"Joves pel clima", la revolució de la generació Z europea

Autora: M. Josep Moya. Font: TV3

17/02/2019 - 18:28

Són joves entusiastes i compromesos d'entre 15 i 20 anys, preocupats pel seu futur, molt lligat a la salut del planeta. Segueixen l'exemple de la jove ambientalista sueca Greta Thunberg, portaveu d'un moviment que reclama amb contundència als líders mundials que actuïn per frenar el canvi climàtic.

Com Thunberg, milers d'estudiants europeus fan vaga un cop per setmana, deixen d'assistir a les classes a l'institut per demanar als seus governants que actuïn a favor del clima. A les concentracions, les noies són majoria i porten la iniciativa.

Les estudiants flamenques Anuna De Wever, de 17 anys, i Kyra Gantois, de 19, reuneixen cada dijous milers de joves per protestar pacíficament a Brussel·les contra el canvi climàtic.

Han arribat a mobilitzar més de 35.000 persones en un sol matí, gràcies a una convocatòria feta per Facebook en què animen altres joves a sortir al carrer per exigir als polítics actuacions concretes contra el canvi climàtic.

La primera de les manifestacions a Bèlgica es va fer el 10 de gener a Brussel·les i va congregar 3.000 persones. En setmanes posteriors, la xifra s'ha anat multiplicant: de 12.500 a 27.500 i, en l'última, a 35.000 estudiants.

L'ambient pacífic i festiu que es respira a les protestes d'aquests adolescents contrasta amb la contundència d'algunes pancartes que mostren missatges tan desalentadors com "Per què em serveix estudiar la conjugació dels verbs en futur si no tindré futur?".

El moviment, batejat com a "Joves pel clima" a les xarxes socials és un moviment divers, amb joves de diverses ideologies, molts sense filiació política o que es reconeixen "apolítics", però convençuts que cal actuar junts en defensa del planeta i que units tenen prou força per fer "canviar les coses": "No tenim cap color polític, ens volem desvincular de qualsevol partit, és important mostrar a tot el món que tots estem units en la lluita contra el canvi climàtic".

Podeu llegir la resta de la notícia aquí

L'exemple dels suecs i els belgues el segueixen altres adolescents a tot Europa.

Divendres mateix, desenes de milers d'estudiants del Regne Unit es van manifestar davant el Parlament britànic per protestar per la inacció del govern contra el canvi climàtic.

El moviment "Joves pel clima" no ha tingut gaire impacte encara a Catalunya i a Espanya, com es pot veure en aquest mapa actualitzat de les vagues pel clima:

A Girona, el divendres passat es van concentrar una cinquantena de joves estudiants davant l'edifici de la Generalitat:


Altres joves denunciaven des de l'estació d'esquí de Port del Comte el perill que suposa el canvi climàtic per a infraestructures com aquesta:

 


Relacionats

Notícia

L’ordenança que regularà la zona de baixes emissions permanent comença a prendre forma. La Taula contra la Contaminació, formada per Ajuntament, Generalitat i Àrea Metropolitana, s’ha reunit per començar a redactar la normativa, que vetarà la circulació dels vehicles més contaminants a partir de l’1 de gener del 2020. L’objectiu de l’Ajuntament és que amb l’aplicació de l’ordenança deixin de circular 50.000 dels vehicles més antics i ampliar aquesta xifra fins els 125.000 vehicles de cara a l’any 2024.

Notícia

El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica, ha aprovat el mes de febrer l'avantprojecte de Ley de Cambio Climático y Transición Energética (LCCTE) que serà el marc normatiu i institucional que faciliti i orienti la descarbonització de l'economia espanyola al 2050 , tal com estableix la UE i el compromís adquirit per mitjà de la signatura de l'Acord de París.

Reportatge

Aquest reportatge és un resum de les principals aportacions de la Conferència Internacional de l’Aliança del Clima 2018, organitzada per Aliança del clima associació municipalista mundial contra el canvi climàtic, juntament amb la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, i la col·laboració del Pacte dels Alcaldes per al clima i l’energia. La conferència es va celebrar al Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona del 1 al 3 d'octubre del 2018 i hi van participar més de 200 representants d’entitats municipalistes de l’Aliança del Clima implicades en la lluita contra el canvi climàtic

Butlletí