Apareix el Prismàtic, la plataforma que connecta la recerca en patrimoni natural amb la seva gestió

Font: CREAF

14/11/2016 - 15:51

‘Prismàtic’ ofereix un ampli ventall de serveis per ajudar als gestors del patrimoni natural i la biodiversitat a prendre decisions basades en l’evidència científica. Conté fitxes divulgatives que resumeixen resultats científics i posa en contacte els mateixos investigadors amb els gestors.

Des de novembre, tothom qui necessiti accedir al coneixement d’avantguarda que generen els centres de recerca catalans que investiguen sobre el medi natural, pot fer-ho de manera oberta i gratuïta a través del Prismàtic. Aquesta plataforma de coneixement ha estat promoguda des del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i coordinada pel CREAF.

“Tradicionalment hi ha hagut un buit en la relació entre els àmbits de la investigació i de la gestió, perquè en ocasions els articles científics són difícils d’entendre o no posen en relleu l’aplicabilitat de la troballa” explica Santiago Pérez Segú, des del Servei de Planificació de l’Entorn Natural de la Generalitat de Catalunya. Ara, amb aquesta eina es pretén que hi hagi un estalvi de temps en la presa de decisions per crear noves polítiques o plans de gestió fonamentats en els darrers estudis científics. Mitjançant una web amb un cercador intuïtiu, l’usuari podrà fer cerques molt concretes i accedir a aquesta informació redactada en un format de fitxes comprensibles i adaptades a les seves necessitas.

Posant per cas un gestor que necessiti informar-se sobre pol·lució i llacs, a la web de Prismàtic pot seleccionar al filtre ambient ‘aigües continentals’ i al filtre àmbit de gestió aplicable ‘contaminació’ per consultar en un sol click la informació científica més rellevant publicada fins el moment pels experts que treballen a Catalunya.

La plataforma, que es va presentar oficialment el 9 de novembre a les VII Jornades sobre Informació de Biodiversitat i Administracions Ambientals que organitza GBIF Espanya, és un espai col·laboratiu on hi podran participar tots els centres de recerca catalans que ho desitgin. D’aquesta manera, el coneixement serà cada cop més ampli i abarcarà temàtiques molt diverses relacionades amb la biodiversitat o el medi natural. Prismàtic a més tindrà un equip de gestors que, juntament amb comunicadors científics, vetllaran per a que els continguts cobreixin totes les necessitats i segueixin un estil semblant adaptat.

Molt més que un portal
“Prismàtic va més enllà d’una plataforma de coneixement i és per això que dins dels seus objectius hi ha el de crear una comunitat activa que mantingui un diàleg constant. Ciència i gestió ara podran conversar sobre les problemàtiques que el canvi climàtic o altres reptes suposen a l’hora de planificar i conservar el territori” explica la Cap de Comunicació del CREAF, Anna Ramon. D’aquesta manera la ciència es podrà orientar més en els problemes reals i la gestió podrà millorar, nodrint-se d’informació o de noves mesures verificades científicament i molt innovadores. El primer pas ha estat el de facilitar la cerca directa d’informació i el contacte amb els autors. A partir d’aquí, es preveu un cicle de cursos, reunions i sobre tot la creació d’un diàleg entre tots els participants a través de l’espai digital i de les xarxes socials.

Categories: 

Relacionats

Article

L'edició 2020 de la Fira pel Dia de la Terra, s'ha hagut d'anular degut a l'emergencia de salud pública que vivim. Per això l'associació Dia de la Terra proposa celebrar el Dia de la Terra el dia 22 d'abril, de forma virtual per internet.

Article
Les candidatures es poden presentar fins al 15 de maig de 2020.

S'ha convocat la 16a edició del Premi Ramon Margalef d'Ecologia.

Acte
28/01/2021 - 16:30
Virtual al Zoom

Butlletí