Avià aprova una ordenança per regular l’accés al medi natural

07/03/2022 - 14:09

El ple municipal de l’Ajuntament d’Avià ha aprovat una ordenança per regular l’accés i l’ús públic del medi natural. Es regulen accions com aparcar en camins rurals, abandonar deixalles, fer malbé zones de cultiu o molestar els animals.

L’objectiu d’aquesta ordenança és protegir l’entorn natural d’Avià davant l’increment de conductes incíviques registrades en els últims anys. La facilitat d’accedir al medi natural s’ha anat incrementant a mesura que els vehicles i les vies de comunicació s’han anat fent més ràpides i segures. Això, junt amb l’explosió demogràfica de l'àrea metropolitana i la transformació viscuda en el món rural, on l’economia basada en el sector primari ha anat perdent terreny en favor del turisme, ha fet que l’increment de visitants i les activitats de lleure s’hagin vist fortament incrementades.  

És per aquest motiu que les regulacions d'accés i d’ús del medi natural es fan més necessàries que mai, en especial en pobles com Avià, que gaudeixen d’un entorn natural privilegiat. 

El municipi d’Avià és un espai per a l’ús públic de tota la ciutadania. Tota aquella activitat que s’hi desenvolupa es fa en un terreny que té una propietat pública o privada. Tanmateix, moure’s en llibertat pel seu entorn implica assumir responsabilitats. És a dir, actuar d’acord amb el valor i la fragilitat de la natura i amb el respecte que mereixen les activitats socioeconòmiques que des de fa segles estan modelant aquests paisatges.

La conselleria de medi Natural del Consell Comarcal del Berguedà va presentar a tots als ajuntaments de la comarca una ordenança per regular l'accés i l'ús públic del medi natural i l’Ajuntament d’Avià, després de reunir-se amb representants del sector l'ha adaptat a les seves pròpies necessitats. Aquesta ordenança l'han aprovat també altres municipis de la comarca del Berguedà.

Alguns punts de l’ordenança són respectar les finques de caràcter privat, tancar els filats del ramat perquè els animals no s'escapin, no destorbar la tranquil·litat del bestiar, portar el gos lligat, no provocar danys a l’activitat agrícola i ramadera, no fer talls o passejar-se per sobre de les bales rodones d'herba encintades...

Montse Casellas, regidora de Pagesia de l’Ajuntament d’Avià, exposa que “moltes de les regulacions a les que fa referència l’ordenança són de sentit comú, de que les persones tinguin civisme al medi natural. Molts cops però, hi ha gent que no n’és conscient i actuen de forma negativa per l’entorn, i per aquest motiu hem cregut necessari que es reguli”. 

L’ordenança també regula l’aparcament en camins rurals que donen accés a habitatge, no fer foc al bosc, no accedir a camps sembrats, no abandonar deixalles, no abocar substàncies o objectes a les aigües superficials o subterrànies, no acampar en llocs no indicats, no realitzar emissions sonores d’alta intensitat, entre altres. 

La regidora de pagesia d’Avià, Montse Casellas opina que “està bé que aquestes qüestions de civisme es reguin, s’expliquin a tothom. La nostra intenció no és sancionar, però sí que es pugui castigar a aquells que no respectin el medi. Hem adaptat l’ordenança a les necessitats del nostre municipi per fer costat al món rural, que ja feia temps que tenien aquesta necessitat i ara hem tingut l’oportunitat de fer-ho realitat”. 

Gràcies a l’aprovació de l’ordenança a partir d’ara es podran sancionar totes aquelles persones que incompleixin les normes i cometin infraccions al medi natural d’Avià. Les sancions per incomplir la normativa poden anar de 300 a 3.001 euros, depenent de la gravetat de la situació.


 

Municipis: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Berga no competirà per tenir l’arbre de Nadal més alt de la península, però sí que apostarà per tenir l’arbrat més sostenible

Acte
02/10/2023 - 08:00
El Jou Nature (Guardiola de Berguedà)
Notícia

La ciutadania està convidada el cap de setmana, del 10 al 12 de maig, a sumar-se en accions per recollir i comptabilitzar els residus abandonats en el medi. L’Agència de Residus de Catalunya coordina la campanya a casa nostra, en la qual participen 451 entitats de 242 municipis en 38 comarques.

Butlletí