Butlletí 387 - Hiroko Ochiai: "Hi ha un poder del bosc sobre nosaltres que opera quan ens sincronitzem”

01-10-2019 al 14-10-2019

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 387 - Hiroko Ochiai: "Hi ha un poder del bosc sobre nosaltres que opera quan ens sincronitzem”

 
  01-10-2019 al 14-10-2019  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Hiroko Ochiai: "Hi ha un poder del bosc sobre nosaltres que opera quan ens sincronitzem”

12/10/2019

 
 

La doctora Hiroko Ochiai és especialista en teràpia de bosc. Vinguda del Tokyo Medical Center ha estat una de les veus més esperades al congrés internacional El potencial dels boscos en la salut que s’ha celebrat a Girona i a la comarca de La Garrotxa entre el 7 i el 10 d’octubre amb un gran èxit d’assistència. Sostenible ha conversat amb ella sobre el vessant humà, científic i social de la teràpia de bosc.

 
 

“A finals de segle la temperatura global podrà haver pujat entre tres i quatre graus”

04/10/2019

La catedràtica de física de l'atmosfera Carme Llasat subratlla la importància de trobades d'estats com la Cimera sobre l'Acció Climàtica que es fa a Nova York per combatre el canvi climàtic

Cara a cara: Com frenar la contaminació a Barcelona?
 

03/10/2019

Caldria donar més ajudes a autònoms i transportistes? Estem preparats per a la zona de baixes emissions? Ho debaten en el ‘Cara a cara’ la periodista Esther Vivas i el director d’Intermèdia, Albert Ortas.

 
 

Opinions

 
 

La valoració de les funcions ambientals

14/10/2019
Ramon Folch

L’ambient és part de nosaltres, ecològicament parlant. Que no sapiguem valorar-ho adequadament és intel·lectualment lamentable i econòmicament fatal. Ens hauríem de dotar d’eines i convencions per poder valorar econòmicament les funcions ambientals.

Naixement, mort i resurrecció del Dia sense cotxes a Catalunya

14/10/2019
Salvador Fuentes Bayó

Amb motiu del vintè aniversari de la celebració Dia sense cotxes a Catalunya he cregut oportú fer una reflexió sobre el que ha suposat la iniciativa i sobre quins són els reptes de futur als quals ens enfrontem, amb l’autocrítica personal que al meu parer cal fer.

 
Notícies
 

Sabadell serà l’epicentre de la urgent gestió de la contaminació atmosfèrica

11/10/2019

 
 

La Generalitat, la Diputació de Barcelona, l’AMB i l’Ajuntament de Sabadell conformen el comitè impulsor del Primer Congrés de Qualitat de l'Aire - els dies 24 i 25 d'octubre -, que planteja les eines de gestió i normatives d’implantació per a una millora de la qualitat de l’aire de la societat. El 1er Congrés de l’Aire a nivell català que aplegarà uns 400 assistents amb 22 sessions i 95 ponents, i la presència solucions tecnològiques i expositors.

 
 

La zona de baixes emissions supera el primer tràmit

11/10/2019

 
 

La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat ha aprovat inicialment l’ordenança que regularà les restriccions de trànsit als vehicles més contaminants a partir de l’1 de gener de 2020.

 
 

Suècia, un petit país al capdavant de la lluita contra el canvi climàtic
 

14/10/2019

Nil Codina Martínez aporta una mirada sobre el moviment activista suec contra l'emergència climàtica, tot analitzant el lideratge de Suècia en la lluita contra les emissions de CO2.

El nou impost per a vehicles contaminants: de 7 a 128 euros l'any en funció del cotxe

14/10/2019

Catalunya serà la primera comunitat amb un impost al carboni. Més de tres milions i mig de vehicles pagaran impostos pel CO2 que emeten a l'atmosfera. 

 
 

Colau reclama posar fi al dièsel i limitar els vols en trajectes curts
 

14/10/2019

L'alcaldessa de Barcelona intervé a Copenhaguen a una cimera mundial de ciutats contra el canvi climàtic i planteja posar fi al plàstic d'un sol ús.
 

