Butlletí 369 - Margarida Parés: “La salut i la bellesa, són els valors clau per apreciar la naturalització de les ciutats”

05-02-2019 al 18-02-2019

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 369 - Margarida Parés: “La salut i la bellesa, són els valors clau per apreciar la naturalització de les ciutats”

 
  05-02-2019 al 18-02-2019  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Margarida Parés: “La salut i la bellesa, són els valors clau per apreciar la naturalització de les ciutats”

18/02/2019

 
 

Fa un segle que algunes ciutats del món estan reinventant-se conscients que els seus habitants necessiten espais més naturals per mantenir la salut física i mental. Per entendre què és la naturalització i que implica per als ciutadans hem entrevistat una de les veus europees amb més experiència en el tema: Margarida Parés, responsable de biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona.

 
 

Reportatges

 
 

La llúdriga retorna al Besòs i arriba a les portes de Barcelona

 
 

El 2014 els naturalistes van començar a trobar-ne indicis al tram més baix del riu Besòs, fins que hi va haver el primer albirament directe a la zona de Montcada i Reixac, el desembre del 2014. Des d’aleshores s’ha anat constatant la presència de la llúdriga en aquest sector amb nous albiraments.

 
 

Opinions

 
 

El paisatge educador
 

18/02/2019
Ramon Folch

L’anomenada educació ambiental ha desatès la dimensió territorial i paisatgística. Ha reincidit una vegada més en les dificultats d’encaix entre una visió ambiental, en bona mesura marcada per una aproximació separativa de l’entorn, i la necessària visió complexa i interdisciplinària que requereix el tractament del territori i del paisatge.

Canviar la cosmovisió per ser sostenibles

18/02/2019
Temi Vives

Sostenibilitat és sinònim de dignitat humana, per tan la crisi ecològica actual i la necessitat d’assolir un futur sostenible és una matèria urgent i global què exigeix solucions globals, però sobre tot la sincera i honesta cooperació entre totes les nacions i grups socials.

 
Notícies
 

El món local debat la transició cap al 2030 en el Fòrum sobre Medi Ambient organitzat per la Diputació de Barcelona

16/02/2019

 
 

El IV Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local reunirà els dies 19 i 20 de febrer a Món Sant Benet a més de 400 persones implicades des de l'àmbit local en la defensa del medi ambient i en la lluita contra el canvi climàtic. L’encontre s’emmarca en l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. El programa inclou un debat sobre els 10 anys del Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia.

 
 

Els últims quatre anys han estat els més càlids des que es tenen registres

18/02/2019

Els anys 2015, 2016, 2017 i 2018 han estat confirmats com els quatre més càlids mai registrats, el que confirma la continuïtat del canvi climàtic a llarg termini provocat per les concentracions atmosfèriques de gasos d'efecte hivernacle.
 

La Generalitat enllesteix el Pla d'acció de prevenció del malbaratament alimentari

18/02/2019

El Pla, proposa donar resposta a sis reptes diferents a través de 18 accions articulades en 133 projectes, ha estat elaborat en el marc del projecte Ecowaste4food, agrupa 47 empreses, entitats socials, universitats i administracions públiques.

 
 

"Joves pel clima", la revolució de la generació Z europea

17/02/2019

Les ciutats europees són escenari setmanal de concentracions de milers d'adolescents, la majoria noies, que reclamen als polítics actuacions urgents per salvar el planeta

La contaminació augmenta els ingressos hospitalaris de nens

17/02/2019

Els pics de pol·lució es corresponen amb un augment d'ingressos hospitalaris de nens. La relació és lineal, segons les conclusions d'un estudi fpublicat a la Revista de Pediatría de Atención Primaria.

 
 

Calonge de Segarra inicia un projecte d'emmagatzematge d'energia tèrmica

17/02/2019

Calonge de Segarra ha impulsat un projecte innovador d’emmagatzematge tèrmic, la casa del mestre, un habitatge aïllat del municipi es convertirà en l’edifici que servirà per fer una prova pilot del projecte europeu amb un pressupost de 4 milions d’euros.

