Butlletí 427 - Laila Darwich: “One Health integra la salut animal, la humana i la ambiental, per prevenir malalties infeccioses"

16-02-2021 al 01-03-2021

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 427 - Laila Darwich: “One Health integra la salut animal, la humana i la ambiental, per prevenir malalties infeccioses"

 
  16-02-2021 al 01-03-2021  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Laila Darwich: “One Health integra la salut animal, la humana i la ambiental, per tal de vigilar, controlar i prevenir les malalties infeccioses”

01/03/2021

 
 

La doctora Laila Darwich és professora de malalties infeccioses del Departament de Sanitat Animal i Anatomia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), investigadora adscrita al Centre Recerca Sanitat Animal (CReSA-IRTA) i coordinadora del Màster Universitari en Zoonosis i One Health de la UAB des del 2016. En aquesta entrevista la doctora Darwich aporta la seva visió experta sobre les causes profundes de la pandèmia que estem vivint i defensa la necessitat d’una visió integral de la salut humana i ambiental, que se sintetitza en el concepte de One Health.

 
 

Reportatges

 
 

El camí cap a una mobilitat basada en energies verdes comportarà noves oportunitats laborals

 
 

Les passes de TMB en el terreny de les energies verdes han refermat el seu compromís amb la mobilitat sostenible. Per aquest motiu, TMB ha participat en el vídeo d'un dels seus proveïdors, V.I. Serveis, on s'aborden els canvis tecnològics del sector i la necessitat de professionals qualificats que comportarà.

 
 

Opinions

 
 

Superarà el PIB el nou govern de Catalunya?

01/03/2021
Josep M. Mallarach

Seria un gest molt oportú que Catalunya s’integrés a l’Aliança de l’economia del benestar. Així el nou Govern podria orientar les seves polítiques a partir d’indicadors socials i ambientals més solvents i fiables, i demostrar que li interessa, realment, el benestar de la nostra societat més que no pas l’evolució d’un indicador econòmic tan parcial i enganyós com el PIB.

 
Notícies
 

Es constitueix la nova Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP)

23/02/2021

 
 


Un total de 74 municipis i quatre entitats han participat en l'acte de constitució de la nova entitat, que ha tingut lloc a l'Ajuntament de Terrassa i que serà presidida pel mateix ens local.

 
 

La Generalitat renova l'Estratègia per a l'aprofitament de la biomassa forestal i agrícola a Catalunya per al període 2021-2027
 

01/03/2021

Des de la posada en marxa de l’estratègia, l’any 2014, s’ha incrementat un 81,6% el consum d’aquest recurs renovable. El document preveu assolir un consum de 730.000 tones anuals de biomassa, i instal·lar equips i calderes fins arribar als 844 MW de potència.

La Diputació promou la implantació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 als municipis de la província de Barcelona

01/03/2021

La corporació posa a disposició dels ens locals la Guia pràctica per elaborar l’Agenda 2030 Local per acompanyar-los en la implementació i localització dels ODS i eines per fomentar la participació ciutadana.

 
 

Comença el període de protecció a la nidificació del corriol camanegre a Vilanova i la Geltrú

01/03/2021

A partir de dilluns, 1 de març, no es podrà anar a la platja de Ribes Roges, de Vilanova i la Geltrú, amb gossos. La setmana vinent comencen les mesures de protecció a la posta del corriol camanegre, una espècie d'ocell protegida que ja fa alguns anys nidifica a la desembocadura del torrent de Sant Joan.

L’AMB aposta pels prats florits en la seva xarxa de parcs per afavorir la biodiversitat

01/03/2021

Els resultats del 2020 de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS que coordinen l’AMB, el CREAF, l’IERMB i el LET indiquen que els prats florits són més rics en papallones i afavoreixen la biodiversitat en general. El febrer suau i les últimes pluges poden afavorir que la temporada de papallones als parcs comenci amb força aquest mes de març.

 
 

L’Ajuntament del Prat demana revertir els dèficits de protecció del delta del Llobregat advertits per la UE i frenar l’ampliació de l’aeroport

25/02/2021

L’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, considera que el posicionament de la Comissió Europa deixa clar que la UE “no permetrà de cap manera una ampliació de la tercera pista de l’aeroport” en detriment els espais naturals” i que, per tant, no es poden seguir ampliant grans infraestructures, sinó que cal “preservar més i millor” l’equilibri territorial.

La llúdriga es reprodueix per segon any consecutiu a la conca de la Tordera, on ja es comptabilitzen cinc grups familiars

24/02/2021

El “Projecte de seguiment i investigació de la llúdriga a les conques del Besòs i de la Tordera”, que està duent a terme l’Observatori RIVUS, dins la Fundació RIVUS, ha confirmat la reproducció, per segon any consecutiu, d’aquest mamífer a la Tordera. Un fet destacable, ja que la reproducció és un dels millors indicadors del bon estat dels sistemes fluvials i del seu correcte funcionament ecològic.

 
 

La Diputació de Tarragona premia la recuperació de les dunes de la platja d'Altafulla

 

24/02/2021

La Diputació premia la recuperació de les dunes de la platja d'Altafullala recuperació de les dunes de la platja d'Altafulla com a protecció natural davant les llevantades i l'amenaça del canvi climàtic.

El Vallès Occidental disposa del primer Pla Supramunicipal per la millora de la qualitat de l’aire comarcal amb 44 accions a desenvolupar

23/02/2021

La Diputació de Barcelona ha lliurat al Consell Comarcal del Vallès Occidental el document final del Pla d’Acció Supramunicipal per la millora de la qualitat de l’aire de la comarca.

 
 

Les morts per les emissions de combustibles fòssils son superiors al que es creia fins ara

23/02/2021

La contaminació atmosfèrica provocada per la combustió dels combustibles fòssils és la responsable de més de 8 milions de morts arreu del l'any 2018 segons un estudi de la Universitat de Harvard.

Tres municipis demanen la creació d'un parc natural a l'Alt Berguedà
 

22/02/2021

Cercs, Fígols i Vallcebre i el Consell Comarcal volen corregir l'impacte del turisme i augmentar el nivell de protecció. Podria ocupar unes 40.000 hectàrees i inclouria bona part dels seus termes municipals on hi viuen espècies protegides com el gall fer i el trencalòs.

 
 

Vic posa en marxa el primer bus híbrid per una mobilitat més sostenible

19/02/2021

El bus híbrid és propietat de l’Ajuntament i s’ha cedit a l’empresa que gestiona el servei de bus urbà per anar renovant progressivament la flota

TMB augmentarà la flota de busos de baixes emissions
 

19/02/2021

TMB inicia la licitació de 210 autobusos elèctrics i híbrids dins del pla de renovació de la flota. La comanda, dividida en cinc lots i valorada en 116 milions d’euros, servirà per avançar en la reducció d’emissions els pròxims quatre anys.

 
 

Els primers rorquals de la temporada arriben a les costes del Garraf

 

18/02/2021

La segona espècie més gran del món torna a visitar el litoral català en la seva ruta cap el mar Lígur

Un estudi proposa una gestió del bosc enfocada a diversificar els trets característics de les espècies que el conformen

17/02/2021

Tenir un bosc divers fa més resistent i resilient un bosc? Segon un estudi cal assegurar que un bosc té espècies molt diferents pel que fa a la seva capacitat de creixement,  supervivència i reproducció, o característiques diverses.

 
 

L'escola Joan Maragall de Sant Cugat del Vallès, la primera en declarar l'emergència climàtica

17/02/2021

 
 

L’escola Joan Maragall declara l’Emergència Climàtica, sent la primera escola de Sant Cugat del  Vallès en assumir aquest compromís amb el planeta i els infants.

