"Està de moda" la prevenció del residu tèxtil

Font: Mancomunitat Penedès - Garraf

25/04/2024 - 20:38

La Mancomunitat Penedès-Garraf inicia una campanya per abordar la problemàtica del residu tèxtil als municipis del territori. Amb la campanya "Està de Moda", es busca informar i conscienciar sobre la importància de reduir, reutilitzar i reciclar les peces de roba per mitigar l'impacte ambiental.

El residu tèxtil és una fracció poc coneguda en el context de la recollida selectiva, per això, la Mancomunitat ha decidit emprendre aquesta acció per divulgar pràctiques que contribueixin a una gestió més responsable del tèxtil.

En la presentació de la campanya feta a l’Ajuntament d’Olèrdola, Josep Maria Hugué, vicepresident de l’àrea d’Educació Ambiental de la Mancomunitat Penedès-Garraf, va explicar que “es vol fomentar la reducció del residu tèxtil, sensibilitzar a la ciutadania i promoure la reutilització, a més donar visibilitat d’elaborar un catàleg dels comerços locals  on es poden trobar  productes tèxtils reutilitzats”. L’alcaldessa d’Olèrdola, Fina Mascaró, va agrair a la Mancomunitat la realització de la campanya i incidia en la voluntat de “fer pedagogia” per transmetre que la roba pot tenir una nova vida.

Sota l'eslògan "Està de Moda", la campanya promou l'allargament de la vida útil de les peces de roba mitjançant pràctiques com l'intercanvi, la compra de segona mà, les reparacions i la transformació de la roba existent en noves peces. Així mateix, es busca educar sobre la correcta gestió del residu tèxtil per evitar que acabi al contenidor de rebuig i a l’abocador. Es calcula que cada habitant a Catalunya consumeix més de 21 quilos de roba a l’any i només el 12% dels residus tèxtils es recullen selectivament. Aquesta situació provoca que es generin més de 165.000 tones de residus tèxtils al territori i que la producció de roba suposi el 8% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle.

 

Canviar el model consum

La campanya vol donar a conèixer la problemàtica ambiental que genera la gran quantitat de tèxtil que la ciutadania consumeix i entendre així la importància d’incorporar hàbits de compra més sostenibles i fomentar la seva reutilització per reduir la quantitat de roba i calçat que esdevé un residu.

La campanya contempla també donar pautes per gestionar selectivament el tèxtil utilitzant el contenidor taronja o verd que està ubicat al carrer o a la deixalleria. Conèixer què s’hi pot dipositar i de quina manera permetrà donar una nova vida al residu tèxtil. Gran part de la població coneix el projectes de reaprofitament de roba i de donació d’aquelles peces de vestir que ja no es posa, activant l’economia circular, però desconeix que quan la roba es desgasta és un residu més que cal gestionar selectivament a través dels canals específics que permeten el seu reaprofitament com a matèria productiva.

 

Activitats a Olèrdola

La campanya  «Està de moda» es posarà en marxa a Olèrdola a partir del 8 d’abril i fins al dia 20 del mateix mes, amb diverses propostes com xerrades sobre consum responsable, tallers de costura i un mercat d’intercanvi de roba el dissabte 20 d’abril a Sant Miquel adreçat als centres educatius. Mascaró subratllava que el mercat d’intercanvi de roba que tancarà a Olèrdola la campanya, “és una molt bona mostra d’aquest propòsit de conscienciar a la població i implicar-la en un ús responsable de la roba”.

Durant aquest any 2024  «Està de moda» també es durà a terme als municipis de Cubelles, Olesa de Bonesvalls, Olivella i Vilafranca del Penedès i continuarà durant el primer semestre del 2025 a altres ajuntaments de la Mancomunitat.

 


 

Categories: 
Municipis: 
Alt PenedèsOlèrdola
Etiquetes: 

Relacionats

Article

La campanya «Treu-te la roba» vol incentivar el reciclatge del residu tèxtil els 120 contenidors taronges que hi ha repartits per tota la ciutat de Terrassa. 

Article

“L’Aguait”, un element d'arquitectura efímera per al Camí del Riu.

Article

S’amplien les funcions de l’Aplicació mòbil del servei de recollida porta a porta de residus implantat als municipis d’Olèrdola, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona, Sant Sadurní d’Anoia i Torrelavit.

Butlletí