Cens d’ocells aquàtics hivernants al Parc de la Mitjana i Aiguamolls de Rufea, a Lleida

Font: Paeria de Lleida

07/02/2019 - 16:13

Una desena d’aficionats a l’ornitologia col·laboren en la iniciativa de la Regidoria de l’Hàbitat Rural i la Sostenibilitat, que permet observar al voltant de 180 exemplars. Aquesta activitat forma part del Cens Internacional d’ocells aquàtics que es realitza cada any a nombroses zones humides, costes i rius per conèixer l’evolució dels fluxos migratoris d’aus a Europa.

La Regidoria de l’Hàbitat Rural i la Sostenibilitat ha realitzat aquesta darrera setmana el cens d’ocells aquàtics hivernants al Parc de la Mitjana i els Aiguamolls de Rufea, amb la intenció de fer un seguiment dels exemplars que hi viuen o fan la hivernada, procedents d’altres indrets del Nord d’Europa.

Aquest cens, que es realitza el mes de gener a totes les zones humides europees, ha estat dirigit per l’ornitòleg Steve West i ha permès evidenciar l’estabilització de les espècies més habituals tant a la Mitjana com a Rufea.

En el cens d'enguany s’han pogut veure al voltant de 180 exemplars. A Rufea s’han observat 1 arpella, 13 fotges, 11 corb marins, 1 esplugabous, 27 bernats pescaire, 1 rascló, 1 polla d'aigua, 2 gavians, 1 blauet, 2 cigonyes, 4 fredelugues i 13 cabussets; mentre que a la Mitjana s’han vist 2 bernats pescaire, 5 xarxets, 4 agró blanc, 26 corb marins, 37 collverds, 9 cabussets, 1 polla d'aigua, 22 gavines riallera, 2 cigonyes i, 3 arpelles.

Les tasques per a l'elaboració del cens han consistit en un repàs de tota l’àrea per comptabilitzar els efectius de les espècies d’aus aquàtiques existents, i també dels rapinyaires presents en aquestes zones humides. Els ocells són indicadors ambientals del territori i la seva presència evidencia els canvis en el medi ambient.

Malgrat les baixes temperatures i trobar-se algunes basses gelades, en la realització del cens han participat una desena de ciutadans interessats a introduir-se en l’observació i estudi dels ocells i conèixer les metodologies de cens.

Aquesta activitat forma part del Cens Internacional d’ocells aquàtics que es realitza cada any a nombroses zones humides, costes i rius per conèixer l’evolució dels fluxos migratoris d’aus a Europa.


 

Relacionats

Article

Es promourà un pla de plantació dins el Pla de Millora de l’Espai Públic i d’acord amb els suggeriments del grup Escocells Lleida.

Article

L’actuació, finançada amb fons Next Generation, incorpora accions com el condicionament de passejos ombrats, la creació d’una bassa naturalitzada, l’estabilització de talussos i la millora de la vegetació, amb la plantació de 178 arbres i més de 2.000 plantes

Article

L’esdeveniment, que buscava promoure la sostenibilitat i conscienciació ambiental, amb especial atenció a l’ecosistema marí, va ser tot un èxit. En paral·lel, es va presentar el Llibre “El Futur que volem”.

Butlletí