L'Agència de Residus amplia en 10 milions € ajuts destinats a la prevenció, reutilització i reciclatge

10/10/2019

Aquesta ampliació comporta s'arribi als 18M€ d'ajuts a la prevenció, preparació per a la reutilització i reciclatge dels residus industrials i municipals, i a fomentar els àrids reciclats, l’economia circular i la recollida selectiva.

 
 

L'agenda 21 escolar de l'Hospitalet de Llobregat comença una nova etapa

10/10/2019

Les escoles de L'Hospitalet de Llobregat s'han mobilitzat per conscienciar del canvi climàtic i de la necessitats de prendre mesures mediambientals

Manlleu crea l’Oficina d’Estalvi i Eficiència Energètica
 

10/10/2019

Aquesta serà la primera oficina de la comarca d’Osona específica en matèria energètica. Serà itinerant, oferint el servei a diferents espais de la ciutat.

 
 

Glaceres dels Pirineus: lenta agonia fins a l’extinció

09/10/2019

Les glaceres pirinenques són un gran indicador del canvi climàtic, un cas únic a tot el món pel fet de trobar-se a una altitud i una latitud crítiques.  

El mes de setembre ha estat el més càlid de la història

08/10/2019

L’Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha fet públic un nou rècord alarmant que posa en evidència l’emergència climàtica que ens afecta. 

 
 

Més contaminació a les voreres del costat mar de Barcelona que a les de muntanya

08/10/2019

La recerca l'ha realitzada un equip de l'IDAEA, encapçalat per Fulvio Amato. L'autor afira que l'estudi s'hauria de tenir en compte en la planificació urbanística i no situar escoles i carrils bici, per exemple, al costat mar a segons quins carrers.

Neixen les primeres tortugues babaues de la temporada al litoral català

07/10/2019

La Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat (XRFM) ha confirmat aquest 6 d'octubre el primer niu de tortuga careta de la temporada al litoral català. La posta ha estat a la platja de Castelldefels, i s’estima que ja han nascut prop d’un centenar de tortugues.

 
 

Com avança la implementació de l'Agenda 2030 ?

07/10/2019

L'Informe de Progrés posa en relleu el paper de les diferents institucions i actors en el compliment de l'Agenda 2030 a Espanya, gràcies a la generació d'aliances que han constituït un compromís ètic per a un desenvolupament sostenible i inclusiu.

La contaminació de l'aire "travessa la placenta" de dones embarassades

06/10/2019

Les partícules de carboni negre que contaminen l'aire que respirem arriben fins a la zona de la placenta on es troba el fetus en desenvolupament en les dones embarassades, segons un estudi que acaba de sortir a la llum.

 
 

L'ISGlobal explica com les ciutats poden fomentar els desplaçaments a peu

05/10/2019

Les persones que es desplacen més a peu són les que viuen en barris ben comunicats amb transport públic i amb un nombre major d'habitatges, serveis i instal.lacions. Un ampli estudi mostra com les ciutats poden fomentar els desplaçaments a peu.

Les persones que viuen a prop d'espais verds tenen menys risc de síndrome metabòlica

04/10/2019

La gent gran i de mitjana edat que viu en barris amb més zones verdes tenen menys risc de síndrome metabòlica que aquella que viu en veïnats menys verds. És la conclusió principal d'un nou estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal),

 
 

Tenim plàstic al cos: Un estudi de Rezero confirma que l’orina conté substàncies derivades dels envasos

02/10/2019

En l’orina de 20 persones rellevants de la cultura, la ciència, la medicina o l'art s’han detectat fins a 21 substàncies derivades del plàstic d'un sol ús provinents de l’alimentació envasada. Rezero presenta Salut de Plàstic, una campanya pionera de conscienciació i sensibilització entorn la problemàtica específica dels plàstics a la salut humana.

El 6è Congrés Rubí Brilla impulsarà l'autoconsum energètic
 

02/10/2019

L’esdeveniment tindrà lloc el pròxim 25 d’octubre a la biblioteca Mestre Martí Tauler i explicarà experiències d’autoconsum en clau ciutadana, empresarial i institucional. El 6è Congrés es dedicarà a l’autoconsum energètic amb la voluntat de fer servir l’altaveu que suposa el prestigi del Congrés per impulsar l’interès per l’autoconsum a través de l’experiència de Rubí i dels testimonis de persones expertes.