 
 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

Conveni entre l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i l'AMB per la recuperació ambiental del camí del riu Llobregat

El Consorci Besòs Tordera i l’Escola de la Natura analitzen la recuperació del riu Tenes

 
 

Canvi climàtic

 
 

La reducció d'emissions causada per la Covid no és suficient per assolir els objectius climàtics

 
 

Educació ambiental

 
 

L'Ajuntament de Girona ampliarà les places d'activitats d'educació ambiental als centres escolars

 
 

Energia

 
 

L’Ajuntament Vallromanes i els centres educatius treballen conjuntament per estalviar energia

 
 

Mobilitat

 
 

L’ajuntament de les Borges Blanques elabora un pla de mobilitat més respectuós a medi ambient

Es constitueix la Taula de Mobilitat de la Catalunya Central

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Millora del programa de control de la deixalleria i de la recollida porta a porta, a Palau-Solità i Plegamans

En marxa “Sosteniblement”, una campanya per potenciar el comerç local i la reducció d’envasos d’un sol ús

 
 

La neteja de Barcelona dels propers anys recau en la sancionada FCC i tres empreses més

Campanya ciutadana a Vilafranca del Penedés per fomentar una millor separació i recuperació de la fracció orgànica

 
 

El Consell Comarcal del Ripollés i l’ajuntament inicien la implantació del pagament per generació de residus a Sant Joan de les Abadesses

La Conca de Barberà finalitza la implantació dels nous contenidors intel·ligents

 
 

Comença la prova pilot de recollida de residus amb contenidors intel·ligents a Santa Margarida i els Monjos

El Consorci de Residus del Maresme posa en marxa un nou estudi per continuar mitigant les males olors al seu entorn

 
 

Lleida, Mollet, Sant Boi, El Prat, Barcelona i Reus reconeguts per la bona recollida selectiva de paper i cartró

Caldes de Malavella implanta el porta a porta el proper 15 de març

 
 

El Consorci de Residus del Maresme posa en marxa un nou estudi per continuar mitigant les males olors al seu entorn

 
 

Renovables

 
 

L'Ajuntament de Malgrat instal·larà calderes de biomassa a les 2 escoles públiques

 
 

Terra

 
 

Es constitueix el nou CILMA, ara adscrit al Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona

 
Recursos
 

Nou web per seguir l’estat de salut a la ciutat de Barcelona i els factors socials que el determinen

L’objectiu és facilitar l’accés a la informació i potenciar la gestió del coneixement i de l’evidència científica en la presa de decisions.

Jo reutilitzo, i tu ?

 

Calculadora per estimar les emissions de CO2 que pots evitar amb la suma de cada objecte que reutilitzis

 
 

Més Recursos

 
 

Ajuda'ns a protegir la Tordera

Nova campanya de sensibilització per millorar la gestió de residus a Barcelona

 
 

El porta a porta, un model per avançar cap a una Barcelona més sostenible

Guia de residus de Montcada i Reixac

 
 

La primera guia dels boscos de les Illes Balears

 
Bones Pràctiques
 

Platges sense fum, salut per a les persones i el medi ambient

Del 29 de maig al 12 de setembre, les platges de Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Nova Mar Bella formaran part d’un pla pilot per restringir el tabaquisme al litoral barceloní.

Sant Cugat activa el Pla d’Acció d’Emergència Climàtica

Es tracta d’un paquet de 63 accions que aplanaran el camí cap aquest Sant Cugat del futur amb un 55% menys de CO2 el 2030.

 
 

Mirada de gènere i educació ambiental
 

El programa d’educació ambiental Compartim un Futur ha volgut fer de la perspectiva de gènere una prioritat en l’educació ambiental a l’Àrea Metropolitana de Barcelona introduint criteris d’igualtat de gènere a les activitats i als recursos educatius.

VNG serà ciutat costanera capdavantera a Europa en les mesures contra el canvi climàtic

Vilanova i la Geltrú és una de les tres ciutats europees que serà laboratori del projecte SCORE de millora de la resiliència de les ciutats costaneres davant dels efectes del canvi climàtic. El Projecte europeu SCORE aplicarà tecnologia innovadora a l'anàlisi, diagnosi i prevenció dels efectes del clima.

 
 

Les llars de Rubí poden obtenir el seu informe personalitzat per reduir la factura elèctrica

L’Ajuntament ofereix als rubinencs i les rubinenques un servei en línia gratuït per assessorar-los sobre com estalviar energia

L’Ajuntament de Tarragona presenta un estudi de diagnosi i pla de gestió i recuperació de la platja Llarga

El document proposa accions específiques pel manteniment i recuperació de la platja i del sistema dunar

 
 

El Parc del Segre, primera instal·lació pública d’aigües braves que funciona amb plaques d’energia solar

L’energètica urgellenca PEUSA, adjudicatària del concurs per instal·lar plaques solars d’autoconsum al parc olímpic de la Seu. Aquest equipament lúdicoesportiu s’afegeix a la resta d’infraestructures municipals de la ciutat que s’impulsen amb energia 100% verda.

Alcover ja escalfa 5 equipaments municipals amb la ‘Xarxa de calor de proximitat’ impulsada per la Diputació de Tarragona

Des de la tardor del 2020, cinc equipaments municipals d’Alcover s’escalfen amb biomassa forestal gràcies a la posada en funcionament d’una xarxa de calor impulsada en el marc d’un projecte liderat per la Diputació de Tarragona.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

L'Ajuntament de Reus destinarà més d'1 milió d'euros al desplegament de la xarxa de carrils bici aquest mandat

Santa Perpètua se suma a la iniciativa 'Un arbre per Europa'

 
 

Entren en funcionament sis instal·lacions de biomassa impulsades per la Diputació de Barcelona

 
 

La Dada

 
 

Més de 340 objectes reutilitzats al Vallès Oriental durant la Setmana Europea de la prevenció de residus

 
 

343 objectes reutilitzats és el balanç de les campanya RNova que el Consorci ha impulsat, en les 25 deixalleries comarcal més la mòbil.

 
 

Més La Dada

 
 

Indicadors socioambientals dels parcs metropolitans

 
Especials
 

Biomassa, combustible per la transició energètica

Catalunya és un país de boscos. I sembla que ho està recordant. La biomassa, com a font d’energia, és avui l’única renovable que creix imparable, malgrat la crisi. I les administracions locals tenen molt a veure. Prop de 150 municipis catalans ja han incorporat la biomassa com a font energètica a instal·lacions municipals.
 

AGENDA 2030 I MÓN LOCAL
 

L’Agenda 2030 és el nou full de ruta global per avançar vers el desenvolupament sostenible. Aprovada per Nacions Unides el 2015, inclou 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a assolir el 2030, els quals cobreixen la dimensió social, econòmica i ambiental de la sostenibilitat i aborden cinc grans àmbits: planeta, persones, prosperitat, pau i aliances.

També disponible en format butlletí.
 

 
 

QUALITAT DE L'AIRE

 
 

La Qualitat de l'Aire és un tema de salut pública de primer ordre, la contaminació atmosfèrica està impactant en la salut de la ciutadania i afectant el desenvolupament de les noves generacions. L'evidència científica és clara i demana mesures urgents. En aquest especial recollim algunes informacions i eines d’interès i donem veu a participants destacats del I Congrés de Qualitat de l'Aire celebrat a Sabadell el passat 24 i 25 d'octubre.
També consultable en format butlletí.

 
Agenda
 

18/01/2021

Exposició: L'or blau. Els reptes de l'aigua

03/03/2021

DIA MUNDIAL DE LA VIDA SILVESTRE

 
 

04/03/2021

L'energia pel canvi

06/03/2021

Conte "El recuc i el tresor de la brossa orgànica"

 
 

10/03/2021

L'essència dels residus

12/03/2021

Jornada en línia: La Bicicleta en temps de pandèmia

 
 

13/03/2021

Conte "Menys soroll i més somriures"

17/03/2021

El parc des de casa

 
 

20/03/2021

Taller de manualitats "Ja fa olor de primavera!"

21/03/2021

DIA INTERNACIONAL DELS BOSCOS

 
 

22/03/2021

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

22/03/2021

Què ens explica la factura de l'aigua?

 
 

23/03/2021

DIA MUNDIAL DE LA METEOROLOGIA

27/03/2021

Conte "Canvi d'aires o aires de canvi?"

 
 

28/03/2021

L'Hora del Planeta

07/04/2021

DIA MUNDIAL DE LA SALUT

 
 

22/04/2021

DIA DE LA TERRA

28/04/2021

DIA INTERNACIONAL SENSE SOROLL

 
 

09/05/2021

DIA MUNDIAL DE LES AUS MIGRATÒRIES

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube