El programa de reutilització social a les deixalleries del Bages aprofita 7.500 quilos d’objectes en 5 mesos

10/10/2016 - 12:22

Set tones i mitja d’objectes que serien residus i que s’han convertit en productes reutilitzats per famílies amb pocs recursos.

Aquest és el balanç, entre gener i maig d’enguany, del programa de reutilització social a les deixalleries del Consorci del Bages per a la gestió de residus que es va posar en marxa fa uns mesos. L’objectiu és facilitar la reutilització del màxim possible d’objectes que arriben a la xarxa de deixalleries, en col·laboració amb Creu Roja, Càritas i Associació Reto, a més dels Serveis Socials municipals amb qui ja es col·laborava anteriorment.

Entre gener i maig del 2016, als Serveis Socials Municipals se’ls ha cedit 560 quilos d’objectes diferents; a Càritas, 40; a Creu Roja Manresa, 145; a Centro Reto, 5.375; i 1.330 han estat donats a altres entitats o organitzacions. Entre els productes més demanats hi ha somiers, neveres, rentadores i microones, sofàs, matalassos, estufes o calefactors, taules, etc.

Aquest programa preveu aprofitar el màxim possible d’objectes que entrin a les deixalleries en bones condicions i que siguin béns de primera necessitat. Es tracta, per exemple, de mobiliari que es pugui reutilitzar, electrodomèstics en bon estat, articles per a nens, etc. Serveis Socials, Càritas i Creu Roja cobreixen les necessitats de famílies amb pocs recursos, aconseguint principalment mobles, electrodomèstics i béns per a infants.

Els altres articles que entren a les deixalleries i que no necessiten aquestes entitats, són entregats a Reto, una organització sense ànim de lucre, dedicada a joves extoxicòmans que, una vegada superada la seva addicció, treballen per a la seva reinserció social i laboral recuperant objectes de segona mà i reparant-los per a la venda de segona mà a preus molt econòmics.

Els municipis consorciats que fins ara han fet més ús d’aquest programa, a través dels Serveis Socials Municipals, són Navarcles, Callús, Castellbell i el Vilar, Pont de Vilomara, Castellgalí, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada i Sant Vicenç de Castellet.

Per al Consorci, aquesta iniciativa suposa un doble objectiu: donar resposta a les necessitats socials de les persones més necessitades i, d’altra banda, un objectiu ambiental que passa per reutilitzar i aprofitar el màxim d’objectes que arriben a les deixalleries. Cal destacar que la xarxa de deixalleries del Consorci, és gestionada per la Fundació Ampans, que identifica els objectes directament reutilitzables i aquells que amb petites reparacions poden ser aprofitables.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

El Consorci del Bages per a la gestió de residus ha iniciat una campanya de vídeos amb imatges de la il·lustradora Maria Picasso

Notícia

Des de la Deixalleria Municipal d’Abrera inicien aquest mes de juny la realització d’un punt de reutilització de productes a la mateixa deixalleria.

Article

Una exposició a les minideixalleries parla sobre la generació i la correcta separació dels residus.

Butlletí