Comencen les obres de l'escala de peixos al riu Onyar

Font: Ajuntament de Girona i TV3

07/04/2018 - 11:39

Ajudarà les espècies que remonten el riu a superar el desnivell que hi ha ara, i que és d'un metre.

Han començat les obres per construir una escala de peixos al riu Onyar. Les actuacions, que impulsen de manera coordinada l’Ajuntament de Girona i el Consorci del Ter, tenen com a objectiu restaurar la connectivitat fluvial de diferents espècies de peixos en el tram del riu Onyar que hi ha sota del pont de Pedret.

Les actuacions consisteixen principalment en la construcció d’una rampa paral•lela a la pila del marge esquerre del pont. A la sortida de la rampa es construirà una bassa d’atracció de la fauna per atraure les diferents espècies i conduir-les cap a l’escala i aconseguir que, d’aquesta manera, els peixos puguin pujar-hi a contracorrent i salvar l’alçada de la resclosa.

La construcció d’aquesta escala de peixos, la primera del terme municipal de Girona, va en la línia de la renaturalització del riu Onyar i és una de les actuacions que tenim en marxa per revitalitzar els àmbits ecològics que li són propis”, ha explicat el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Girona, Narcís Sastre. El regidor ha explicat també que de cara al futur es preveu actuar en altres rescloses dels rius de la ciutat, com la que hi ha sota la passera de Fontajau.

Es preveu que l’escala de peixos tingui una longitud total de 9 metres, amb un pendent màxim de l’1% i que es formin ressalts de 3,5 cm d’altura cada mig metre. El projecte s’ha plantejat tenint en compte els diferents cabals del riu Onyar i del riu Ter al llarg de l’any i amb l’objectiu que estigui operativa un 90% dels dies. En aquest sentit, el connector s’ha dissenyat tenint en compte el cabal establert en el Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya per al període 2016-2021.

En el punt on es construeix l’escala, a l’aiguabarreig dels rius Onyar i Ter, hi ha una resclosa que fa un efecte barrera per als peixos que hi viuen o hi transiten, sobretot anguiles, truites, barbs de muntanya, bagres, bavoses de riu i espinosos. El gerent del Consorci del Ter, Ponç Feliu, ha remarcat que l’escala de peixos contribuirà a fomentar la “connectivitat fluvial per garantir la permeabilitat del riu tant aigües amunt com aigües avall, alhora que és una actuació necessària per preservar espècies autòctones, que són escasses i estan protegides, com són la bagra, el barb, l’anguila, la bavosa de riu i l’espinós, espècies de peixos d’interès que són presents en l’aiguabarreig del Ter i l’Onyar”.

L’adjudicació de l’obra s’ha fet a l’empresa Excavacions J. Peraferrer per un import de 48.375,92 euros (IVA exclòs). Està previst que les actuacions tinguin una durada de tres setmanes.

Les actuacions es finançaran entre l’Ajuntament i el Consorci del Ter, gràcies a un conveni aprovat entre el consistori i l’entitat. A més, les obres de l’escala de peixos al pont de Pedret de l’Onyar s’adscriuen a l’objectiu de la millora ecosistèmica de l’espai fluvial del Ter i per tant seran una despesa del projecte “Turisme Transfronterer Fluvial Sostenible Têt, Ter, Fluvià i Segre” (TTFS) del Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya - França - Andorra 2014-2020 (POCTEFA 2014-2020) del FEDER. 


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Girona instal·la tres noves reixes per filtrar l’aigua que desemboca als rius Onyar i Ter

Notícia

 El consistori comença a aplicar les mesures dictaminades per l’ACA per aconseguir reduir el consum d’aigua en tot l’àmbit de la conca del Ter

Article

El ple ha aprovat la constitució de Cicle de l’Aigua del Ter, SA (CATSA), la societat supramunicipal que s’encarregarà del servei d’abastament i distribució de l’aigua potable i el sanejament

Butlletí