Butlletí 314 - Josep Peñuelas: “Els ecosistemes no tenen una resiliència infinita”

01-11-2016 al 14-11-2016

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 314 - Josep Peñuelas: “Els ecosistemes no tenen una resiliència infinita”

 
  01-11-2016 al 14-11-2016  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   ESPECIALS   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

   
 

“Els ecosistemes no tenen una resiliència infinita”

14/11/2016
Entrevista a Josep Peñuelas, Premi Ramon Margalef d'Ecologia

 

 
 

Ecòleg especialitzat en ecologia global, ecofisiologia vegetal, teledetecció i en interaccions biosfera-atmosfera, i investigador del CSIC i del CREAF, Josep Peñuelas ha estat el primer català a guanyar el Premi Ramon Margalef d'Ecologia. Després de rebre el guardó, Peñuelas explica a Sostenible quins són els principals reptes de l’ecologia i reflexiona sobre el paper dels humans en el planeta.

 
 

Reportatges

   
 

Habitat III: Full de ruta universal per les ciutats del segle XXI

 
 

La Nova Agenda Urbana és el nou full de ruta per les ciutats per als propers 20 anys, i el resultat més tangible d’Habitat III, la tercera conferència de les Nacions Unides sobre habitatge i desenvolupament urbà sostenible que va tenir lloc del 17 al 20 d’octubre a Quito (Equador). Catalunya hi va participar amb representants de la Generalitat, la Diputació de Barcelona (en nom de les quatre diputacions catalanes) i l’Ajuntament de Barcelona. L’Ajuntament de Mollet va estar convidat per exposar algunes bones pràctiques.

 
 

Opinions

   
 

La pobresa energètica, una prioritat social

14/11/2016
Jaume Enciso

Sabadell, 3 de novembre, 9.55 hores, matí de caire hivernal però assolellats... Harriet Thomson, referència europea en la recerca sobre la pobresa energètica, trenca el mite de la puntualitat britànica i amb alguns minuts de retard arranca el 1r Congrés de Pobresa Energètica a l’Estat espanyol...

El No cercle No virtuós de la brutícia al medi natural

14/11/2016
Mireia Padrós Tremoleda

El segon cap de setmana del passat mes de maig, 500.000 europeus van sortir de casa ben d’hora per assistir a un mateix esdeveniment. Mig milió d’europeus es van posar d’acord per anar a recollir brutícia al bosc, als rius, a les platges i als aiguamolls de més de 30 regions d’Europa. En total hi van participar uns 5.800 grups de voluntaris, 175 dels quals ho van fer a Catalunya amb unes 7.000 persones.

 
 

In urbibus mundi

11/11/2016
Jaume Terradas

D’aquí al 2030, la població urbana haurà augmentat en uns 470 milions de persones. Cada cop més proporció de la Humanitat viurà distanciada del contacte amb la natura, de manera que la ignorància sobre el tema serà cada cop més gran i no estarà contrarestada per vivències.

 
NOTÍCIES
 

Tot en joc a Marràqueix

07/11/2016
Comença la COP22 per traduir l’acord mundial de París en principis de regles de transparència i funcionament.

 

 
  Representants de prop de 200 països es reuneixen fins el 18 de novembre a Marràqueix per negociar l’aplicació de l’acord de París, el primer pacte mundial per combatre el canvi climàtic, firmat el desembre del 2015. L’objectiu d’aquesta COP22 a Marràqueix és concretar com s’aplica el conveni internacional per evitar l’augment de temperatures. L’èxit de l’acord mundial que es va aconseguir a París està en joc en com es tradueix a principis de regles de transparència i funcionament.  
 

24 ens locals reben suport de la Diputació de Barcelona per la Setmana de Prevenció de Residus

14/11/2016

La Diputació de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat donaran suport a 24 ens locals organitzant tallers de prevenció del malbaratament d'aliments, reparació de roba i electrodomèstics i prevenció de residus d'envasos.

L'exposició a nivells alts de contaminació atmosfèrica redueix els beneficis de l'activitat física

14/11/2016

Un nou estudi realitzat per investigadors de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), i publicat a la revista Environment International, ha analitzat quins efectes té per a la salut la pràctica d'exercici físic a la ciutat, sota l'exposició a la contaminació atmosfèrica provocada pel trànsit de cotxes. La recerca conclou que l'exposició a alts nivells de contaminació abans i durant l'activitat física podria reduir els beneficis d'aquesta per a la salut.

 
 

Es celebra la Trobada de ciutats per l'Aigua pública

14/11/2016

L'Ajuntament de Madrid ha organitzat una Trobada de Ciutats per l'Aigua Pública, conjuntament amb la Xarxa Aigua Pública (RAP),amb presència de representants de ciutats com Barcelona, Terrassa o València. Ha volgut ser un espai d'intercanvi d'experiències i iniciatives i estudiar les possibilitats reals i els obstacles per a la gestió pública del cicle urbà de l'aigua.

Es crea el Campus UAB de Reserves de la Biosfera Mediterrànies

09/11/2016

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Fundació Abertis crearan el Campus UAB de Reserves de la Biosfera Mediterrànies vinculat al Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies, amb seu al castell de Castellet (Barcelona), amb la voluntat de generar un espai de recerca, difusió, intercanvi i innovació en l’àmbit de les Reserves de la Biosfera de la Mediterrània.

 
 

El món local i el tercer sector, units en la lluita contra la pobresa energètica

08/11/2016

El Congrés Català de Pobresa Energètica, que s’ha celebrat a Sabadell aquests dies 3 i 4 de novembre, ha reunit representants de l’àmbit municipal, entitats i tercer sector amb l’objectiu de trobar solucions i alternatives per combatre els talls de subministrament que les empreses energètiques imposen a les famílies en situació vulnerable.

Un terç de la població espanyola aturaria el creixement econòmic per aconseguir la sostenibilitat

07/11/2016

Un terç de la població espanyola preferiria ignorar o aturar el creixement econòmic per aconseguir la sostenibilitat ambiental. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi realitzat per investigadors de l'ICTA-UAB, després d'avaluar l'opinió pública sobre el creixement econòmic, el medi ambient i la prosperitat a través d'una enquesta en què ha participat un miler de ciutadans espanyols. L'estudi, realitzat per Stefan Drews i Jeroen van den Bergh, ha estat publicat a la revista Global Environmental Change.

 
 

La Diputació de Barcelona lliura 202 bicicletes elèctriques a 102 municipis i entitats locals

04/11/2016

La Diputació de Barcelona ha lliurat 202 de bicicletes elèctriques a 102 municipis i entitats locals. Amb aquest lliurament, la Diputació ha cedit ja 451 bicicletes, de les quals 141 bicicletes han estat per a la policia local i 302 per a serveis municipals de 226 municipis o entitats municipals de la demarcació de Barcelona.

Tesla tria Barcelona per instal·lar-hi la seu social a Espanya


02/11/2016

Tesla situa a Barcelona la seu social a l'estat espanyol. El fabricant de vehicles elèctrics ha escollit la ciutat com a base d'operacions per desplegar-se als mercats espanyol i portuguès.

 
 

Castelldefels recupera el seu front dunar

02/11/2016

 
 

L'AMB ha realitzat diverses actuacions de recuperació del front dunar en una zona de la platja de Castelldefels que estava degradada. S'ha generat un nou front dunar i s'han plantat 500 exemplars de borró.

 
 

Més notícies

 

 
 

Canvi climàtic i energia

   
 

Sant Andreu de Llavaneres estalviarà 80.000 euros l'any en enllumenat

El tercer congrés del Rubí Brilla se centrarà en l'autoconsum fotovoltai

 
 

Mobilitat i qualitat de l'aire

   
 

Nous vehicles elèctrics per la flota auxiliar de TMB

Castelldefels aprova el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible

 
 

Horts urbans i territori

   
 

Els horts municipals de Cova Solera a Rubí ja estan en marxa

 

 
 

Aigua

   
 

Sant Quirze de Besora ja disposa de depuradora d'aigües residuals

 

 
 

Residus i consum responsable

   
 

Compres amb menys residus a Pallejà

Barcelona vol ser una ciutat amb residu zero

Mataró implanta millores en la neteja viària i en la recollida de la brossa orgànica

Rubí se suma a la Setmana de prevenció de residus amb el lema "Utilitza'n menys"

Sant Esteve es queda sense contenidors

València implanta la recollida selectiva domiciliària de matèria orgànica

 
 

Educació ambiental

   
 

Vila-real acull el V Simposi d’Educació per la Sostenibilitat

 

 
RECURSOS
 

Recursos

   
 

‘Redueix, Reutilitza, Recicla, REACCIONA’


La nova campanya per al foment de la recollida selectiva fa una crida als ciutadans no recicladors ‘Redueix, Reutilitza, Recicla, REACCIONA’ busca estimular un canvi d’hàbits entre les persones que encara no separen les deixalles per afavorir el reciclatge

Apareix el Prismàtic, la plataforma que connecta la recerca en patrimoni natural amb la seva gestió

‘Prismàtic’ ofereix un ampli ventall de serveis per ajudar als gestors del patrimoni natural i la biodiversitat a prendre decisions basades en l’evidència científica. Conté fitxes divulgatives que resumeixen resultats científics i posa en contacte els mateixos investigadors amb els gestors.

 
 

Quants residus fem a l'escola?

 

Una de les novetats d’aquest curs del programa de l'Ajuntament de Barcelona Escoles + Sostenibles és acompanyar als centres perquè iniciïn un Pla de Prevenció de Residus i el finalitzin al tercer curs.

El món de l'hort i els productes de proximitat, a les biblioteques del Baix Llobregat

"De l'hort a la biblioteca" és una iniciativa de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona que vol donar a conèixer els productes de proximitat i temporada del Parc Agrari del Baix Llobregat.

 
 

Com s'adaptaran les ciutats europees al canvi climàtic?

 
 

L'Agència Europea de Medi ambient (AEMA) posa a l'abast dels tècnics urbans aquest vídeo d'en Hans Bruyninckx, el qual explica que significa el canvi climàtic per les ciutats i quines soluciones poden començar a posar en marxa per adaptar-s'hi.

 
 

Bones Pràctiques

   
 

La festa dels Aliments reparteix 600 menús de menjar recuperat a Reus
 

 

La Festa dels Aliments, organitzada per la regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus i la Plataforma Aprofitem els Aliments amb el suport de totes les entitats, empreses i institucions que formen part del programa de Gestió Alimentària Responsable de Reus, ha repartit dissabte 15 d'octubre 600 menús de menjar recuperat a la plaça de la Llibertat amb un granèxit d'assistentys.  

El Servei públic de biomassa forestal del Vallès Occidental, per dinamitzar el mercat de compravenda de fusta dels boscos

El Consell Comarcal del Vallès Occidental licita la concessió del Servei Públic de Biomassa Forestal per dinamitzar el mercat de compravenda de fusta dels boscos de la comarca. Funcionant a ple rendiment, suposarà importants beneficis a la comarca en prevenció d’incendis, reducció d’emissions de CO2, reducció de partícules emeses, creació d’ocupació i dinamització empresarial.

 
 

Sabadell estalvia gairebé 50 mil euros cada mes en subministraments

31/10/2016

 
 

Les mesures d’estalvi energètic permeten rebaixar el consum d’aigua, llum i gas de l’espai públic i els equipaments municipals i estalviar més de 280 mil euros en les factures respectives els primers sis mesos de l'any.

 
 

La Dada

   
 

L'agost més càlid en 136 anys

 
 

L'agost de l'any 2016 ha estat el mes d'agost més càlid en 136 anys, d'acord amb una anàlisi mensual de la temperatura global realitzat per científics de l'Institut Goddard d'Estudis Espacials (GISS).

 
Especials
 

Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus té com a objectiu organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.
Enguany la Setmana se celebrarà del 19 al 27 de novembre de 2016. En cada edició es promou la celebració d'actes comuns a tot Europa, basats en una mateixa metodologia i amb l’objectiu comú d’augmentar el seu impacte real en la prevenció de residus.

Amb aquest especial, Sostenible.cat vol informar de les accions del món local i difondre accions per reduir els residus.

Adaptació al Canvi Climàtic


El món està canviant. L’evidència científica confirma múltiples alteracions en els ecosistemes a causa de l’escalfament global. L’adaptació s’està unint a la mitigació en totes les estratègies i accions de lluita contra el canvi climàtic. 
Sostenible.cat vol ajudar a abordar aquest gran repte amb aquest especial informatiu, on recollim informacions i reflexions valuoses per orientar aquells que han de prendre decisions en aquest sentit i acompanyar els ciutadans en la comprensió d’aquesta complexa situació.  

 
Agenda
 

Exposició "Actuem amb energia" a Sant Julià de Vilatorta

14/11/2016

Els municipis i la gestió dels residus

14/11/2016

 
 

Jornada professional: Els municipis i la gestió dels residus

14/11/2016

SmartCity Expo World Congress

15/11/2016

 
 

Ruta "Gràcia: Els batecs dels barris: la veu afònica de la campana dels quintos"

16/11/2016

Taller "Renova la teva roba: el valor de la roba"

16/11/2016

 
 

Visita "Cap a una economia circular: recollida entre bastidors"

17/11/2016

Taller "Renova la teva roba: decoració 2.0."

17/11/2016

 
 

Setmana del Medi Ambient a Sant Vicenç de Castellet

18/11/2016

Visita "Cap a una economia circular: residus amb valor afegit"

18/11/2016

 
 

Setmana Europea de la Prevenció de Residus

19/11/2016

Dia temàtic de la Prevenció de residus d'Envasos

19/11/2016

 
 

Festa dels aliments aprofitats a Cornellà

19/11/2016

Taller "Dance trash bots"

19/11/2016

 
 

Inauguració de Els Encants de Viladecans

19/11/2016

TEDxReus amb Frederic Ximeno

19/11/2016

 
 

Excursió al ciclorrail del Cardener i trenpat

20/11/2016

Del Pacte a l’Acció Un nou pacte dels municipis pel canvi climàtic Jornada III: Ciutats i canvi climàtic: un diàleg necessari per la transició i rehabilitació energètica

22/11/2016

 
 

Jornada: Ciutats i canvi climàtic: un diàleg necessari per la transició i rehabilitació energètica

22/11/2016

Jornada: El vehicle elèctric, perspectives de futur

22/11/2016

 
 

Ruta "Sants-Montjuïc: Camins d'aigua: un plaer per als sentits"

22/11/2016

Taller familiar "Toy Lab"

22/11/2016

 
 

Taller "El Port i els residus: Què sura al Port de Barcelona?"

23/11/2016

14a Jornada de prevenció de residus

24/11/2016

 
 

Visita "Cap a una economia circular: un material, dos destins"

24/11/2016

Jornada: Tècniques de Drenatge Sostenible Urbà (SUDS)

25/11/2016

 
 

Jornada: Disseny en Geotèrmia: un dels aspectes essencials del sistema

25/11/2016

Ruta "Cap a una economia circular: objectes amb vida extra"

25/11/2016

 
 

Taller "El Port i els residus: D'envàs a envàs"

26/11/2016

Jornada “Espais industrials, espais de futur”

26/11/2016

 
 

Arriba la R-Festa 2016

27/11/2016

Esmorzar-col·loqui: El corredor mediterrani. Quin paper juguen els municipis?

28/11/2016

 
 

CONAMA 2016: Congreso Nacional de Medio Ambiente

28/11/2016

9è Mercat d’intercanvi i segona mà de Martorell

29/11/2016

 
 

Els nous models productius ( i de consum) i la sostenibilitat. Sessió 3: “Tecnologia i Sostenibilitat”

29/11/2016

Marketplace Palau de Pedralbes

30/11/2016

 
 

Ruta "Ciutat Vella: Els batecs dels barris: tocant a sometent"

30/11/2016

Jornada: Idees clau sobre innovació i economia circular en la gestió de residus municipals

30/11/2016

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube