Butlletí 312 - Un mar diferent

04-10-2016 al 17-10-2016

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 312 - Un mar diferent

 
  04-10-2016 al 17-10-2016  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   ESPECIALS   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

   
 

Manel Ferri: “Si més polítics anessin en transport públic, la seva percepció de la realitat seria completament diferent de la que tenen ara”

17/10/2016

 
 

Manel Ferri ha dedicat la seva trajectòria activista i professional al desenvolupament d’una mobilitat més sostenible. La seva constància li ha merescut el premi Talent Mobility, atorgat el mes de juny passat al Saló dels Transports Públics de París.

Ferm defensor del transport públic, sempre es mou amb aquest o amb la seva bicicleta, que avui deixa aparcada a la rambla del Poblenou

 
 

Reportatges

   
 

Un mar diferent

Reportatge que aprofundeix en l'impacte del canvi climàtic al Mediterrani

 

 
 

Ja tenim prou indicis, i en alguns casos certeses, que l’impacte del canvi climàtic es deixa sentir al mar i que els efectes són encara més variats, globals i preocupants que hom no preveia.

En aquest reportatge Joandomènec Ros, catedràtic d’Ecologia de la UB i president de l’IEC, passa revista a aquests efectes, tant a nivell oceànic global com pel que fa a la Mediterrània, tot distingint aquells impactes que afecten bàsicament el medi físic d’aquells que impacten sobre els organismes i les comunitats que aquests formen, i sobre els serveis ambientals que ens forneixen.

 
 

Opinions

   
 

Desemmascarament


13/10/2016
Albert Punsola

La mala qualitat de l’aire, les deficiències en les prestacions del transport ferroviari, els tímids avenços en intermodalitat... Tot plegat no es correspon a la quantitat de debats, jornades, llibres, informes, tríptics, anuncis i proclames que veuen la llum des de fa decennis. Si un empleat d’una empresa, amb un volum d’esforç equivalent, tingués uns resultats tan pobres, seria despatxat per inútil.

El “Dia Sense Cotxes”, una bona idea que cal continuar

05/10/2016
Manel Ferri

Queixar-se per una afectació puntual que provoca el "Dia Sense Cotxes" sobre alguns conductors és insolidari. Ens hi va la salut, el benestar i l'equitat. El que és realment excèntric és que seguim permetent que l’automòbil, amb impunitat segueix enverinant el nostre aire.

 
NOTÍCIES
 

Completat el primer estudi que avalua el grau de vulnerabilitat dels municipis catalans al canvi climàtic

11/10/2016
Vol facilitar la redacció dels Plans Locals d'Adaptació al canvi climàtic que han de dur a terme els ajuntaments

 
 

L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic ha enllestit el primer estudi que avalua el grau de vulnerabilitat dels municipis catalans al canvi climàtic. L’informe relaciona els riscos associats (canvis en els cultius, increment de les necessitats de reg, major risc d'incendi forestal) a diversos impactes climàtics (increment de la temperatura, sequera) en 11 àmbits que podrien veure’s afectats.

 
 

Els cotxes tindran etiquetes segons contaminin

11/10/2016

 
 

Segons la DGT, aquesta classificació té com a objectiu discriminar positivament als vehicles més respectuosos amb el medi ambient i ser un instrument eficaç en polítiques municipals, tant restrictives de trànsit en episodis d’alta contaminació, com de promoció de noves tecnologies a través de beneficis fiscals o relatius a la mobilitat i el medi ambient.

 
 

Les Terres de l'Ebre, elegida una de les 100 millors destinacions sostenibles del món

17/10/2016

L'associació internacional Global Destinations lliura el guardó al president del Patronat de Turisme de la Diputació, en un acte a Ljubljiana, Eslovènia, en el marc del Dia Mundial del Turisme

Mataró acollirà una nova edició del Recuwatt


17/10/2016

El Congrés internacional Recuwatt tracta sobre la gestió dels residus i tindrà lloc del 26 al 28 d’octubre i per primer cop s’integren en l’organització els consorcis de residus del Vallès Oriental i Vallès Occidental.

 
 

La Plataforma LIVE renova el seu acord per fomentar la mobilitat elèctrica

10/10/2016

La Plataforma públic-privada LIVE ha renovat per tercera vegada consecutiva un acord multilateral per continuar la seva activitat: fomentar la mobilitat sostenible, essencialment dels vehicles elèctrics i de gas natural, amb l'objectiu compartit de desenvolupar projectes, polítiques estratègiques, nous models de negoci i crear una xarxa de coneixement sobre la mobilitat sostenible.

