Renovació dels horts socials i ecològics de Montblanc

29/03/2018 - 12:23

Els horts es van posar en marxa l'any 2013 per donar resposta a la crisi econòmica, a l’augment de famílies que acudien al menjador social de Càritas i crear un espai d'acompanyament personal per a les persones aturades de llarga durada o en risc d'exclusió social.

El projecte va créixer, i fins a vint-i-cinc famílies han assistit a sessions de formació per al cultiu agroecològic d'hortalisses, s'han reunit per autoorganitzar-se en la gestió de la finca i del grup i han realitzat tasques de millora de la finca, com la reparació a fons de la bassa, instal·lació del sistema de rec, neteja del pou, millora de la caseta d'eines i del mur perimetral, construcció d'un compostador... Tot plegat, ha generat vincles personals i de confiança entre les participants i les persones que l'han dinamitzat.

La majoria de famílies actuals han estat reubicades en horts privats, on seguiran amb la filosofia que han après. Ara, s'incorporen noves famílies per un cicle de dos anys, en què podran gaudir i cultivar una parcel·la de 60 metres quadrats i formar-se amb especialistes contractats per l'Ajuntament en tècniques de cultiu ecològic, biodiversitat, gestió integrada de plagues, compostatge, poda de fruiters, multiplicació de llavors i transformats alimentaris dels excedents de l'hort. Actualment, hi ha 15 parcel·les individuals, més 2 de comunitàries.

Dimarts 6 de març es van lliurar les claus per a la parcel·la als nous hortolans.

Aquest projecte és promocionat per l'Ajuntament de Montblanc, compta amb la col·laboració dels Serveis Socials del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i té per objectius contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones que hi participen i empoderar-los. Alhora, vol conservar les terres d'horta del terme, millorar la biodiversitat agrària i la producció d'aliments a nivell local.

Per a l'Ajuntament es detaca que "ha estat un projecte molt gratificant tant a nivell de millora del medi natural com de cohesió social de la vila de Montblanc".


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

A través de l'ajuntament, Consell Comarcal i la Cooperativa Agroecològica l'Aresta cerquen propietaris de terrenys que els tinguin en desús per fer-hi horts i recuprar la terra per al sembrat.

Article
Recomanació per Sant Jordi 2023

Terra d’aprenentatges Dotze belles històries de l’Agroecologia escolar a Catalunya és un recull que ens permet conèixer, des de la dimensió educativa, iniciatives productives alimentàries a Catalunya.

Acte
20/04/2023 - 18:00
27/04/2023 - 18:00
Sant Cugat del Vallès i Manresa

Butlletí