La Generalitat enllesteix el Pla d'acció de prevenció del malbaratament alimentari a Catalunya, amb 133 projectes en dos anys

18/02/2019 - 15:33

El Pla, proposa donar resposta a sis reptes diferents a través de 18 accions articulades en 133 projectes, ha estat elaborat en el marc del projecte Ecowaste4food, i finançat pel programa de cooperació interregional Interreg Europe, agrupa 47 empreses, entitats socials, universitats i administracions públiques.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha presentat aquest 15 de febrer a Barcelona el Pla d’acció de prevenció del malbaratament alimentari a Catalunya (2019-2020) per reduir aquest malbaratament en totes les seves fases, des del sector primari a les persones consumidores, passant per la indústria agroalimentària, el transport, la distribució i la comercialització, la manipulació i la restauració. El pla, que parteix d’un model de governança compartida, recull projectes de 47 organitzacions catalanes implicades com a impulsores, i planteja implementar 133 projectes que incideixen en tots els sectors de la cadena alimentària, distribuïts per tot el territori.
 
Base per a l’acció futura
Les diferents actuacions serviran per incrementar el coneixement en aquest àmbit, sensibilitzar i mobilitzar tots els sectors implicats, impulsar projectes concrets per prevenir en origen el malbaratament i per aprofitar els aliments, articular òrgans de governança i definir els instruments normatius que ho facilitin. El pla pot esdevenir la base per a l’acció futura a Catalunya en aquest àmbit i també una valuosa aportació al debat sobre les futures prioritats dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional que es tractarà
aquest 2019.
 
El document pretén assolir aquestes fites a partir d’un marc de treball comú que incorpori les actuacions que es duen a terme des de tots els sectors de la cadena alimentària amb un model de governança compartida. El pla d’acció es fonamenta en els següents principis:
 
  • Recuperació del valor dels aliments i conèixer la importància d’obtenir-los.
  • Enfocament integral del sistema alimentari.
  • Jerarquia de gestió de residus.
  • Sostenibilitat econòmica, ambiental i social.
  • Transparència i accés a la informació.
  • Innovació tecnològica, social, ambiental i de governança.
  • Responsabilitat compartida.
  • Economia circular.

 
L’Ecowaste4food
El Pla s’ha elaborat en el marc del projecte Ecowaste4food, "Suport a la innovació ecològica per reduir el malbaratament alimentari i promoció d’una economia eficient en el consum de recursos”, un projecte europeu Interreg de quatre anys de durada (2017–2020). Els dos primers anys del projecte han servit per a què totes les regions participants intercanviessin bones pràctiques i debatessin sobre diferents opcions de reducció del malbaratament. Aquest coneixement ha donat com a resultat un pla d’acció fet a mida per a cadascuna de les regions.
 
A l’Ecowaste4food hi participen autoritats locals i regionals de set països europeus: Catalunya, a través de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC); Région Sud (França); Devon County (Regne Unit), Wielkopolska (Polònia), Ciutat de Ferrara (Itàlia), Western Macedonia (Grècia) i South Ostrobothnia (Finlàndia). El projecte vol fer front a la pèrdua recurrent d’aliments que no es consumeixen i, alhora, demostrar que els residus d'aliments poden gestionar-se per contribuir a una economia eficient i respectuosa amb el medi ambient.

El comitè estratègic català del projecte Ecowaste4food està format per 47 organitzacions que han contribuït a l’elaboració del Pla d’Acció. Provenen de tots els sectors i baules de la cadena alimentària i han aportat les seves experiències, reflexions i opinions sobre el fenomen del malbaratament alimentari. A causa de la seva visió propera del sector, la seva experiència i els diferents punts de vista associats a cada esglaó en la cadena alimentària, la implicació dels agents d’interès en l’elaboració d’aquest document ha estat un element clau. Els integrants del Comitè estratègic seran a més, els responsables d’implementar el Pla d’Acció durant el 2019 i 2020.

 

Relacionats

Article

El projecte EdiCitNet, finançat per la Unió Europea i amb una durada prevista de 5 anys, va néixer amb l'objectiu de demostrar que la implementació d'infraestructures verdes no ornamentals pot augmentar la producció sostenible d'aliments a nivell local, així com regenerar espais urbans apostant per una millora de la inclusió social.  Sant Feliu és l'únic municipi participant de l'estat espanyol.

Article

La iniciativa permet proporcionar àpats cuinats en menjadors escolars a famílies que es troben en situació de vulnerabilitat

Article

Pactes verds en temps de pandèmies s’ha redactat i actualitzat en aquest context complex, inquietant, incert i, per a algunes persones, dramàtic. La seva intenció neix de la certesa que, tot i viure en un moment d’intersecció d’emergències (sanitària, climàtica, ambiental, feminista, etc.) i de restriccions de tot tipus (confinaments totals, parcials, perimetrals, tancaments sectorials, tocs de queda, etc.), cal no ser meres espectadores del futur que ha de venir. Aquesta publicació de l'Observatori del Deute per la Globalització, escrita per Alfons Pérez, és una crítica al GreenNewDeal i vol crear consciència crítica de cara als reptes globals del segle XXI. Es pot aconseguir de manera gratuita a la web de l'ODG.

Butlletí