Una nova ordenança regularà activitats industrials durant episodis d'alta contaminació

16/02/2019

El Consell Metropolità ha aprovat la nova ordenança per regular les activitats i restriccions a les indústries situades a la metròpolis durant episodis d'alta contaminació. L'AMB s'adhereix a un manifest per demanar al Govern central més control en la contaminació provinent del trànsit marítim.

 
 

Terrassa tindrà aquest 2019 un Pla estratègic de resiliència urbana

 

15/02/2019

Terrassa esdevindrà enguany una de les primeres ciutats catalanes a dotar-se d'un Pla estratègic de resiliència urbana. La resiliència és la capacitat per prevenir grans incidències i situacions d'emergències i per minimitzar-les i/o refer-se del seu impacte.

Les 3.745 persones de la Generació kWh de Som Energia posen en marxa una nova planta solar d’autoproducció col·lectiva

15/02/2019

La Generació kWh de Som Energia ha posat en funcionament, gràcies a les aportacions de 3.745 persones, la instal·lació fotovoltaica de Fontivsolar, que permet generar l’electricitat necessària per a 690 llars.

 
 

La Generalitat ampliarà la superfície protegida a les zones de més qualitat del medi nocturn

14/02/2019

Ja s’han recollit totes les dades dels entorns de zones amb distintiu ambiental de qualitat del medi nocturn i s’està avaluant la qualitat del cel nocturn dels parcs naturals de Catalunya

Gavà, primera ciutat espanyola que subscriu els principis “water-wise”
 

13/02/2019

L’Ajuntament de Gavà, Aigües de Barcelona i el Centre Tecnològic de l’Aigua Cetaqua han signat un conveni de col·laboració per consolidar a la ciutat projectes d’economia circular en l’àmbit de l’aigua.

 
 

Front comú per limitar el sobrevol dels avions a les nits
 

13/02/2019

Els ajuntaments de Castelldefels, Gavà, El Prat, Viladecans i Sant Boi de Llobregat  han demanat formalment al ministeri de Foment i a AENA que els avions pesants no operin a la nit per la pista principal.

L'Institut Cartogràfic i Geològic comença a estudiar el potencial geotèrmic profund català

13/02/2019

L’Institut inicia el projecte per a la quantificació del potencial de Catalunya en energia geotèrmica d’origen profund, fet que facilitarà la presa de decisions per a futurs desenvolupaments.

 
 

La Llei de sostenibilitat permetrà establir un sostre màxim de vehicles a Formentera
 

12/02/2019

El Parlament ha donat llum verda a la primera llei que estableix un sostre de vehicles de motor a una illa balear. La normativa és pionera a Espanya i rebaixarà la pressió dels més de 50 mil vehicles que hi arriben a circular en temporada alta . Ara, aquesta xifra la regularà el Consell Insular.

L'AMB anuncia l'arribada de més d'un centenar de nous autobusos metropolitans de baixes i nul·les emissions

11/02/2019

Els autobusos híbrids aconsegueixen al voltant d'un 25% menys de consum energètic i menors emissions contaminants, mentre que els elèctrics són de zero emissions. Aquestes vehicles s'incorporaran a la flota metropolitana durant el primer trimestre del 2019.

 
 

Comença un nou projecte que vol integrar la gestió de la biodiversitat en la gestió forestal sostenible

08/02/2019

 
 

El projecte Life Biorgest ha començat a caminar de la mà del Consorci Forestal de Catalunya per millorar la biodiversitat dels boscos mediterranis.  Junt amb el CREAF i altres socis l’objectiu principal del projecte és el d’integrar pràctiques i mesures innovadores en la planificació i gestió forestal actual. 