Conveni de suport a les activitats ambientals del Consorci del Ter


10/10/2016

La Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona signen un conveni de col·laboració amb el Consorci del Ter per desenvolupar projectes en l'àmbit econòmic i mediambiental en el territori del curs del riu Ter que inclou 60 municipis de cinc comarques barcelonines i  gironines.

 
 

El Vallès Occidental, contra la pobresa energètica

10/10/2016

El Consell d’alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental denuncia la manca de compromís de les companyies elèctriques i del gas, i arriba a acords amb les companyies subministradores d'aigua.

Montcada i Reixac impulsarà un Pla de Mobilitat Urbana

10/10/2016

L'objectiu del Pla és aconseguir una radiografia actualitzada de la mobilitat urbana, detectant-ne les deficiències existents i proposant objectius i estratègies de planificació de la mobilitat.

 
 

La congestió als accessos de Barcelona podria créixer un 50% els pròxims anys

05/10/2016

Unes 200.000 persones que accedeixen diàriament a l'àrea metropolitana de Barcelona pateixen retencions de trànsit, segons un estudi del RACC, el Reial Automòbil Club de Catalunya. L'informe alerta que si no es prenen mesures urgents, la congestió als accessos de la ciutat s'incrementarà els pròxims anys un 50%.

Experiències municipals vers el canvi climàtic a la Conferència de l'Aliança pel Clima

06/10/2016

A la Conferència Internacional de l'Aliança pel Clima que se celebra fins divendres a la ciutat austríaca de Krems an der Donau, la Diputació de Barcelona hi ha presentat exemples de bones pràctiques locals sobre adaptació municipal al canvi climàtic.

 
 

Més notícies

 

 
 

Mobilitat i qualitat de l'aire

   
 

La 6a edició d’Expoelectric demostra la consolidació de la mobilitat elèctrica a Catalunya

Sant Adrià de Besòs aposta per un model de ciutat saludable i sostenible

Lleida incorporarà vehicles elèctrics a la flota municipal

L’Ajuntament de Sitges fa una prova pilot amb tres vehicles elèctrics

 
 

Horts urbans i territori

   
 

Barcelona acull la tercera edició de l’Aplec d’agricultura urbana

Prorrogat el pla pilot de recol·lecció de bolets al paratge de Poblet i la seva zona d'influència

Més productes ecològics als menjadors escolars de Sabadell

 
 

Aigua

   
 

Comença la construcció de la depuradora d’Avià amb la previsió d’estar enllestida en dotze mesos

Desenes de voluntaris renten la cara a la llera del riu Cardener a Manresa

 
 

Residus i consum responsable

   
 

Més neteja i millor convivència a Sant Andreu de la Barca

SB Renova: nova etapa en la recollida de residus i la neteja a Sant Boi de Llobregat

Una Festa per posar l’accent en el civisme

Castelldefels inicia la remunicipalització del servei de neteja, recollida de residus i deixalleria

Arriba a Viladecans la campanya 'Jo reciclo la meva ciutat'

El barri del Cros d'Argentona s'estrena amb la recollida de la brossa porta a porta

Diversos ajuntaments premiats per la bona gestió en la recollida de residus tèxtils

El programa de reutilització social a les deixalleries del Bages aprofita 7.500 quilos d’objectes en 5 mesos

En marxa el nou contracte de recollida de residus i neteja viària a Olesa de Montserrat

Begur aposta per la recollida selectiva porta a porta

 
RECURSOS
 

Recursos

   
 

El huerto social: Didac Ferrer a TEDxBarcelona

Arrel del Tercer Aplec d'Agricultura Urbana que s'ha celebrat aquest 15 d'octubre recuperem una presentació de Didac Ferrer. Presenta una iniciativa per a la integració de persones que estan al marge de la societat. A aquestes persones se'ls ofereix una feina a la cooperativa Tarpuna on poden ajudar en la producció d'aliments en terrenys urbans que abans no s'estaven fent servir.
 

Revista interactiva de l’ACUSTI.CAT



Arran del primer Congrés d’Acústica de Catalunya (Acusti.cat) celebrat els dies 28 i 29 d’abril als espais de la Fira de Sabadell, en el marc del Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll, s’ha publicat la revista interactiva, en la qual, podeu trobar tots els esdeveniments del Congrés.

 
 

L'ICTA-UAB tornarà "Bojos per la Natura" a estudiants de batxillerat

En el marc del Bojos per la Ciència, l'ICTA-UAB organitza el programa "Bojos per la Natura" amb la voluntat de potenciar entre els joves el coneixement del medi natural i de les tècniques d´estudi més actuals, i de posar-los en contacte amb els principals investigadors en la matèria. Les inscripcions es poden formalitzar fins el proper 23 d´octubre.

Guia didàctica: Valors socials i ambientals dels parcs

L'AMB elabora una guia didàctica amb 20 valors dels parcs metropolitans: la depuració de l'aire, la mobilitat sostenible, el foment de la biodiversitat, els espais pel lleure, els llocs d'activitats de descoberta o educació per a la sostenibilitat...

 
 

El Delta del Llobregat, un espai natural pel Dia Mundial dels Ocells

 
 

 

Al Delta del Llobregat s'hi observen més de 350 espècies d'ocells diferents. Les pinedes, les platges naturals i els aiguamolls d'aquest paratge són uns hàbitats idonis per a les aus.

El Dia Mundial dels Ocells ha estat un bon moment per reclamar la preservació i recuperació d'aquest ecosistema.

 
 

Bones Pràctiques

   
 

Premi Solar Europeu 2016

El Premi Solar Europeu distingeix ciutats, governs locals, empreses, organitzacions i iniciatives per la implantació d’energies renovables i les seves estratègies vers la transició energètica.

En Bici Sense Edat arriba a Barcelona

En Bici Sense Edat és un projecte innovador que vol retornar la capacitat d’anar amb bicicleta a la gent gran mitjançant un tricicle de transport de persones. Tot gràcies a la utilització d’un rickshaw especialment condicionat i a la participació dels conductors voluntaris.

 
 

Horts per combatre la vulnerabilitat social


Al petit interior d’illa Borrell 305 de Barcelona acaben d’inaugurar-se unes taules d’hort urbà coincidint amb la Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample.

El Tram Zero, una ajuda a les famílies amb menys recursos per poder fer front a la factura de l'aigua

El departament d'Habitatge Digne de l'Ajuntament de Bigues i Riells ha arribat a un acord amb Sorea per reduir a 0 euros el primer tram de la factura de l'aigua i la quota fixa del servei de l'aigua.

 
 

Més Bones Pràctiques

   
 

Recollida de càpsules de cafè monodosi a les deixalleries de la Mancomunitat La Plana

 

 

Renovació de 1.082 punts de llum a Sant Vicenç de Montalt

 

 

 
 

L'AMB impulsa un nou curs d’educació per a la sostenibilitat

 

Parets disposa de vuit nous contenidors per al reciclatge d’oli usat

 

 

 
 

La Diputació de València dóna suport a un projecte de motocicleta elèctrica en la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible

   
Especials
 

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2016

 
 

Del 16 al 22 de setembre es va celebrar a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, i un any més el món local es va abocar a organitzar activitats per promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables, amb especial èmfasi enguany en la recuperació plena del Dia sense Cotxes.


Tenia al vostre abast en aquest especial tota la informació sobre Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura.
 

 
Agenda
 

Taller 'Moure's en bicicleta per la ciutat'

18/10/2016

Curs de Control d’emissions i aprovisionaments de biomassa

18/10/2016

 
 

ACTUALITZACIÓ en normativa ambiental territorial

19/10/2016

4t Fòrum Forestal de Barcelona

19/10/2016

 
 

Congrés d’Enginyeria Municipal

20/10/2016

Jornada “L’energia eòlica i el mercat elèctric”

20/10/2016

 
 

Ecofòrum'16: Jornada sobre la contaminació, la qualitat de l'aire i la salut

20/10/2016

Conferència: Polítiques resilients per a la implementació de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible

20/10/2016

 
 

Jornades tècniques de Fauna Urbana a Barcelona - FUB-

21/10/2016

Curs. És temps de bolets!

22/10/2016

 
 

8a edició del Mercat de Segona Mà a Caldes d'Estrac

23/10/2016

Curs Conducció, Ús i Parametrització de Calderes de Biomassa

25/10/2016

 
 

Congrés RECUWATT, Recycling, energy and life

27/10/2016

Conferència “Ciutats Sostenibles. Del somni a l’acció”

27/10/2016

 
 

Exposició "Actuem amb energia" a La Llagosta

01/11/2016

Exposició "Adéu Soroll" a Vallirana

02/11/2016

 
 

1r Congrés Català de Pobresa Energètica

03/11/2016

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube