La contaminació de l'aire "travessa la placenta" de dones embarassades

Font: BBC World i CCMA

06/10/2019 - 08:30
unsplash.com

unsplash.com

Les partícules de carboni negre que contaminen l'aire que respirem arriben fins a la zona de la placenta on es troba el fetus en desenvolupament en les dones embarassades, segons un estudi que acaba de sortir a la llum.

La investigació va ser publicada per la revista científica Nature Communications i podria suposar el primer pas per explicar per què la pol·lució està vinculada a un major risc d'avortament espontani, part prematur i baix pes en néixer.

És la primera vegada que es prova que el sutge -aquest tipus de partícules- "travessa la placenta", la qual cosa havia estat suggerit, però no s'havia pogut demostrar fins ara, es llegeix en l'estudi.

Els experts de la Universitat de Hasselt (Bèlgica) a càrrec de la investigació diuen que les dones embarassades poden prendre mesures preventives, com evitar els carrers amb més trànsit.

S'anomena carboni negre a petites partícules de carboni pur, generades durant la crema incompleta de combustibles fòssils. Els investigadors en van trobar a totes les placentes, si bé les mares més exposades en tenien una concentració d'una mica més del doble que els altres. Aquestes tenien, de mitjana, unes 20.000 partícules per mil·límetre cúbic i les que vivien en zones menys contaminades en tenien unes 10.000.

Els científics van analitzar les placentes de cinc nadons que van néixer prematurament i d'altres 23 embarassos a terme complet. Usant imatges d'alta resolució, van descobrir partícules de carboni negre al costat fetal de cadascuna de les placentes que van observar.

Les 10 mares que vivien més a prop de carreteres transitades i, que per tant havien estat exposades a nivells més alts de pol·lució durant l'embaràs, tenien més partícules de contaminació a la placenta, en comparació amb les que van ser exposades a una pol·lució menor, els qui vivien almenys a 500 metres d'aquestes carreteres.

Els investigadors creuen que aquestes partícules viatgen des dels pulmons de la mare fins a la placenta.

 

Com funciona la placenta


Public Domain Pictures. Els investigadors creuen que les partícules de carboni negre poden arribar fins al fetus, però es requereixen més investigacions.

La placenta està composta per:

  • la placenta fetal, feta del mateix teixit que forma el fetus
  • la placenta materna, feta a partir de teixit de l'úter de la mare

L'oxigen i els nutrients travessen la placenta materna fins arribar a la placenta fetal i són després transportats al fetus a través del cordó umbilical.

Els productes de rebuig del fetus, com el diòxid de carboni, retornen a través d'aquest sistema cap a l'altre costat.

Al mig hi ha una membrana semimpermeable feta de teixits placentaris.

Se sap que substàncies com l'alcohol, la nicotina i altres drogues poden travessar la placenta, per això s'adverteix que les dones evitin aquestes substàncies durant l'embaràs.

 

"Mecanisme plausible"

En l'estudi, liderat pel professor Tim Narwot, qui està especialitzat en com factors ambientals afecten la biologia humana, es llegeix el següent: "Els nostres resultats demostren que la barrera placentària humana no és impenetrable per a les partícules (de carboni negre)" . "S'han de fer més investigacions per demostrar si aquestes partícules poden arribar al fetus" i si això "representa un mecanisme potencial que expliqui els efectes nocius per a la salut de la pol·lució des dels primers anys de vida", han afegit.

unsplash.com. Les partícules que desprenen les actuacions són nocives per a la salut però com afecten les dones embarassades?


Jonathan Grigg, un expert de la Universitat Queen Mary de Londres que estudia els efectes de la pol·lució de l'aire a nens, va dir a la BBC que hi ha "evidències epidemiològiques molt fortes que l'exposició de les mares a partícules de pol·lució de l'aire està associada amb resultats adversos, com l'avortament espontani ".

"Aquest és el principi que mostra que hi ha un 'mecanisme plausible' que podria desencadenar aquests efectes".

Andrew Shennan, catedràtic d'obstetrícia al King 's College de Londres, afegeix que les "partícules petites com les que es desprenen en fumar poden causar bastantes malalties relacionades amb la placenta, i aquests nous descobriments generen preocupació". "Els seus possibles efectes en el nadó i en la mare justifiquen una major investigació".

 

Què poden fer les dones embarassades?

Tots dos experts coincideixen que les dones embarassades no poden canviar l'entorn atmosfèric en què viuen.

Grigg diu que les dones "no s'haurien d'obsessionar massa a l'hora de caminar pel carrer, però poden pensar en buscar maneres de reduir la seva exposició." 

"És molt difícil per a un individu escapar d'això (de la contaminació), hem de respirar", va dir Narwot, l'autor de l'estudi.

Però suggereix algunes mesures que podrien ajudar: "No ventilin les cases just davant del trànsit, millor en la part posterior. I quan sigui possible, si fan servir la bicicleta o caminen triïn les carreteres menys transitades". "Però en general això s'ha d'abordar a nivells polítics".


Categories: 

Relacionats

Notícia

La contaminació de l’aire és un problema de salut pública de primera magnitud i cal continuar implementant accions per millorar la qualitat de l’aire a la ciutat. Aquesta és la principal conclusió de l'informe anual de qualitat de l'aire a Barcelona que acaba de publicar l'Agència de Salut Públic de Barcelona.

Notícia

Un estudi publicat a la revista Environmental Pollution mostra com estar exposat a contaminants atmosfèrics al ventre matern i durant els primers vuit anys i mig de vida altera la connectivitat estructural del cervell en la preadolescència. En particular, els majors canvis es donen com major és la contaminació rebuda els cinc primers anys. El treball ha estat liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació ”la Caixa”.

Notícia

Les superilles de Barcelona afecten positivament la salut i el benestar del veïnat i les persones que en fan ús. Així ho conclouen diversos estudis observacionals, quantitatius i qualitatius realitzats, en el marc del projecte “Salut als carrers”, per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que ha analitzat l’impacte en la salut i els seus determinants de les superilles implantades al Poblenou, a Sant Antoni i a Horta.

Butlletí