La ciutadania comença a definir la declaració d’emergència climàtica

Font: Ajuntament de Barcelona, Betevé

08/10/2019 - 09:45

Constituïda amb més de dues-centes entitats, experts i representants de totes les administracions, la Taula per l’Emergència Climàtica té com a objectiu elaborar els continguts de la Declaració d’emergència climàtica de Barcelona, que entrarà en vigor l’1 de gener de 2020 i coincidirà amb l’aplicació de la zona de baixes emissions permanent.

En la primera de les quatre sessions participatives s’han debatut quatre àmbits estratègics:

  • Cicle de l’aigua i litoral. S’hi han portat propostes per promoure els usos de les aigües pluvials i afavorir la infiltració d’aigua en el subsol.
  • Molt més verd. L’objectiu és incrementar les superfícies d’àrees verdes i preservar les espècies que puguin ser vulnerables davant el canvi climàtic.
  • Renovables: terrats i espai públic. Es vol impulsar les instal·lacions d’energies renovables, tant a l’espai públic com al privat.
  • Sobirania alimentària. El debat ha girat entorn de la prioritat dels productes ecològics i de proximitat.

 

Menys carn a les escoles

Algunes entitats han treballat els darrers dies per posar sobre la taula mesures per lluitar contra l’escalfament global del planeta, que té i tindrà incidències a Barcelona. Per exemple, Families for Future Barcelona proposa una reducció substancial del consum de carn a les escoles municipals i, així, reduir les emissions de partícules contaminants, tal com recomana l’ONU.

També hi ha moviments del clima i institucions que demanen que les propostes contra el canvi climàtic no es desenvolupin només a la ciutat. Tècnics del Pla estratègic metropolità de Barcelona han assistit a la trobada per recollir les idees compartides i estudiar si es poden aplicar al conjunt de l’àrea metropolitana. “El clima i la crisi que vivim no entenen de fronteres”, ha dit la tècnica Irene Navarro.

 

Avís de les entitats del clima

Entitats com Fridays for Future o ClimAcció han advertit que aquestes sessions puguin servir per “delegar” la responsabilitat d’impulsar mesures contra el canvi climàtic a les associacions, i no al govern municipal. “Busquem el consens de la societat”, ha explicat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, qui no ha compartit aquestes afirmacions. “El consens no el podem imposar: l’hem de guanyar a còpia de convenciment. Si arribem amb un document que no és assumit per la societat, no prosperarà”, ha afegit.

Malgrat veure amb bons ulls les sessions participatives, aquestes entitats han demanat que hi hagi experts científics que formin part del seguiment, la implantació i l’avaluació de les mesures plantejades.


Categories: 

Relacionats

Notícia
Per primera vegada, s’analitza l’impacte de la sequera extrema sobre el creixement dels arbres fins gairebé una dècada després de l’esdeveniment. Imatge: CREAF

Per primera vegada, s’analitza l’impacte de la sequera extrema sobre el creixement dels arbres fins gairebé una dècada després de l’esdeveniment. Imatge: CREAF

El pi roig (Pinus sylvestris) és una espècie d’importància crítica a Europa, tant ecològica com econòmica, i és la pedra angular dels boscos d’Escòcia. Des del CREAF hem intervingut en una recerca pionera sobre com es recupera de sequeres extremes, liderada per la Universitat de Stirling.

Article
By ca:user:amadalvarez - Treball propi, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2565016

By ca:user:amadalvarez - Treball propi, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2565016

El Pla d’Acció Climàtica de Caldes continua avançant amb la incorporació de les propostes recollides i prioritzades per la ciutadania en les sessions del procés de participació.

Notícia

40 escoles de Barcelona han tallat els carrers de Barcelona aquesta tarda per exigir un entorn pacificat. És una reclamació també de la Societat Catalana de Pediatria, que diu que calen mesures urgents per millorar la qualitat de l'aire a prop dels centres educatius. La Montse Lorenz ha anat als carrers per saber com es vivia aquesta reivindicació entre els pares, mares, nens i nenes.

Butlletí