dotacions en alta superiors a aquesta, hauran de prendre mesures addicionals per garantir que no se supera aquest llindar.

Les empreses operadores hauran de comunicar a l’ACA, amb caràcter mensual o trimestral (en funció del seu volum), les dades de volums subministrats a cada municipi i els volums captats.

La resta d'usos hauran de reduir els seus consums en funció del tipus, tal i com es detalla a continuació:

  • Reg agrícola: 25%.
  • Usos ramaders: 10%.
  • Usos industrials: 5%.
  • Usos recreatius que impliquin el reg: 30%.
  • Altres usos recreatius: 5%.

En total, són 22 els municipis afectats per aquest escenari d’alerta, tots ells dins de la comarca de l’Alt Empordà: Agullana, l’Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum.

 

Empitjora la sequera pluviomètrica

Els indicadors de sequera pluviomètrica, que fan referència únicament a la pluja caiguda en els darrers 12 mesos respecte els valors normals, segueixen empitjorant, i 4 de les 18 unitats de explotació se situen en estat de sequera pluviomètrica severa i 10 incrementen el seu nivell de sequera pluviomètrica a extrema arran de la falta de pluges dels darrers mesos.

Encara es mantenen en normalitat per pluviometria 4 unitats (aqüífer plioquaternari de Tarragona, capçalera del Llobregat, Consorci d’Aigües de Tarragona i Prades Llaberia), tot i que amb valors dels indicadors que han empitjorat respecte als mesos anteriors. Aquest escenari de sequera pluviomètrica no comporta restriccions en els usos.

Podeu veure l’estat de la sequera en el portal de la Sequera.


 

Relacionats

Notícia

Ha entrat en vigor l'Ordenança d'estalvi d'aigua d'Alella, una nova normativa que estableix mesures que caldrà aplicar a partir d'ara a les noves construccions i grans rehabilitacions per afavorir la protecció del medi ambient, el desenvolupament sostenibles i l'ús eficient i racional de l'aigua.

Notícia

L’Ajuntament de Roses vol instal·lar una dessalinitzadora per garantir l’aigua aquest estiu. El regidor de Medi Ambient, Lluís Espada, diu que estan en converses amb el Consorci d’Aigües de la Costa Brava per fer-ho possible i que també volen comptar amb el sector turístic

Butlletí