 
 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

El Ple del Consell Comarcal d'Osona aprova l’establiment del servei públic d’aigua en baixa

Calonge-Sant Antoni té la primera platja catalana sostenible Green Beach

 
 

Compra verda/Consum

 
 

Mataró premiarà els barris que augmentin la recollida selectiva amb sortides escolars o altres projectes comunitaris

 
 

Ecològic

 
 

Nous projectes per a la potenciació de l'alimentació ecològica a les Terres de l'Ebre

 
 

Educació ambiental

 
 

“El cuc en acció” i “Consells per a les famílies” guanyen el concurs d'Espigoladors contra el malbaratament alimentari

 
 

Energia

 
 

El Consell Comarcal del Bages reforça el servei per fer front a la pobresa energètica en la seva segona edició

L’Ajuntament de Reus posa en marxa el projecte A-porta a Horts de Miró amb l’objectiu de fer front a la pobresa energètica

 
 

Avià defensa el seu model de sostenibilitat en unes jornades europees a Dunkerque

 
 

Mobilitat

 
 

L’Ajuntament de l'Hospitalet potencia els trajectes del camí escolar segur

Es posa en marxa a Sant Feliu e-Bicibox, la bicicleta elèctrica compartida

 
 

El Papiol acull la I Fira de la Mobilitat Sostenible de Catalunya

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Gavà acull el II Fòrum de turisme sostenible als espais naturals

Acaba la restauració de la Pletera a l'Estartit

 
 

L'ACA i el Consorci del Ter acorden millorar i preservar diversos espais fluvials de la conca del riu Ter

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

La tercera edició del #wasteinprogress presentarà a Girona models d'èxit internacional de recollida selectiva amb pagament per generació

Les urbanitzacions de Blanes tindran aquest febrer recollida porta a porta de residus

 
Recursos
 

Com comunicar el concepte d'Economia Circular ?

 
 

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat ha publicat el dossier: Impulsem l'economia circular i verda ! Materials de suport en l'àmbit de la comunicació per als ens locals.  

 
 

Informe 2019 “Catalunya cap al Residu Zero. Situació actual i indicadors per a la transició”

Aquest treball de la Fundació ReZero estableix un nou marc d’indicadors que aporten una visió conjunta i transversal del model productiu i de consum a Catalunya.

Vols saber què respires?

 

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha posat en marxa un nou entorn web on es pot consultar la qualitat de l’aire en temps real així com descarregar dades de la qualitat de l’aire de diferents dies i períodes.

 
 

Més Recursos

 
 

Reutilitza'm App

Recoopera, una nova iniciativa per reutilitzar mobles i estris domèstics

 
 

EL NOSTRE FUTUR la Segarra, residu zero

 
Bones Pràctiques
 

Castellar del Vallès habilita una sala municipal apta per a persones que pateixen SQM

El Mirador Centre de Coneixement estrena la “Sala Verda”, un espai apte per a persones que pateixen la síndrome de la Sensibilitat Química Múltiple (SQM).

L'Ajuntament de Tordera fa un pas més per afavorir l'estalvi energètic amb diverses actuacions

Actuacions per l'eficiència energètica a diferents espais i equipaments municipals formen part de l’estratègia del govern perquè Tordera es converteixi progressivament en un municipi més sostenible i eficient.

 
 

Cens d’ocells aquàtics hivernants al Parc de la Mitjana i Aiguamolls de Rufea, a Lleida

Una desena d’aficionats a l’ornitologia col·laboren en la iniciativa de la Regidoria de l’Hàbitat Rural i la Sostenibilitat, que permet observar al voltant de 180 exemplars.

Terrassa estalviarà 1'7 milions l'any canviant l'enllumenat públic i generant energies renovables

L'Ajuntament de Terrassa acaba d'adjudicar el contracte de gestió dels serveis energètics municipals, en el marc del projecte Terrassa, Energia Intel·ligent (TEI).

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Andorra Sostenible tanca el 2018 amb una xifra rècord de 8.801 usuaris

Moià comença una campanya de recollida de residus

 
 

L'ajuntament de Ripoll explica que el nou model de recollida de residus permetrà potenciar el reciclatge

La Policia de proximitat de Cardedeu estrena bicicletes elèctriques

 
 

Com millorar la convivència de la mobilitat sostenible, l’encàrrec per al Consell d’Infants de Sant Cugat del Vallès

 
 

La Dada

 
 

RECICLOS : 4.434 brosses escanejades de 1.042 famílies del Pla de l’Estany

 
 

Un total de 4.434 brosses han estat escanejades, és a dir, reciclades amb del sistema de lectura d’etiquetes identificadores de QR RECICLOS. La campanya, un projecte pilot que estudia els principals motius que motiven a reciclar més i millor a la societat, ha implicat a 1.042 nuclis familiars del Pla de l’Estany, involucrant a tots els membres de cada família per obtenir una millor qualitat de reciclatge.

 
Especials
 

Economia Circular

Oferim reflexió amb especialistes i abordar el concepte de l'economia circular des de la concreció d’experiències que ja estan tenint lloc al territori i a les empreses. Obrim un especial  per entendre què és l'economia circular i passar del plànol panoràmic a la concreció d'iniciatives que ja són o poden ser implementades a municipis de Catalunya.
També consultable en format butlletí.
 

40 anys d’Educació Ambiental

Arrel de la publicació del llibre 'Educació ambiental. D'on venim? Cap on anem?' Sostenible vol dedicar aquest especial a l’anàlisi de l'estat de l'educació ambiental a Catalunya després de 40 anys.  Aquí podràs trobar informacions i anàlisis des d’una mirada crítica i una reflexió profunda per extreure coneixement del camí recorregut i actuar assumint els reptes i la necessitat de transformar una educació que vol transformar el món.
 

 
Agenda
 

16/01/2019

Exposició: Som Natura

18/02/2019

Exposició “Reduïm Residus” a Castellbell i el Vilar

 
 

18/02/2019

Exposició "Actuem amb Energia" a Santa Coloma de Cervelló

19/02/2019

IV FÒRUM SOBRE MEDI AMBIENT I MÓN LOCAL. Inscripcions obertes

 
 

25/02/2019

Hackató per reduir residus “Adeu plàstics!”

27/02/2019

DIA INTERNACIONAL DE L'OS POLAR

 
 

28/02/2019

Xerrada participativa: Millora la teva vida, Mataró i el món. Avui mateix!

02/03/2019

Taller: Reparacions domèstiques

 
 

03/03/2019

DIA MUNDIAL DE LA NATURA

05/03/2019

Seminari de preparació de la campanya Let's Clean Up Europe! 2019

 
 

06/03/2019

Waste in progress: III Fòrum internacional de gestió de residus

07/03/2019

Xerrada : Instal·lacions per estalviar energia a la nostra llar

 
 

20/03/2019

III CONGRÉS DE L'AIGUA A CATALUNYA

21/03/2019

DIA INTERNACIONAL DELS BOSCOS

 
 

21/03/2019

Xerrada participativa: Abans que l'aigua sigui or!

22/03/2019

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

 
 

23/03/2019

DIAU MUNDIAL DE LA METEOROLOGIA

24/03/2019

Taller familiar: Ciència natural: la vida a l'aigua

 
 

30/03/2019

L'Hora del Planeta

04/04/2019

1a Fira de la Mobilitat Sostenible del Vallès

 
 

07/04/2019

DIA MUNDIAL DE LA SALUT

14/04/2019

Eco Fira de Calaf

 
 

22/04/2019

Setmana Sense Soroll a Catalunya

22/04/2019

DIA DE LA TERRA

 
 

24/04/2019

DIA INTERNACIONAL SENSE SOROLL

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube