Comença el període de protecció a la nidificació del corriol camanegre a Vilanova i la Geltrú

01/03/2021 - 11:50
S`han reforçat les mesures de protecció a la desembocadura del torrent S`han reforçat les mesures de protecció a la desembocadura del torrent Corriol camanegre (Foto: Joan Giribet, maig 2020)

S`han reforçat les mesures de protecció a la desembocadura del torrent S`han reforçat les mesures de protecció a la desembocadura del torrent Corriol camanegre (Foto: Joan Giribet, maig 2020)

A partir de dilluns, 1 de març, no es podrà anar a la platja de Ribes Roges, de Vilanova i la Geltrú, amb gossos. La setmana vinent comencen les mesures de protecció a la posta del corriol camanegre, una espècie d'ocell protegida que ja fa alguns anys nidifica a la desembocadura del torrent de Sant Joan.

La regidora de Medi Ambient, Marta Jofra, ha explicat el treball que s'està fent a les platges de Vilanova i la Geltrú per fer compatibles diferents usos, "ja fa temps que estem treballant en aquesta línia de repensar les platges no només com un espai lúdic sinó també espai natural, un espai on hi ha molts possibles usos i que s'han de compatibilitzar".

L'any passat a la platja vilanovina es van comptar 11 nius de corriol camanegre. Aquestes dades són excepcionals per la situació de confinament que hi va haver. Enguany l'Ajuntament vol mantenir i millorar la protecció. La tècnica responsable de Medi Ambient de l'Ajuntament, Gemma Roset, apunta que enguany ja s'han detectat 5 exemplars de corriol camanegre i que "per garantir que aquest ocell, que és una espècie protegida molt sensible, que fa la posta just sobre de la sorra, tingui la màxima tranquil·litat possible, hi ha estudis que diuen que la presència de gossos actuen com d'amenaça i és preferible que hi hagi una distància el màxim de gran".

S`han reforçat les mesures de protecció a la desembocadura del torrent

La prohibició de portar gossos a la platja de Ribes Roges es complementa amb altres mesures com el reforç i recol·locació de les tanques de protecció, algunes actuacions a la sorra i la col·locació de senyals informatives. Aquestes accions s'han consensuat amb la Generalitat i els agents rurals.

A tot això cal afegir-hi la contractació de personal informador que començarà a treballar la setmana vinent a la zona, i també amb una major freqüència de la presència de la Policia Local que farà accions informatives i si és necessari, sancionadores.

La prohibició d'accés amb gossos només afecta la platja de Ribes Roges, entre la passarel·la de la Pasífae i el dic de Ponent. A la resta de platges es permet l'accés amb gossos fins que comenci la temporada de bany. Cal recordar també que a la Platja Llarga, d'especial protecció, l'entrada de gossos està prohibida durant tot l'any.

A la zona del torrent de Sant Joan s'hi poden trobar una cinquantena d'espècies diferents d'aus. Al parc de Ribes Roges hi ha alguns punts senyalitzats i que permeten l'observació, “l'espai birding”. L'Ajuntament ha editat un fulletó divulgatiu sobre les diferents tipologies d'ocells que s'hi poden veure.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

El projecte s’obre a la participació ciutadana per compartir i recollir propostes amb una primera sessió pública el 14 de maig, presentacions als consells de participació, i també amb activitats d’exploració d’espais naturals on es preveu fer intervencions.

Article

Barcelona destaca com una de les metròpolis més actives en el mapeig de biodiversitat marina en un recompte mundial de natura urbana.

Article
Setmana de la Natura

"La natura crida" és una adaptació de l'èxit "La petita Rambla del Poble Sec", del músic i cantautor Cesk Freixas, a la temàtica ambiental, amb la que ens convida a submergir-nos en la riquesa natural que ens envolta.

Butlletí