Una nova ordenança regularà activitats industrials durant episodis d'alta contaminació

Font: AMB

16/02/2019 - 19:21

El Consell Metropolità ha aprovart inicialment la nova ordenança per regular les activitats i restriccions a les indústries situades a la metròpolis durant episodis d'alta contaminació. Dins de l'estratègia de disminució d'emissions, l'AMB s'adhereix a un manifest per demanar al Govern central més control en la contaminació provinent del trànsit marítim.

Plans d'acció individual (PAI)
La nova ordenança aprovada inicialment, farà que s'elaborin Plans d'acció individual (PAI) per a cada tipus d'indústria, amb totes les mesures concretes que caldrà activar en cas que es declari un episodi d'alta contaminació per NO2 i PM10, per pal·liar-ne els efectes.

Aquesta ordenança forma part del Programa metropolità de mesures contra la contaminació atmosfèrica, aprovat el 2017. L'estratègia preveu que les indústries de l'àrea metropolitana prenguin consciència dels problemes associats a les seves emissions, i que participin en la seva reducció. Per aconseguir-ho, resulta imprescindible el desenvolupament de protocols individualitzats per a cada activitat empresarial.

L'AMB ha elaborat, com a exemple, els PAI de les plantes de serveis públics de la seva titularitat, com ara les de tractament de residus i de sanejament d'aigües. Algunes de les mesures establertes en aquests plans són per exemple, no dur a terme processos, com arrencades i posades en marxa, que no siguin imprescindibles i que es puguin endarrerir, limitar l'horari per al trànsit de camions de transport extern i reduir-ne el nombre, en la mesura que es pugui o prohibir l'activitat de trituració de la fracció vegetal i del garbellament mòbil, per evitar la generació de pols.

Després de l'aprovació inicial de l'ordenança per al PAI, el redactat s'ha fet arribar als 36 municipis metropolitans, que disposaran d'un mes per fer-hi els suggeriments que creguin, abans de l'aprovació definitiva.

La lluita contra la contaminació, també al trànsit marítim
D'altra banda el Consell Metropolità de l'AMB ha aprovat per unanimitat donar suport al manifest de les entitats l'Aliança Mar BlavaEcologistes en AccióPlataforma per a la Qualitat de l'Aire i Transport and Environment per lluitar contra la contaminació produïda pel transport marítim.

El manifest vol generar prou consciència sobre la contaminació marítima. Per exemple, l'índex de contaminació dels vaixells conté fins a 3.500 vegades més sofre que el dièsel dels vehicles terrestres. Així, el manifest insta l'Estat espanyol a recolzar activament la creació d'una ECA al Mediterrani i, alhora, evitar que els vaixells atracats als ports de l'Estat s'hagin de connectar a la xarxa elèctrica per al seu funcionament diari, de manera que se n'evitin les emissions contaminants a les ciutats.


 

Relacionats

Reportatge

Aquest reportatge és un resum de les principals aportacions de la Conferència Internacional de l’Aliança del Clima 2018, organitzada per Aliança del clima associació municipalista mundial contra el canvi climàtic, juntament amb la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, i la col·laboració del Pacte dels Alcaldes per al clima i l’energia. La conferència es va celebrar al Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona del 1 al 3 d'octubre del 2018 i hi van participar més de 200 representants d’entitats municipalistes de l’Aliança del Clima implicades en la lluita contra el canvi climàtic

Entrevista

Els camins escolars poden ser un espai per córrer, jugar i aprendre. Així ho explica Irene Quintans, planificadora urbana que ha desenvolupat nombrosos projectes urbans arreu del món, d’entre els quals hi ha els camins escolars. Es tracta d’uns espais urbans que sovint passen desapercebuts, però que poden ser la solució de grans problemes actuals de la infància, com la diabetis infantil  o el TDAH. Quintans va donar una classe magistral en el curs  ‘Disseny i planificació de camins escolars’ el passat dilluns 11 de març, en marc del Programa de Formació Continuada de la Diputació de Barcelona.

Notícia

La Diputació de Barcelona, a petició a l'Ajuntament de Malgrat de Mar, ha instal·lat aquest matí 26 captadors per conèixer el nivell de contaminació derivada del trànsit en punts concrets del poble. Aquests captadors de diòxid de nitrogen s'han col·locat en diferents zones sensibles, com els carrers propers a les escoles o les vies amb més trànsit com l'N-II o l'avinguda Costa Brava.

Butlletí