Terrassa implanta la tercera línia del sistema de recollida selectiva de residus de càrrega lateral

21/03/2018 - 07:59

Terrassa ha iniciat la segona fase d'implantació del sistema de recollida selectiva de residus de càrrega lateral. 

Aquesta operació representa la retirada, a vuit barris, de 206 àrees d'aportació del sistema tradicional de càrrega posterior, i la implantació de 130 de noves per a les cinc fraccions (resta, paper i  cartró, envasos, orgànica i vidre) amb contenidors de gran capacitat. Aquest model forma part dels compromisos definits en el Pacte per la Neteja i la Recollida Selectiva que contempla, entre d'altres, la millora del servei i el reforç de la inspecció i el control.

Els treballs previs comportaran una afectació als espais de zona blava, càrrega i descàrrega i estacionaments perquè s'han de senyalitzar les noves ubicacions, reservar amb tanques els espais previstos, retirar els contenidors vells i instal·lar els nous. La previsió inicial és que la implantació d'aquesta tercera línia finalitzi abans del 27 de març, tot i que la planificació està supeditada al ritme d'instal·lació i les possibles incidències que puguin sorgir. Els primers barris on es col·locaran són els de Cementiri Vell i Vallparadís. El servei de Medi Ambient canalitzarà els dubtes dels ciutadans que arribin a través del telèfon del servei d'informació municipal 010.

Les dues primeres línies de recollida selectiva de residus de càrrega lateral es van implantar en una primera fase al 2014, als punts d'alta densitat de residus i avingudes, i va tenir una afectació aproximada del 25% del municipi. Llavors, es van canviar els contenidors a un total de 26 barris de la ciutat. En aquests tres anys, el nou sistema ha demostrat en aquestes zones la seva eficiència i eficàcia, ja que s'ha augmentat la capacitat de recollida instal·lada, s'ha reduït la freqüència de pas sense risc de desbordaments i ha facilitat una redistribució dels recursos humans. A més, ha permès l'alliberament d'espais de la via pública, ja que els nous contenidors comporten la retirada d'un nombre superior de punts de recollida selectiva. En definitiva, el sistema de recollida lateral ha demostrat que aporta avantatges en costos, impactes ambientals i de neteja, i ajuda a endreçar l'espai públic.

775 contenidors per a vuit barris

La tercera línia que ara s'implanta permet l'ampliació del sistema de recollida de càrrega lateral a vuit barris més: Vallparadís, Poble Nou-Zona Esportiva, Sant Pere Nord, Egara, Torre-Sana, Ca n'Anglada, Cementiri Vell i Can Palet. En total, s'instal·laran fins a 775 contenidors nous. La compra, que va ser adjudicada a l'empresa Rottotank SL, ha representat per a Eco-Equip una inversió de 633.495 euros.             

Els nous contenidors, acreditats com a productes accessibles, tenen les següent característiques: una alçada de càrrega en el costat per l'usuari de 1200 mm, una maneta lateral pels contenidors de resta i orgànica per facilitar l'obertura de la tapa a l'usuari i evitar el contacte amb la boca d'aportació, relleus per a persones amb discapacitat visual per a distingir les fraccions en el frontal de la cubeta i una major capacitat: els contenidors de resta, paper-cartró i envasos són de 3.200 l, mentre que els de vidre i orgànica oscil·len entre els 2.200 l i els 2.400 l.

Freqüència de pas

L'Ajuntament ja ha contactat amb les associacions de veïns afectades per informar-los dels contenidors que es trauran, dels que es posaran, dels llocs on s'ubicaran i de la freqüència de pas dels camions, que queda definida de la següent manera: la resta serà diària (igual que ara, cap modificació), el paper, cartró i orgànica actualment es recull cada 2 dies, i amb el nou sistema es farà de 2 a 3 cops per setmana; el vidre a hores d'ara el servei es realitza 1 cop cada 5 dies. A partir d'ara es farà 1 cop cada 20 dies.

Val a dir que amb la implantació de la tercera línia s'ha reforçat la flota de vehicles recol·lectors, que estan especialment equipats amb un sistema d'elevacontenidors polivalent. Allà on hi ha una bateria, s'aturen per elevar cada contenidor i bolcar-lo automàticament a la tremuja del recol·lector. Un cop finalitzada l'operació, el torna a dipositar al seu lloc habitual.

Eco-Equip ha adquirit dos vehicles recol·lectors, per un import total de 519.291 euros, que arribaran properament. Es tracta de dos camions de l'empresa Volvo Group Espanya SAU amb xassís Renault i caixa recol·lectora Ros Roca de 25 m3. També s'ha adquirit un camió de segona mà, -comprat a l'empresa Coressa per 60.500 euros- que, juntament amb els tres de què ja es disposa, faran un total de sis vehicles que cobriran les tres línies de càrrega lateral a la ciutat.

El servei  de recollida de residus de càrrega lateral es presta amb un únic operari conductor del vehicle, que desenvolupa les tasques sense necessitat de baixar del vehicle. Tot i així, cal realitzar tasques prèvies de repàs de les zones per tal d'evitar dificultats a l'hora de buidar els contenidors, una tasca a la que es dediquen bona part de les persones que fins ara fan la recollida manual dels contenidors.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Santa Perpètua reorganitza les bateries de contenidors de recollida de residus municipals, redueix els contenidors de resta/rebuig i, en alguns casos, incrementa els contenidors d’envasos.

Notícia
Qui recicli més, pagarà menys

Aquest dilluns 19 de febrer comença el nou sistema de recollida de residus porta a porta amb identificador xip i els nous cubells

Notícia

El ple municipal de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès d’aquest mes de desembre ha aprovat la licitació del nou contracte de servei de neteja viària i recollida i transport de residus.

Butlletí