Una nova ordenança regularà activitats industrials durant episodis d'alta contaminació

Font: AMB

16/02/2019 - 19:21

El Consell Metropolità ha aprovart inicialment la nova ordenança per regular les activitats i restriccions a les indústries situades a la metròpolis durant episodis d'alta contaminació. Dins de l'estratègia de disminució d'emissions, l'AMB s'adhereix a un manifest per demanar al Govern central més control en la contaminació provinent del trànsit marítim.

Plans d'acció individual (PAI)
La nova ordenança aprovada inicialment, farà que s'elaborin Plans d'acció individual (PAI) per a cada tipus d'indústria, amb totes les mesures concretes que caldrà activar en cas que es declari un episodi d'alta contaminació per NO2 i PM10, per pal·liar-ne els efectes.

Aquesta ordenança forma part del Programa metropolità de mesures contra la contaminació atmosfèrica, aprovat el 2017. L'estratègia preveu que les indústries de l'àrea metropolitana prenguin consciència dels problemes associats a les seves emissions, i que participin en la seva reducció. Per aconseguir-ho, resulta imprescindible el desenvolupament de protocols individualitzats per a cada activitat empresarial.

L'AMB ha elaborat, com a exemple, els PAI de les plantes de serveis públics de la seva titularitat, com ara les de tractament de residus i de sanejament d'aigües. Algunes de les mesures establertes en aquests plans són per exemple, no dur a terme processos, com arrencades i posades en marxa, que no siguin imprescindibles i que es puguin endarrerir, limitar l'horari per al trànsit de camions de transport extern i reduir-ne el nombre, en la mesura que es pugui o prohibir l'activitat de trituració de la fracció vegetal i del garbellament mòbil, per evitar la generació de pols.

Després de l'aprovació inicial de l'ordenança per al PAI, el redactat s'ha fet arribar als 36 municipis metropolitans, que disposaran d'un mes per fer-hi els suggeriments que creguin, abans de l'aprovació definitiva.

La lluita contra la contaminació, també al trànsit marítim
D'altra banda el Consell Metropolità de l'AMB ha aprovat per unanimitat donar suport al manifest de les entitats l'Aliança Mar BlavaEcologistes en AccióPlataforma per a la Qualitat de l'Aire i Transport and Environment per lluitar contra la contaminació produïda pel transport marítim.

El manifest vol generar prou consciència sobre la contaminació marítima. Per exemple, l'índex de contaminació dels vaixells conté fins a 3.500 vegades més sofre que el dièsel dels vehicles terrestres. Així, el manifest insta l'Estat espanyol a recolzar activament la creació d'una ECA al Mediterrani i, alhora, evitar que els vaixells atracats als ports de l'Estat s'hagin de connectar a la xarxa elèctrica per al seu funcionament diari, de manera que se n'evitin les emissions contaminants a les ciutats.


 

Relacionats

Notícia
Resultats de l’estudi d’opinió sobre percepció i hàbits ambientals, 2018

A finals de l’any 2018 es va dur a terme l'estudi d'opinió sobre la percepció i hàbits ambientals a Catalunya. Ara es presenten els resultats i es mostra també la seva evolució respecte dels de consultes anteriors.

Notícia
Font: Ecologistes en Acció

Font: Ecologistes en Acció

Les administracions de l’Àmbit-40 es comprometen a  accelerar les mesures per complir amb els paràmetres de qualitat de l’aire exigits per la Comissió Europea en 18 mesos.

Notícia
Aquest 23 de juliol es va superar el llindar d'informació a Tona i Manlleu
Cartell que informa sobre els nivell d'ozó a Vic

Cartell que informa sobre els nivell d'ozó a Vic

Vic va superar aquest dimarts el llindar d'alerta d'ozó troposfèric a l'aire. Tal com recull el Departament de Territori i Sostenibilitat, aquesta és la primera vegada que la capital d'Osona supera el llindar d'alerta, que se situa en els 240 µg/m3. Les altres estacions de la comarca -Manlleu i Tona- han superat el llindar d'informació (situat en els 180 µg/m3). 
 

Butlletí