Les tortugues marines nascudes a Eivissa es desenvolupen amb normalitat

Font: CAIB i IB3

01/10/2019 - 08:00

Un posta de tortuga marina va eclosionar amb 37 exemplars que s'han posat en captivitat en centres de recuperació de fauna a València i Mallorca.

El passat mes de juliol, una trucada de l’112 alertava la policia local sobre la presència d'una tortuga marina a Eivissa. La policia local va custodiar l’animal fins que va dipositar els ous dins l’arena, en total 58, i va tornar a la mar, cap a les 3 de la matinada. Els agents van dur els ous a la comissaria i més tard tècnics de Medi Ambient els van trobar un indret més adient perquè tiressin endavant. Es tractava d’una zona pròxima al mar dins el parc natural de ses Salines i custodiada per una tanca improvisada. El 2015 una tortuga ja va fer una petita incursió a la costa de Santa Eulària, però no va arribar a dipositar-hi els ous. També s’han registrat en els darrers anys nidificacions a la costa peninsular, fet que va posar les Balears en preavís. Es va dur a terme una vigilància de 24 hores per torns de voluntaris fins al moment de l’eclosió dels ous.

 

Les tortugues marines nascudes a Eivissa es traslladen a Palma i a València

De la posta, en van néixer 37 tortugues marines (Caretta caretta) les quals, van ser traslladades a tres centres de Mallorca i València, una decisió presa pels tècnics de la conselleria de Medi Ambient i Territori, amb l'aval de diversos especialistes. Els exemplars passaran un any en captivitat fins que arribin a les proporcions idònies que els permetin millors condicions de supervivència, és a dir, que pesin un quilo i mesurin trenta centímetres. Posteriorment, els exemplars seran alliberats a una platja d’Eivissa, perquè, així, les femelles puguin tornar a fer la posta al mateix lloc.

Les tortugues van poder ser transportades gràcies a la col·laboració de Baleària. La companyia i Palma Aquarium van tancar fa dos anys un conveni per facilitar el transport marítim de tortugues marines ferides o malaltes des de Menorca o Eivissa a Mallorca.

Les tortugues han estat distribuïdes de la manera següent: 19 a l'Àrea de Restauració i Conservació d'Animals Marins (ARCA del Mar) de l'Oceanogràfic de València; 9 al Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA), a Andratx (depenent de la conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació) i 9 al Palma Aquarium, a Palma.

El centre valencià té una àmplia experiència en la cria de tortugues (ja ha recollit i retornat a la mar 495 quelonis), mentre que les instal·lacions de Mallorca s’han anat preparant durant els darrers dies per complir els protocols i garantir les millors condicions per als animalons.

Cal recordar que és la primera vegada en la història moderna que s’ha registrat una posta d'ous de tortuga marina a les Illes Balears. Tot indica, però, que la tendència a l'escalfament de la mar convertirà aquest fet en habitual, els anys a venir.

 

Les tortugues marines nascudes a Eivissa es desenvolupen amb normalitat

A data d'avui, el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, han visitat les instal·lacions del Palma Aquarium per conèixer de primera mà l'evolució de les nou tortugues marines (Caretta caretta) que s'hi van traslladar des d'Eivissa. 

Personal del Centre de Recuperació de Fauna Marina de Palma Aquarium ha informat Mir que els nou exemplars s'estan alimentant amb total normalitat. Amb tot, han destacat que encara es troben en una situació d'alta vulnerabilitat.

La previsió és que els 37 exemplars quedin en captivitat aproximadament un any fins que assoleixin un pes i una mida suficients que permetin millors condicions de supervivència una vegada siguin retornades a la mar. Mir ha volgut agrair personalment la feina feta al personal involucrat i ha destacat els bons resultats de la col·laboració, des de 2014, amb Palma Aquarium en el tractament i recuperació de tortugues marines de les Illes Balears. El conseller ha destacat també la gran tasca feta, tant pels tècnics d'Eivissa i Mallorca, com pels voluntaris que van ajudar a custodiar el niu que es va instal·lar a la Platja des Cavallet, al Parc Natural de Ses Salines d'Eivissa i Formentera.

El conseller ha destacat que cal estar preparats perquè, tot i ser aquest el primer cas de posta d'ous del qual se'n té constància en la història moderna de les Illes Balears, "tot indica que es pot convertir en habitual a causa del canvi climàtic i l'augment de la temperatura de la mar". "És un altre avís de què l'emergència climàtica és una realitat i que li hem de fer front sense demora", ha afegit.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Les tasques d'eliminació tant de fauna com de flora exòtica es duran a terme a com a mínim 52 ha de territori protegit de la Xarxa Natura 2000

Notícia

A Bigues i Riells del Fai, el projecte Llegim el Riu vol impulsar la participació ciutadana per millorar l’estat dels rius. Aquest dimarts s’ha fet una jornada emmarcada dins la programació per celebrar el Dia de la Terra.

Acte
21/04/2024 - 10:00
Jardí Botànic de Barcelona

Butlletí