Osona acollirà la Plataforma d'Integració d'Energies Renovables i Emmagatzematge

04/03/2022 - 11:29

PRIMA serà una plataforma d’integració d’energies renovables i emmagatzematge, que ha de permetre l’assaig industrial i la validació de tecnologies, productes i serveis d’emmagatzematge energètic i energies renovables en un entorn real.

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha signat el conveni de col·laboració amb la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, l’Ajuntament de Gurb, el Consell Comarcal d’Osona i la Universitat de Vic per tal d’instal·lar a Osona la Platafoma d’Integració d’Energies Renovables i Emmagatzematge (PRIMA), que desenvolupa l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC). L’acte també ha comptat amb les intervencions de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, el rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya Josep Eladi Baños, el president del Consell Comarcal Joan Carles Rodríguez i l’alcalde de Gurb Josep Casassas.

PRIMA serà una plataforma d’integració d’energies renovables i emmagatzematge, que ha de permetre l’assaig industrial i la validació de tecnologies, productes i serveis d’emmagatzematge energètic i energies renovables en un entorn real.

L’alcaldessa Anna Erra ha destacat que aquesta nova plataforma va més enllà de ser una demostració de noves solucions energètiques a nivell de país, també crearà llocs de treball, aportarà valor afegit i seguirà contribuint a un entorn més saludable a la comarca, accelerant la transició energètica.

El conveni preveu la cessió d’una parcel·la de 12.500 metres quadrats per part de l’Ajuntament de Gurb per a la ubicació de l’equipament, i estableix els termes per portar-ne a terme l’execució. A més, també incorpora acords de col·laboració en els àmbits cientificotecnològic –participació conjunta en projectes de R+D+i, consultoria i assessoria o la transferència de coneixement, entre d’altres-, en formació en el camps acadèmic i professional –com ara la cerca d’oportunitats de col·laboració docent en graus, màsters i doctorats entre la UVIC-UCC i el personal d’IREC-, i en la divulgació a la societat.

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha recordat que “la innovació, la recerca i el desenvolupament de noves tecnologies energètiques seran claus per assolir la neutralitat climàtica l’any 2050”. “Per això”, ha afegit Jordà, “el Departament d’Acció Climàtica fa aquesta important aposta per la Plataforma PRIMA, una infraestructura estratègica per a l’èxit de la transició energètica i la transformació verda a Catalunya, i ja hem destinat 3 milions d’euros per al finançament del projecte a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN)”.

La Plataforma PRIMA serà una plataforma d'assaig i demostració en entorns reals de tecnologies energètiques i de noves solucions i productes en la fase prèvia a la seva introducció a mercat. Està integrada per diferents plantes pilot d’escala industrial, en les quals es podrà experimentar i validar projectes de manera compartida entre diferents agents del sector. Els àmbits tecnològics de les plantes pilot seran els sistemes d’hidrogen; l’electrificació i flexibilitat; les energies renovables i l’emmagatzematge; l’energia tèrmica; l’eficiència energètica; la mobilitat sostenible, i la bioenergia. S’estima que el projecte atraurà 42 projectes de recerca en els seus primers anys d’activitat.

En aquest sentit Erra ha remarcat que l’objectiu és que sigui una plataforma on el joves puguin treballar en el seu futur a través de prova-error, on preparar-se i treballar i retenir el talent, consolidant Vic com a ciutat amb progrés econòmic i del coneixement.

L’equipament tindrà una orientació dual, ja que per un costat facilitarà la investigació aplicada i el desenvolupament tecnològic i, per l’altre, prestarà serveis orientats al mercat. L’objectiu és esdevenir la infraestructura de referència en integració de renovables i emmagatzematge d'energia, i estimular la col·laboració amb institucions públiques, universitats, centres de recerca, empreses privades, agrupacions empresarials i comunitats energètiques en l’àmbit de la transició energètica. Ja hi ha una vintena d’institucions i empreses associades a l’IREC que han manifestat el seu interès en la Plataforma PRIMA per desenvolupar nous productes i serveis.

La implantació de la Plataforma PRIMA a Osona reforça l’aposta de la comarca per abordar la transició energètica, i permetrà establir sinergies amb moltes de les iniciatives que ja s’hi estan desenvolupant, així com aprofitar el seu potencial en àmbits com la bioenergia a partir de la valorització energètica dels residus de la ramaderia. La presència de l’IREC a Osona es completarà amb la instal·lació a la mateixa àrea dels Camps Experimentals, que seran espais oberts que donaran servei a les línies de recerca ja operatives de l’ens.

“Aquest és un exemple més de l’aposta pel treball conjunt i la fermesa de treballar com a comarca per la sostenibilitat, les energies renovables i el futur del món i de la comarca”, ha afegit Erra.

El desenvolupament de la Plataforma PRIMA forma part de la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible, just i democràtic que impulsa el Govern. La Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 identifica la recerca i innovació i el desenvolupament empresarial com dues de les estratègies que cal aplicar de manera intensiva per tal d’assolir, l’any 2050, un model energètic neutre climàticament i basat en les energies renovables. A més, també contribueix al desenvolupament econòmic i social de la comarca, en línia amb els objectius que definirà l’Agenda Rural que està definint el Departament.


 

Municipis: 

Relacionats

Butlletí