Butlletí 346 - Iñaki Prusilla: “Vitoria- Gasteiz está viviendo una auténtica revolución de la bicicleta”

21-03-2018 al 09-04-2018

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 346 - Iñaki Prusilla: “Vitoria-Gasteiz está viviendo una auténtica revolución de la bicicleta”

 
  21-03-2018 al 09-04-2018  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Iñaki Prusilla: “Vitoria-Gasteiz está viviendo una auténtica revolución de la bicicleta”

09/04/2018

 
 

Iñaki Prusilla és regidor de Medi Ambient i Espai públic de Vitòria-Gasteiz, ciutat verda europea al 2012 i un referent per la  seva aposta històrica per la sostenibilitat. En aquesta conversa reflexionem sobre l’evolució de la ciutat, la participació com a motor de transformació i sobre dos plans d’acció municipals, el de mobilitat sostenible i el de gestió agroalimentària, en els quals l’Ajuntament de Vitòria està treballant intensament ara mateix.

 
 

Reportatges

 
 

L’avanç en la migració de les aus, conseqüència del canvi climàtic

 
 

Menorca s’està escalfant per damunt de la mitjana planetària, una tendència mediterrània. La primavera s’està avançant i les aus s’han d’adaptar si volen sobreviure. Després d'analitzar les dades de població de papallones dels últims 16 anys, també s'ha descobert que el 70% de les espècies ha anat a la baixa, i per tant hi ha un declivi clar de la biodiversitat.

 
 

La biodiversitat mundial i el benestar humà estan en declivi

 

 
 

Medellín ha acollit la 6a trobada plenària de l’IPBES, una plataforma intergovernamental que vetlla per la protecció i la restauració de la biodiversitat mundial. La trobada ha servit per constatar l’alarma que suposa el declivi de la biodiversitat arreu del món i la conseqüent amenaça del benestar de la població humana. La natura ha d’afrontar pressions com l’estrès dels hàbitats naturals, la sobreexplotació dels recursos, i la contaminació de l’aire i l’aigua.

 
 

Opinions

 
 

Les dues cares de la geolocalització per al món local

04/04/2018
Joana Diaz

És temptador carregar contra les xarxes socials i l’impacte local de la geolocalització pel risc que siguin unes poques corporacions les que acabin monopolitzant sense regulació el seu poder transformador. Però segurament seriem injustos si no admetem que el poder transformador prové de l’ús.

Matriu biofísica i matriu ambiental

 

21/03/2018
Ramon Folch

Durant segles, la matriu biofísica s’imposà als humans. Semblava infinita i totpoderosa. Avui, en línies generals, la majoria de matrius estan sotmeses, "soterrades" sota territoris transformadíssims, fins el punt que els accidents geogràfics es perceben com a simples noses constructives que cal remoure mitjançant ponts, túnels o rebaixos correctius.

 
Notícies
 

Tres finalistes catalans al Premi Europeu de Prevenció de Residus

08/04/2018

 
 

L'Institut Comte de Rius de Tarragona, Rezero i la Fundació Real Dreams, els tres finalistes catalans al Premi Europeu de Prevenció de Residus. Aquest guardó distingeix iniciatives tenint en compte criteris d’originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada.

 
 

El retorn de la llúdriga a les conques del Besòs i la Tordera

08/04/2018

 
 

Una quarantena de persones assisteixen a la inauguració de l’exposició itinerant “El retorn de la llúdriga a les conques del Besòs i la Tordera”.“Sense la millora de la qualitat de l’aigua hauria estat impossible el retorn de la llúdriga als nostres rius, aquest és un èxit col·lectiu”, va explicar als assistents el president del Consorci Besòs Tordera, Sergi Mingote.

 
 

Quatre de cada deu motos no podran circular per Barcelona els dies d'alta contaminació

05/04/2018

 
 

A partir del pròxim desembre, les motocicletes i ciclomotors més contaminants tampoc podran circular per Barcelona els dies feiners amb episodis de contaminació entre les set del matí i les vuit del vespre. Una mesura que afectarà els vehicles matriculats abans del 2003. Les etiquetes ambientals arribaran a motocicletes i ciclomotors a partir de desembre

 
 

Comencen les obres de l'escala de peixos al riu Onyar

 

07/04/2018

Les actuacions, que impulsen de manera coordinada l’Ajuntament de Girona i el Consorci del Ter, tenen com a objectiu restaurar la connectivitat fluvial de diferents espècies de peixos en el tram del riu Onyar que hi ha sota del pont de Pedret. Ajudarà les espècies que remonten el riu a superar el desnivell que hi ha ara, i que és d'un metre.

Els ciclistes de 75 anys tenen un sistema immune similar als joves de 20 anys

06/04/2018  

Un estudi britànic demostra que el ciclisme ajuda a mantenir el sistema immunitari jove. De fet conclou que els ciclistes de 75 anys, que practiquen almenys dues hores i mitja de bicicleta a la setmana, tenen un perfil immune comparable al dels joves de 20 anys.

 
 

Diversos municipis catalans reconeguts pel reciclatge de paper i cartró

06/04/2018

Lleida, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Barcelona, Reus, Sant Boi i Prat de Llobregat i Terrassa han estat reconeguts per la seva tasca en matèria de reciclatge i tractament de les fraccions de residus en els Premis que atorga l’Associació Associació espanyola de fabricants de pasta, paper i cartró (ASPAPEL).

Es planten 6.855 plantes de ribera per recuperar els boscs de ribera a l’illa de Mallorca

06/04/2018

Una de les espècies forestals presents en els ambients de ribera i que més presència tenia històricament a les illes eren els oms (Ulmus minor). Aquest arbre ha estat fortament afectat per la malaltia de la grafiosi, que ha acabat a tot Europa amb milions d’individus.

 
 

Arriba la segona Setmana Sense Soroll

03/04/2018
 

Del 23 al 29 d’abril se celebra a Catalunya la 2a Setmana Sense Soroll (SSS). Sota el lema ‘Aturem el soroll!’, la SSS del 2018 té com a objectiu posar en valor totes aquelles actuacions i/o accions que permeten millorar la qualitat acústica del nostre entorn.

Una aplicació mòbil permet comunicar incidències en la neteja i la recollida de la brossa de Mataró

03/04/2018

L’Ajuntament de Mataró ha posat en marxa una nova aplicació per a dispositius mòbils que permet als ciutadans comunicar qualsevol incidència que detectin sobre la neteja i la recollida de la brossa. L’app MataróNeta està disponible per a iOS i Android.

 
 

Crida a l’acció de les autoritats locals i regionals per implementar una agenda d’aigua i sanejament

31/03/2018

La Crida de Brasília a l’Acció sobre l’Aigua, que han subscrit 150 governs locals i regionals al Fòrum mundial de l'Aigua, és una proposta d’actuació per incentivar l’aplicació de deu recomanacions que inclouen, entre d’altres, la promoció de la resiliència de l’aigua urbana, l’enfortiment de les capacitats en la governança de l’aigua i la igualtat d’accés.

Renovació dels horts socials i ecològics de Montblanc

 

29/03/2018

Els horts es van posar en marxa l'any 2013 per donar resposta a la crisi econòmica, a l’augment de famílies que acudien al menjador social de Càritas i crear un espai d'acompanyament personal per a les persones aturades de llarga durada o en risc d'exclusió social.

 
 

L'Hospitalet de Llobregat comença una campanya per reduir del consum energètic i fomentar l'ocupabilitat

29/03/2018

L'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat, amb el suport de l'AMB, posarà en funcionament durant aquest mes de març una campanya d'estalvi i eficiència energètica a les llars del municipi metropolità, que ajudi a minimitzar les conseqüències del canvi climàtic.

El 38% dels casos d'asma infantil estarien relacionats amb la contaminació

28/03/2018  

L' estudi conclou que un 24% dels casos d'asma infantil es relaciona directament amb el trànsit. Els resultats  demostren la necessitat d'abordar el problema de la contaminació del trànsit d'una manera més global, amb mesures que no es limitin només a àrees concretes.

 
 

L’hort social de Tiana ha començat a caminar

28/03/2018

El projecte promou que famílies que depenen de Serveis Socials creïn i facin funcionar un hort. Estan assessorats per una experta en horta ecològica. L'objectiu  és aconseguir que als horts socials s'hi practiqui plenament aquest tipus d'agricultura.

La Vall d’en Bas impulsa un cicle sobre la Transició Energètica

27/03/2018

L’Ajuntament de la Vall d’en Bas ha apostat aquest 2018 per donar un impuls a les energies renovables i la mobilitat sostenible.

 
 

Nova instal·lació fotovoltaica d’autoconsum a Sant Just Desvern

 

26/03/2018

Es tracta de la primera instal·lació municipal d’energia fotovoltaica a Sant Just Desvern que genera energia elèctrica que es consumeix íntegrament al Complex El Mil·lenari.

Un estudi de la UdG i l'ICRA alerta que s'han trobat restes d'antibiòtics en aqüífers i rius com el Fluvià

26/03/2018

Són les restes dels productes farmacèutics utilitzats pels humans, que hi arriben amb l'aigua procedent de les depuradores, i dels productes veterinaris per a animals que, a través dels purins que s'utilitzen com a fertilitzants, es filtren fins als aqüífers.

 
 

S'engega el Memorial de l'Aigua 2018-2019 a Barcelona

26/03/2018  

En el Dia Mundial de l'Aigua, Barcelona ha presentant un programa d'activitats al voltant d'aquest bé públic, universal i escàs que cal valorar, mantenir i conservar. S'engega el Memorial de l'Aigua 2018-2019 per recuperar-ne la memòria històrica a la ciutat i reflexionar sobre la seva gestió.

Apagades simbòliques per l'Hora del Planeta

26/03/2018

Milers d'edificis i monuments emblemàtics d'uns 180 països del món van quedar a les fosques entre les 20.30 i les 21.30 hores d'aquest dissabte 24 de març, per celebrar l'Hora del Planeta. S'hi van afegir ciutadans anònims i empreses per mostrar el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic.

 
 

Rubí crea una finestreta energètica itinerant

23/03/2018

Rubí Brilla apropa l'assessorament a la ciutadania amb una finestreta energètica itinerant. La ciutadania podrà dirigir-se per primer cop a la Finestreta Energètica el pròxim dissabte 24 de març a la Biblioteca Mestre Martí Tauler

Terrassa municipalitza el servei d'aigua

23/03/2018  

El Ple Municipal ha aprovat la forma de gestió directa del servei d'abastament d'aigua mitjançant una entitat pública empresarial local. Es converteix en un dels municipis més grans de l'Estat que aposta per la gestió municipal directa d'aquest servei

 
 

Mercabarna obrirà un mercat de productes ecològics

 

21/03/2018

Mercabarna preveu obrir a la fi de 2019 un mercat de productes ecològics que tindrà 5.000 m2. Aquest mercat pretén afavorir el comerç de proximitat, tenint en compte la ubicació de Mercabarna propera al Parc Agrari del Baix Llobregat i també a zones agrícoles del Maresme, amb el que "hi ha potencial per poder desenvolupar aquesta producció ecològica de circuit curt.

La xarxa per al vehicle elèctric de Reus es consolida i supera les 6.000 recàrregues el 2017

21/03/2018

Des de l’any 2014 Reus és una ciutat adaptada a la mobilitat elèctrica. Ara, tres anys i mig després, aquesta aposta es consolida amb la bona resposta per part dels usuaris i l’ús de la xarxa municipal d’estacions de recàrrega. El balanç de 2017 és de 6.086 recàrregues, quan el 2016 la xifra total es va situar al voltant de 4.500.

 
 

Acord entre Feníe Energía i Nissan per utilitzar bateries de vehicles elèctrics en instal·lacions d'autoconsum

21/03/2018

 
 

Amb aquest acord, les dues marques han de cooperar per contribuir al desplegament definitiu del vehicle elèctric i per a posar les bases cap a l'autoconsum d'energia, que permetrà un sistema energètic més eficient i intel·ligent.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

En marxa els treballs d’adequació dels horts urbans de Sant Cugat del Vallès

Dóna inici el projecte d'horts ecosocials a Artà

 

 

 

Aigua

 
 

L’Ajuntament de Barcelona i l’AMB ultimen els estudis que avalen la municipalització de l’aigua

El Pla contra la Sequera de la Diputació de València interessa als municipis

 
 

Es lliuren els Premis de l'Aigua 2018

Lleida avança en la gestió eficient dels seus recursos

 
 

Alumnes de secundària retiren 1,5 tones de brossa de la llera del riu Ripoll

 

 

Biocombustibles

 
 

La Diputació de València s'interessa per un projecte de l'Alt Túria per a transformar la biomassa forestal i crear treball en la zona

 

 

Biodiversitat

 
 

La Diputació de València participa en una activitat d’educació ambiental i de protecció d’espècies autòctones amb motiu del Dia de l’Arbre

 

 

Contaminació

 
 

La Diputació de València impulsa un projecte de mobiliari urbà que neteja l'aire de diòxid de carboni i partícules

Més del 95% dels residents a la metròpolis considera la contaminació un problema important

 
 

Increment del control dels nivells de contaminació a Barcelona

 

 

Educació ambiental

 
 

Mataró presenta una guia del taller de consum responsable de joguines que organitza des de fa 30 anys

 

 

 

Energia

 
 

Badalona prorroga fins a finals d’any la campanya #femBDNeficient

Els municipis de la Vall d’Albaida registren els consums d’energia locals per elaborar mesures contra el canvi climàtic

 
 

Sant Boi recull la collita de fusta mitjançant un projecte d'innovació social i ambiental

Els Ajuntaments poden multar les empreses si incompleixen la llei de pobresa energètica

 
 

Aposta per la tecnologia LED a Sant Sadurní d'Anoia

Un total de 7 propostes es presenten al concurs d’idees per a la millora en estalvi i eficiència energètica a Lleida

 

 

 

Mobilitat

 
 

Tarragona disposarà de sis noves estacions de recàrrega de vehicles elèctrics

Les universitats encoratgen els polítics a aconseguir un acord per la unió del tramvia per la Diagonal

 

 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Sant Andreu de la Barca protegirà les zones forestals

L'Ajuntament de Sant Cugat limita el desenvolupament urbà en l'àmbit de Collserola

 
 

La ciutadania dedicirà el destí de 200.000 euros en accions sobre medi ambient i patrimoni a Santa Perpètua de Mogoda

Més de 5.500 persones passen pel Passeig de les Aigües de Collserola els diumenges

 

 

Reciclatge/Residus

 
 

La campanya contra el malbaratament alimentari s’estén als restaurants i comerços de Molins de Rei

Amb el porta a porta, a Porqueres ja reciclen el 85% de les deixalles

 
 

Badalona instal·la nous contenidors per facilitar el reciclatge dels envasos de vidre que es generen als establiments d’hostaleria

Castellví de la Marca fa compostatge a casa

 
 

El porta a porta recull 11,64 tones en 4 mesos a Castellar del Vallès

Es presenta el nou parc mòbil i els nous contenidors del servei de recollida de residus i de neteja viària de Cambrils

 
 

La recollida selectiva augmenta més d’un 18% a Lleida

Terrassa implanta la tercera línia del sistema de recollida selectiva de residus de càrrega lateral

 

 

Recursos
 

Oberta la convocatòria del Premi Medi Ambient 2018

El Premi va ser creat per reconèixer públicament la tasca de persones físiques i jurídiques en l’àmbit de la conservació de l’entorn. La data límit de presentació de candidatures és el 2 de maig de 2018.

Fotografies guardonades en el concurs #acaworldwaterday2018

L’Agència Catalana l’Aigua commemora l’edició del Dia Mundial de l’Aigua de 2018 i per a donar a conèixer i conscienciar la ciutadania sobre un  tema tan important s’han convocat per tercer any consecutiu un concurs d’imatges i vídeos, a les xarxes social, amb el lema  “aigua i sequera, el seu impacte i què fas tu per minimitzar-ne els efectes”.

 
 

Repte #30diesAMBbiciBCN


L' Àrea Metropolitana de Barcelona ha posat en marxa la campanya: repte #30diesAMBbiciBCN. A través del web 30diesambbicibcn.cat aquells que s’animen a participar poden anar registrant els seus recorreguts en bicicleta i participar en el sorteig de molts regals, entre ells una bicicleta elèctrica.

Manresa publica deu itineraris de natura per l’Anella Verda

L’edició de fulletons amb les rutes de natura complementa la publicació del plànol desplegable d’itineraris per l’Anella Verda, publicat a inicis de l’any passat. Es poden obtenir gratuïtament a l'Oficina de Turisme o a www.anellaverdamanresa.cat

 
 

Visor de fauna dels parcs i platges metropolitanes

 
 

Aquest visor mostra i dona informació, en temps real, de les observacions d'espècies en parcs i platges. És una eina de consulta que mostra, en temps real, les observacions faunístiques fetes als parc i platges de l'AMB a través d'Ornitho i Ocells dels jardins, dos projectes de ciència ciutadana de l'Institut Català d'Ornitologia.

 
 

Més Recursos

 
 

Sistema per a reduir fitosanitaris en vinya, olivera, ametllers, i cítrics

Projecció del documental "Mucho más que miel" i col·loqui al CCCB

 

 

Bones Pràctiques
 

Nou programa d’Ecoactivitats per al 2018 a Lleida

La nova edició incorpora una trentena de propostes de natura i medi ambient per descobrir el territori, des de diferents punts de vista, al llarg de tot l’any Aquest diumenge s’ha estrenat l’ecodescoberta del paisatge de l’horta a través dels seus sòls

Quatre empreses d'Osona engeguen projectes d’economia circular

66 projectes d’arreu del país -4 dels quals d’Osona- han rebut el suport de l’Agència de Residus de Catalunya per tirar endavant iniciatives empresarials del que es coneix com a economia circular.

 
 

Horts socials comunitaris a Barberà del Vallès


L'AMB ha aprovat el "Programa de foment de l'ocupació i cooperativisme per la gestió d'uns horts socials comunitaris municipals" que s'inicia aquest mes de març a Barberà del Vallès, amb un any de durada.

El projecte Horts Socials de Premià de Mar tanca el seu segon any amb 36 participants i 20 tones recollides

El projecte, que naixia amb la voluntat de proporcionar una activitat lúdica, formativa i productiva  per a aturats de llarga durada, amb el temps, s’ha anat estenent a tota la ciutadania. 

 
 

La Paeria vol fer de Lleida una ciutat de referència en l’ambit de la sostenibilitat, l’eficiència energètica i la gestió intel·ligent

L'Ajuntament de Lleida i la demarcació de Lleida del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya han presentat els resultats del primer Concurs d'idees en estalvi i eficiència energètica, destinat a què professionals del sector facin propostes de millora pels serveis, infraestructures o edificis municipals.

El consum municipal d’aigua de Sabadell baixa i permet estalviar més de 87 mil euros els dos darrers anys

D’altra banda, el consum domèstic també s’ha reduït considerablement des del 2007, quan el consistori i la ciutadania en general han pres consciència que cal introduir mesures d’estalvi davant l’excepcional episodi de sequera que va patir Catalunya.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Quatre escoles de Sant Cugat del Vallès estalvien 1.500 euros en aigua, llum i gas per destinar-los a la lluita contra la pobresa energètica

Conveni per protegir una roureda del Parc del Montnegre i el Corredor

 
 

El Consorci de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona rep el distintiu del Compromís per la sostenibilitat Biosphere

Sant Sadurní celebra un Consell de Medi Ambient amb presència escolar

 
 

La Diputació de València referma la seua aposta per unes Falles més sostenibles

L’Escola de la Natura de Parets del Vallès publica les activitats de primavera

 
 

La Dada

 
 

Tendència a l'estabilització dels principals contaminants atmosfèrics a la conurbació de Barcelona

Les dades obtingudes a través de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) indiquen que la gran majoria dels contaminants que s’avaluen han assolit els objectius durant l’any 2017.

Ja viuen 43 ossos als Pirineus

 

 

Neixen sis nous cadells d'os bru als Pirineus catalans el 2017. La població d’ossos als Pirineus ha arribat el 2017 als 43 exemplars identificats entre Catalunya, Aragó, Navarra i França. El gruix de la població (41) es localitza a la zona central.

 
Especials
 

Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

 
 

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus té com a objectiu organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. És una Setmana Europea per donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa; fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus i fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).
Enguany la Setmana s'ha celebrat del 19 al 27 de novembre de 2016. Amb aquest especial, Sostenible.cat i la Xarxa donem suport a les accions del món local durant la setmana i a difondre accions per reduir els residus.

 
Agenda
 

21/03/2018

Exposició: La vida de l'aigua a Vilanova del Vallès

01/04/2018

#30diesAMBbiciBCN

 
 

10/04/2018

Taller per a ens locals de resolució de dubtes: Nova llei de contractació pública i efectes en els contractes de gestió de residus

11/04/2018

Taller sobre DESMATERIALITZACIÓ: De producte a servei

 
 

11/04/2018

Cicle de seminaris tècnics de promoció de la biodiversitat urbana des del verd urbà: Promoció de la fauna útil i la flora amiga en el verd urbà per lluitar contra plagues i malures. Gestió dels escocells

13/04/2018

Canvi climàtic i boscos: perspectives i possibilitats de gestió

 
 

14/04/2018

Fem compost a casa

14/04/2018

Sembra natura: troc verd

 
 

14/04/2018

El jardí vertical de La Fàbrica del Sol

14/04/2018

Sembra natura: l'hort al test

 
 

14/04/2018

El verd de la coberta mosaic de La Fàbrica del Sol

15/04/2018

Festa de la bicicleta 2018 a Barcelona

 
 

18/04/2018

Taller sobre ELECTRICITAT: Una nova energia més eficient

19/04/2018

DIA MUNDIAL DE LA BICICLETA

 
 

19/04/2018

Som elèctrics! Congrés sobre el vehicle elèctric

19/04/2018

Presentació de l’Observatori Ambiental de Catalunya

 
 

20/04/2018

Curs: Conservació de construccions de pedra en sec. Aixoplucs amb fusta I

21/04/2018

23a Fira pe el Dia de la Terra - Mercat de la Terra

 
 

22/04/2018

Els diumenges al Centre d'Estudis del Mar

23/04/2018

Setmana Sense Soroll a Catalunya

 
 

23/04/2018

Curs ONLINE Cooperació i Medi Ambient

25/04/2018

DIA INTERNACIONAL SENSE SOROLL

 
 

25/04/2018

Matinal sonora

25/04/2018

acusti.cat, II Congrés d’Acústica de Catalunya

 
 

25/04/2018

Claqueta i acció! Sonic Sea

25/04/2018

Shhhhhtmob!

 
 

26/04/2018

La música dels horts

27/04/2018

Biomarató 2018 - Ciutats amb vida

 
 

27/04/2018

Cicle de seminaris tècnics de promoció de la biodiversitat urbana des del verd urbà: Solucions basades en la natura: actuacions en zones herbàcies

27/04/2018

JORNADA Nous models de gestió de residus a les comarques de Lleida

 
 

27/04/2018

Les grans fonts

28/04/2018

Els nous cants de les sirenes

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube