Campanya ciutadana a Vilafranca del Penedés per fomentar una millor separació i recuperació de la fracció orgànica

26/02/2021 - 10:00

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, amb el suport de la Mancomunitat Penedès-Garraf i l’Agència de Residus de Catalunya, endega durantr el mes de març de 2021 una campanya promocional de conscienciació i sensibilització ciutadana per a una millor gestió de la fracció orgànica: Dona vida a l'orgànica.

La iniciativa es durà a terme al llarg de tot el mes de març i contempla diverses accions adreçades als veïns empadronats en els darrers anys a la vila, el sector comercial i de restauració, i els mercats municipals de Sant Salvador i el de la Carn.

L’objectiu central és incidir en la necessitat de fer una correcta separació de l’orgànica, per tal que el residu contingui el mínim d’elements impropis, aconseguint així una valorització de més qualitat d’aquest residu. El seu posterior tractament i transformació en compost permetrà tancar el cicle de vida al sector productiu i donar un nou ús a l’orgànica.

A la vegada, la campanya també insistirà en la necessitat de minimitzar la brossa orgànica que es diposita incorrectament a la fracció de rebuig. Cal tenir en compte que l’orgànica acostuma a ser pesant i això té conseqüències molt negatives a nivell econòmic, a banda de les mediambientals, quan va a parar a la fracció resta.  Els costos d’abocament a les plantes de tractament del rebuig, van en  relació al pes i quantitat de residu, i en els darrers anys el cànon impositiu que grava el rebuig s’ha disparat considerablement, fins assolir aquest 2021 els 53,1 euros per tona.

Accions

La campanya preveu l’edició de material informatiu divers que es distribuirà als domicilis dels veïns empadronats a Vilafranca en els darrers anys -es prendrà com a barem des del 2017- , amb consells i recomanacions sobre com fer una separació eficient dels residus i una correcta gestió de la fracció orgànica. En paral·lel, un equip d’informadors visitarà els seus domicilis, així com visitaran als grans generadors de residu orgànic, com ara el sector de la restauració i comerç d’alimentació, entre d’altres, per assessorar-los i respondre als dubtes i consultes que puguin sorgir a l’hora de fer la recollida selectiva.

Durant el mes de març s’instal·laran unes banderoles amb la imatge de la campanya a l’avinguda de Tarragona i Barcelona, i també es podran escoltar diverses falques informatives a Ràdio Vilafranca.

Bosses compostables

Des de l’1 de gener d’enguany, la legislació estatal prohibeix el lliurament de bosses de plàstic lleugeres i molt lleugeres en l’activitat comercial, però sí permet la distribució de models compostables.

Per aquest motiu, les parades dels mercats municipals de Vilafranca distribuiran durant aquestes properes setmanes bosses compostables amb la imatge de la campanya. Aquestes bosses al ser compostables es poden posar al cubell de la brossa de la brossa orgànica i reutilitzar-les per recollir aquesta fracció  i llençar la brossa al contenidor marró.

Residus a Vilafranca del Penedès

Segons les darreres dades municipals de l’Agència de Residus de Catalunya, Vilafranca del Penedès va assolir l’any 2019 un 39,47% de recollida selectiva, una dada que, tot i estar per sobre de la mitjana de ciutats similars a Vilafranca,  mostra que cal instaurar noves accions per tal de poder complir amb els objectius que estableixen la normativa i els compromisos europeus vigents en matèria de residus.

De les quasi 21.000 tones i mitja de residus domèstics que es van generar durant tot el 2020, es van recollir selectivament 1,45 tones de fracció orgànica, que suposen tan sols el 6,8%. I gairebé 13.000 tones van correspondre a rebuig, que no es van poder valoritzar i que en gran part es van derivar a dipòsit controlat de residus.

Cada ciutadà de Vilafranca produeix a l’any un total de 539 quilos de residus, que suposen una mitjana per habitant i dia d’1,48 quilos.

Vilafranca, ciutat compromesa amb la sostenibilitat i el medi ambient

Vilafranca engloba aquesta acció dins del procés de millora contínua que comporta el fet de ser una ciutat amb certificació Biosphere de destinació turística sostenible, un compromís transversal i de ciutat amb la sostenibilitat del territori en totes les seves dimensions.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

El passat mes d'abril la Generalitat de Catalunya va presentar el mapa del cens de cobertes d’amiant de Catalunya. Una eina gràfica i interactiva, desenvolupada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), que permetrà avançar en les actuacions del Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant.

Notícia

El servei es posarà en marxa a partir del 17 de juny al barri del Molí de la Torre i part de Vilafortuny. També s’amplia la recollida porta a porta comercial i s’implanta el sistema d’identificació personal voluntari als contenidors de tot el municipi. 

Article

Quatre Escoles Bressol Municipals de Barcelona lideren el projecte RECOMPARTIM 2.0 que promou la reutilització i l’intercanvi de roba i objectes infantils per a un futur més sostenible i solidari

Butlletí