 
 

La pujada imparable del nivell del mar serà més ràpida i més greu del que es creia

01/10/2019

L'any 2100, el nivell del mar haurà pujat gairebé un metre respecte a finals del segle XX i causarà el desplaçament de 250 milions de persones si no es redueixen les concentracions de CO2 i altres gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera.

Les tortugues marines nascudes a Eivissa es desenvolupen amb normalitat

01/10/2019

Un posta de tortuga marina va eclosionar amb 37 exemplars que s'han posat en captivitat en centres de recuperació de fauna a València i Mallorca.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Ciutats més sostenibles amb agricultura urbana

 
 

Economia

 
 

Cervelló rep suport a l'economia verda i circular

 
 

Aigua

 
 

L'ACA incrementa la producció d'aigua dessalinitzada arran del descens de reserves als embassaments del sistema Ter Llobregat

 
 

Canvi climàtic

 
 

Les Franqueses vol crear un consell per l’emergència climàtica

El Consell Insular declara la situació d'emergència climàtica a Menorca

 
 

La ciutadania comença a definir la declaració d’emergència climàtica

Científics internacionals i agents socials debatran a la URV sobre els reptes del canvi climàtic

 
 

L'Ajuntament de Parets crearà una taula de treball per combatre el canvi climàtic

TMB se suma a la campanya de la UITP que aplega esforços contra la crisi climàtica

 
 

Contaminació

 
 

Sant Cugat del Vallès redactarà una ordenança que reguli les restriccions de vehicles contaminants al centre

El 85% de catalans avala les restriccions als cotxes contaminants

 
 

Sant Andreu de la Barca aprova el Pla per millorar la qualitat de l'aire amb propostes concretes

 
 

Ecològic

 
 

El Fòrum Energia d'Ecoviure es dedicarà a l'autoconsum d'energia solar fotovoltaica

 
 

Educació ambiental

 
 

Les i els alumnes de l'Escola Francesc Platón i Sartí d'Abrera commemoren la Setmana de la Terra 2019 amb diferents activitats de conscienciació

 
 

Energia

 
 

Aposta per una mobilitat segura camí de l’escola a Piera

En marxa la nova instal·lació fotovoltaica del Consell Comarcal del Vallès Occidental

 
 

Mobilitat

 
 

El Bus Parc del Montseny incrementa la freqüència amb nou serveis diaris els caps de setmana

Nou camí escolar a Cornellà de Llobregat

 
 

Vehicles elèctrics i xerrades a l'E-Fira de Gavà

Montmeló fomenta els camins escolars

 
 

L'Ajuntament de Girona impulsarà l'ús dels vehicles elèctrics compartits entre el personal municipal

Sabadell estrena 24 vehicles elèctrics, que ajudaran a rejovenir la flota municipal i reduir les emissions de diòxid de carboni

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú estudia canviar el sistema de recollida de residus a la ciutat i recuperar-ne la gestió directa

Plantació d'arbres al Remolar-Filipines per millorar la biodiversitat

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

"La implicació de tots" en la millora de la recollida selectiva dels residus

Palamós incorpora 200 nous contenidors per a la recollida selectiva de la matèria orgànica

 
 

Sabadell recull 240 tones de tovalloletes humides, amb un cost de 52.000 euros anuals

Els veïns de Fontcoberta trien el porta a porta

 
 

Neix 'Mou-te pel mar!' per promoure la neteja del litoral

Balanç del primer any del porta a porta a Verges

 
 

Llucmajor activa el servei de recollida porta a porta per millorar el reciclatge

 
 

Salut

 
 

Arrenca el III Congrés Internacional sobre el potencial dels Boscos en la Salut

 
 

Smart cities/Planificació urbana

 
 

El barri del Rec d'Igualada es transformarà seguint els principis de l'urbanisme sostenible

 
 

Terra

 
 

El nombre d'incendis forestals disminueix un 10% respecte a la mitjana amb un 77% menys de superfície afectada

Catalunya compta amb el seu primer mapa de sòls, clau per aplicar polítiques de mitigació del canvi climàtic

 

 

Recursos
 

La ramaderia extensiva: una oportunitat davant del canvi climàtic

Vídeo-resum del projecte d'investigació "Estratègies d'adaptació al canvi climàtic de la ramaderia extensiva espanyola: una perspectiva social" de la Càtedra d'Agroecologia UVic-UCC. Amb el recolzament de la Fundación Biodiversidad, del Ministeri per a la Transició Ecològica.

Urban Climate Architect: Crea la teva ciutat sostenible                        

I si poguessis dissenyar la teva pròpia ciutat? Una ciutat sostenible i respectuosa amb la vida, la salut de les persones i el medi ambient? Això és el que et proposa Urban Climate Architect , un joc online creat a la Universitat de Hamburg. Pots jugar a través de la web del joc.

 
 

Documental: "Before the Flood"

 

Before the Flood és una pel·lícula documental de 2016 sobre l'escalfament global i dirigida per Fisher Stevens. Va ser produïda en col·laboració entre Stevens, Leonardo DiCaprio, James Packer, Brett Ratner, Trevor Davidoski i Jennifer Davisson Killoran. Martin Scorsese és el productor executiu.

 

"Climate Change: the FAQs". Un vídeo que respon dubtes sobre el canvi climàtic

Un grup de vuit científics han elaborat un vídeo divulgatiu en què responen a cinc grans qüestions que genera el canvi climàtic, com les seves causes, conseqüències o solucions. Han comptat amb la participació de 126 alumnes de secundària que els van formular un total de 171 preguntes.

 

 
 

Més Recursos

 
 

25 anys del Centre de Formació del Laberint

BERTA VIVE

 

 

Bones Pràctiques
 

Pedalar té premi, a Olot
 

Les ordenances fiscals del 2019 preveuen una bonificació per als que vagin amb bicicleta a treballar. L’Ajuntament ho controlarà a través d’una aplicació de mòbil.

 

Èxit d'ocupació de les caixes niu d'ocells instal·lades a Manresa

En aquests moments hi ha 49 caixes niu instal·lades a diversos sectors de la ciutat. Un informe de l’Ajuntament de Manresa n’ha constatat l’ocupació de 27 durant aquest 2019.

 

 
 

L’Espai Jove la Fontana acull un hort urbà inclusiu
 

Els usuaris de Salut Mental Gràcia del Grup ATRA i acidH gestionen l’hort urbà inclusiu per a persones amb discapacitat que s’ha instal·lat a la terrassa de l’Espai Jove la Fontana. El cultiu va començar el mes de juny i ja han fet una primera collita.

 

Barcelona serà la Capital Mundial per a l’Alimentació Sostenible el 2021

Barcelona acollirà la trobada internacional del pacte de Milà a l’any 2021. Barcelona és signatària del Pacte des de 2015, un pacte internacional que rep el suport de la FAO i en el qual 200 ciutats participants es comprometen a desenvolupar models agroalimentaris sostenibles, justos i sans.

 

 
 

L'Eco Sant Cugat acosta la sostenibilitat al Penedès
 

L’Eco Sant Cugat 2019, la fira mediambiental del Penedès ha arribat a la dissetena edició i es va realitzar del 27 al 29 de setembre. Una fira mediambiental plegada d’actes per totes les edats i tots els públics.

 

Es posa en marxa Reparatruck, el nou servei mòbil d'autoreparació a Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona dona un nou impuls a l’estratègia Residu Zero i col·labora amb el nou servei mòbil d’autoreparació de petits electrodomèstics, bicicletes i aparells informàtics, anomenat ReparaTruck, que es posa en marxa el 9 d'octubre.

 

 
 

'A Manlleu actuem pel canvi climàtic'


 

Més de mil persones participen a la campanya “A Manlleu actuem pel canvi climàtic!”, celebrada durant els dies de Porc i Cervesa. Aquest projecte respon a la proposta més votada pel darrer Consell Municipal de la infància.

 

Els punts d’assessorament energètic de Barcelona, contra l’emergència climàtica
 

Fins ara, el servei ha atès més de 80.000 persones i ha aturat més de 37.240 talls de llum, gas o aigua. La xarxa mundial de ciutats C40 ha reconegut aquest projecte com una de les cent millors iniciatives contra l’emergència climàtica, recollides en l’informe ‘Cities 100’.

 

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Vuit centres de primària de Sabadell reduiran les emissions de carboni i avaluaran la qualitat de l’aire amb l’Agenda 21 Escolar Plus

 
 

La Dada

 
 

Gairebé 40 mil envasos retornats i més de 18 mil gots reutilitzables venuts a les festes de Menorca aquest estiu

 
 

La gran participació de la societat Menorquina en la reducció i reciclatge de residus demostra la continuïutat de les iniciatives impulsades

 
Agenda
 

Fins el 10/11/2019

Exposició: Som Natura

Fins el 26/10/2019

Expo UPCYCLING

 
 

Fins el 30/10/2019

Exposició "El retorn de la llúdriga al Besòs"

Fins el 16/11/2019

Cicle de cinema Claqueta i Acció, amb la mostra del 25è Festival de Cinema de Medi Ambient

 
 

Fins el 31/10/2019

Exposició: "La vida de l’aigua" a Torrelavit

Fins el 30/10/2019

Exposició: "Treballem per una energia sostenible" a Barcelona

 
 

Fins el 20/10/2019

Exposició "Adéu Soroll" a Vilanova i la Geltrú

Fins el 20/10/2019

Exposició “Menys plàstics, més vida” a Gavà

 
 

Fins el 20/10/2019

V Setmana del Bosc

Fins el 20/10/2019

Aplec d'Agricultura Urbana

 
 

17 al 19/10/2019

Fira de l'autoconsum elèctric

17 al 19/10/2019

Exposició: "Treballem per una energia sostenible" a Manresa

 
 

19 al 27/10/2019

Setmana Bio per l'alimentació ecològica

19 i 20/10/2019

Ecoviure

 
 

22/10/2019

Ciutat naturalitzada

24 i 25/10/2019

Primer Congrés de Qualitat de l'Aire

 
 

25/10/2019

6è Congrés Rubí Brilla

26/10/2019

Dansem La Fàbrica del Sol

 
 

27/10/2019

Diumenges a La Fàbrica del Sol - Vine!

30/10/2019

Espelmes terrorífiques

 
 

31/10/2019

Dia Mundial de les Ciutats a Barcelona

2 i 3/11/2019

Expoelèctric 2019

 
 

03/11/2019

Diumenges a La Fàbrica del Sol - Juga!

4 al 19/11/2019

Exposició “Reduïm Residus” a Tiana

 
 

08/11/2019

Les persones primer

10/11/2019

Diumenges a La Fàbrica del Sol - Visita!

 
 

15/11 al 16/12/2019

Exposició “La vida de l’aigua” a Sant Boi Llobregat

16 al 24/11/2019

SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

 
 

17/11/2019

Diumenges a La Fàbrica del Sol - Vine!

18/11/2019

Jornada: Els municipis i la gestió dels residus

 
 

19/11/2019

Claqueta i Acció! Useless

21/11/2019

La higiene que embruta - Activitat

 
 

22/11/2019

Claqueta i Acció! Hondar 2050

26/11/2019

Els comerços sumen esforços - Activitat

 
 

28/11/2019

Acció local, efecte global - Activitat

01/12/2019

Diumenges a La Fàbrica del Sol - Visita!

 
 

03/12/2019

Carrega't d'energia: desmuntant la factura de gas i electricitat

10/12/2019

Horitzó Residu Zero

 
 

14/12/2019

Encenem el Nadal

15/12/2019

Diumenges a La Fàbrica del Sol - Vine!

 
 

A partir del 17/12/2019

Exposició “La vida de l’aigua” a Santa Susanna

22/12/2019

Diumenges a La Fàbrica del Sol - Juga!

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube