Tres finalistes catalans al Premi Europeu de Prevenció de Residus

08/04/2018 - 08:42

L'Institut Comte de Rius de Tarragona, Rezero i la Fundació Real Dreams, els tres finalistes catalans al Premi Europeu de Prevenció de Residus.

L’Institut Comte de Rius de Tarragona, Rezero  –Fundació Prevenció Residus i Consum–, i la Fundació Real Dreams han accedit a la fase final del Premi Europeu de Prevenció de Residus. D’aquesta manera, tres dels 18 finalistes de tota Europa corresponen a projectes catalans, que s’han classificat en tres categories diferents:

En la categoria d’Institucions Escolars: Institut Comte de Rius de Tarragona, amb un set d’activitats per a alumnes de secundària centrades en repensar i redissenyar aparells ortopèdics i mèdics reutilitzant materials, com pantalles de llum, plaques amb llum i música, o cadires de rodes amb llums de bicicletes reutilitzats, per ajudar persones grans o amb necessitats específiques.

En la categoria d’Associacions: Rezero, Fundació Prevenció Residus i Consum, per la campanya “Jo soc Coco” de foment del consum conscient entre la ciutadania. Ha comptat amb la participació de diferents unitats familiars –famílies amb fills, parelles sense fills, pisos d’estudiants, jubilats, etc.– i un mateix repte: cinc famílies que han estat 30 dies intentant no generar residus, amb l'aplicació de bones pràctiques en el seu dia a dia i l'ús de mitjans audiovisuals per a la difusió dels resultats obtinguts.

En la categoria d’Empresa: Fundació Real Dreams pel circuit amb visió d’economia circular i social per reutilitzar ordinadors d’empreses tecnològiques reparats per a ONG. El procés se centra en recollir els aparells, revisar i/o reparar-los i etiquetar-los individualment per tenir una traçabilitat via Codi QR, i finalment distribuir-los a entitats sense ànim de lucre que ajuden persones amb dificultats econòmiques i socials, o amb risc d'exclusió social. El procés permet, a més, fer pràctiques a estudiants d’informàtica de la UPC. El Projecte s'ha coordinat entre FRD,  eReuse, CTecno –entitat que aglutina a les empreses tecnològiques de Catalunya–, i el Banc de Recursos no alimentaris La Nau. En total, més de 20 entitats del sector aglutinades per treballar en una mateixa direcció amb la plataforma de eReuse.

El veredicte del jurat, que està format per especialistes europeus independents en matèria de prevenció de residus, es farà públic en una cerimònia de lliurament de premis a Brussel·les el dia 22 de maig. L’esdeveniment forma part de la EU Green Week EU que té lloc del 21 al 25 Maig de 2018.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus

El Premi Europeu de Prevenció de Residus distingeix iniciatives tenint en compte criteris d’originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) hi havia presentat sis candidatures d’entre les activitats organitzades durant la IX Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que va comptar amb un dia temàtic centrat en allargar la vida dels productes, sota el lema "Donem-li una nova vida", i que es va celebrar el passat mes de novembre a 30 regions, gràcies a la participació de 40 organitzadors i amb 13.410 activitats arreu d’Europa.

A Catalunya es van organitzar 1.007 activitats promogudes per 267 entitats tant públiques com privades. Aquesta és una iniciativa que se celebra a Catalunya des de l’any 2009, i que coordina l’ARC. L’objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa accions de sensibilització i donar a conèixer estratègies de reducció de residus. Enguany, la X Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 17 al 25 de novembre.


Categories: 

Relacionats

Article

 

Descobreix què pots fer en el teu dia a dia per reduir els plàstics innecessaris que contaminen els ecosistemes i malmeten la teva salut.

Notícia

L’entitat de cooperació entre el Govern de les Illes Balears, la Generalitat de Catalunya i la Regió d’Occitània rep aquest reconeixement pel seu suport al projecte "Eurotèxtil circular".

Article

Què és l'SPOGOMI? Convertim la recollida d'escombraries en esport!

Butlletí