Colau reclama posar fi al dièsel i limitar els vols en trajectes curts

Font: Betevé

14/10/2019 - 13:05

L'alcaldessa intervé a Copenhaguen a una cimera mundial de ciutats contra el canvi climàtic i planteja posar fi al plàstic d'un sol ús

L’alcaldessa, Ada Colau, ha reclamat una data límit, clara i ràpida per posar fi al dièsel, eliminar el plàstic d’un sol ús, sobretot en l’embalatge d’aliments, i limitar els vols en trajectes curts. “Sembla tabú dir-ho”, ha afirmat Colau en una intervenció a la cimera mundial de grans ciutats de la xarxa C40 que es fa des de dimecres a Copenhaguen per abordar l’emergència climàtica.

Colau ha dit que hi ha alternativa en tren en el cas de vols de trajectes curts i ha alertat que el plàstic d’un sol ús està contribuint a “enverinar el mar”. L’alcaldessa ha demanat també un canvi en la indústria agroalimentària perquè “l’actual model no és sostenible”. “Les ciutats liderem el canvi, però els estats tenen la capacitat legislativa per canviar les regles del joc globals”, ha afirmat.

En la cimera, les ciutats participants han reivindicat un paper protagonista com a part de la solució contra l’emergència climàtica i han reclamat més recursos i competències als estats. La trobada de la xarxa C40 ha donat el vistiplau a dues declaracions, una de signada per Barcelona, París i Los Angeles per avançar cap a ciutats amb un aire més net i una altra per a un canvi en la producció i el consum alimentari.

En un tuit, el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha posat d’exemple el Pont Aeri Barcelona-Madrid. Segons Badia, si no es fes servir aquesta ruta, es podria estalviar l’emissió de 180.983 tones de CO2 anuals.

Crítiques contra la proposta

La limitació dels vols en trajectes curts ha generat les primeres crítiques. La primera, la de l’Associació Espanyola d’Usuaris, Empresaris i Professionals del Transport, que considera un error la mesura plantejada. Creu que l’impacte sobre l’economia podria ser irreversible. També ha rebutjat la proposta Ciutadans. La líder del partit a l’Ajuntament, Luz Guilarte, ha demanat a Ada Colau que faci d’alcaldessa i no d’activista.


 

Relacionats

Notícia

40 escoles de Barcelona han tallat els carrers de Barcelona aquesta tarda per exigir un entorn pacificat. És una reclamació també de la Societat Catalana de Pediatria, que diu que calen mesures urgents per millorar la qualitat de l'aire a prop dels centres educatius. La Montse Lorenz ha anat als carrers per saber com es vivia aquesta reivindicació entre els pares, mares, nens i nenes.

Notícia

El primer tram del nou carril bici del carrer d’Aragó, entre el passeig de Gràcia i el carrer de Tarragona, ja està funcionament. I abans que acabi l’any s’enllesteixen els treballs a l’altre tram, entre l’avinguda Meridiana i el passeig de Gràcia. Aquest nou carril bici, de 4,8 quilòmetres, permetrà travessar tot l’Eixample i connectar amb els carrils bici dels carrers transversals.

Article

Pactes verds en temps de pandèmies s’ha redactat i actualitzat en aquest context complex, inquietant, incert i, per a algunes persones, dramàtic. La seva intenció neix de la certesa que, tot i viure en un moment d’intersecció d’emergències (sanitària, climàtica, ambiental, feminista, etc.) i de restriccions de tot tipus (confinaments totals, parcials, perimetrals, tancaments sectorials, tocs de queda, etc.), cal no ser meres espectadores del futur que ha de venir. Aquesta publicació de l'Observatori del Deute per la Globalització, escrita per Alfons Pérez, és una crítica al GreenNewDeal i vol crear consciència crítica de cara als reptes globals del segle XXI. Es pot aconseguir de manera gratuita a la web de l'ODG.

Butlletí