Tot en joc a Marràqueix

Comença la COP22 per traduir l’acord mundial de París en principis de regles de transparència i funcionament.
07/11/2016 - 19:13

Representants de prop de 200 països es reuneixen fins el 18 de novembre a Marràqueix per negociar l’aplicació de l’acord de París, el primer pacte mundial per combatre el canvi climàtic, firmat el desembre del 2015.  L’objectiu d’aquesta COP22 a Marràqueix és donar forma a l’acord de París, és a dir començar a concretar com s’aplica el conveni internacional per evitar l’augment de temperatures. Per tant, el que passi a Marràqueix és cabdal per reforçar l’acord de lluita contra el canvi climàtic. L’èxit de l’acord mundial que es va aconseguir a París està en joc en com es tradueix a principis de regles de transparència i funcionament.

 

Cal destacar que la cimera de Marràqueix arriba en un moment d’optimisme perquè dijous passat es van complir els dos requisits necessaris perquè el tractat de París entrés en vigor: que el ratifiquessin almenys 55 països i que totalitzessin el 55% de les emissions mundials. En aquests moments ja són 97 països que sumen el 69% de les emissions.

Ara mateix, els països signants de l’Acord de París estan presentant les seves contribucions nacionals o els plans d’acció climàtica per frenar, limitar o reduir les emissions de gasos hivernacle, amb metes elegides lliurement per cada país. I han de renovar el seu compromís a l’alça cada cinc anys.

Entre els assumptes que es tractaran en aquesta COP22 destaca la definició dels requisits de transparència, és a dir, com es verifica que tots els països compten les seves emissions de gasos amb els mateixos criteris. En aquest sentit cal destacar que de molts països se’n tenen només estimacions i altres, com la Xina ho consideren una ingerència en la seva sobirania nacional.

Per tant, es tracta de traduir els grans acords i objectius en principis de regles de transparència i funcionament. A Marràqueix s’haurà de començar a concretar el procediment sobre com es farà el control i la verificació de les contribucions nacionals presentades, per a que realment es pugi determinar si hi ha avenços significatius.

A Marràqueix també es parlarà novament de com es pot concretar l’ajuda financera perquè els països en vies de desenvolupament puguin adaptar-se als efectes més immediats del canvi climàtic, així com de la transferència de tecnologia del Nord al Sud per fomentar un desenvolupament més net.

Oxfam Intermón denuncia que Espanya només aporta un 1% dels fons compromesos
El mateix dia que comença la COP22, Oxfam Intermón ha iniciat una campanya de firmes per denunciar que l'estat espanyol només ha aportat un 1% dels fons compromesos per al canvi climàtic. L'ONG vol pressionar l'executiu de Rajoy de cara a complir l'Acord de París.

Dels 120 milions compromesos a París, l'estat espanyol n'ha aportat només un milió i, segons Intermón, aquesta xifra ja era molt inferior als 500 milions que correspondrien a Espanya per mitigar el canvi climàtic.

Francesc Mateo, director de l'ONG a Catalunya, ha explicat que, a més de l'incompliment econòmic, l'Estat no pren les decisions que hauria de prendre per evitar l'increment d'emissió de gasos d'efecte hivernacle. Per tot plegat, Oxfam Intermón espera poc d'Espanya a Marràqueix, tot i que fa aquesta petició: "Esperem que el govern espanyol se sensibilitzi més pel tema i abordi compromisos més concrets a l'hora de desenvolupar els fons."

 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
Per primera vegada, s’analitza l’impacte de la sequera extrema sobre el creixement dels arbres fins gairebé una dècada després de l’esdeveniment. Imatge: CREAF

Per primera vegada, s’analitza l’impacte de la sequera extrema sobre el creixement dels arbres fins gairebé una dècada després de l’esdeveniment. Imatge: CREAF

El pi roig (Pinus sylvestris) és una espècie d’importància crítica a Europa, tant ecològica com econòmica, i és la pedra angular dels boscos d’Escòcia. Des del CREAF hem intervingut en una recerca pionera sobre com es recupera de sequeres extremes, liderada per la Universitat de Stirling.

Article
By ca:user:amadalvarez - Treball propi, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2565016

By ca:user:amadalvarez - Treball propi, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2565016

El Pla d’Acció Climàtica de Caldes continua avançant amb la incorporació de les propostes recollides i prioritzades per la ciutadania en les sessions del procés de participació.

Notícia

40 escoles de Barcelona han tallat els carrers de Barcelona aquesta tarda per exigir un entorn pacificat. És una reclamació també de la Societat Catalana de Pediatria, que diu que calen mesures urgents per millorar la qualitat de l'aire a prop dels centres educatius. La Montse Lorenz ha anat als carrers per saber com es vivia aquesta reivindicació entre els pares, mares, nens i nenes.

Butlletí