Sant Cugat activa el Pla d’Acció d’Emergència Climàtica

25/02/2021 - 12:54

El Sant Cugat 2030 amb desplaçaments sostenibles i saludables, agricultura ecològica i de proximitat i xarxa d’espais verds urbans i espais naturals està més a prop. L’Ajuntament portarà a aprovació al ple de març el Pla d’Acció d’Emergència Climàtica, el full de ruta de les polítiques municipals en emergència climàtica que es desenvoluparan a la ciutat fins al 2024. Es tracta d’un paquet de 63 accions que aplanaran el camí cap aquest Sant Cugat del futur amb un 55% menys de CO2 el 2030.

 

Aquest és l’objectiu clar del Pla d’Acció que va més enllà del compromís rubricat al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Energia i el Clima de reduir el 40% de gasos amb efecte hivernacle.

Les accions s’emmarquen en sis eixos:

  • Transició energètica i cicle de l’aigua: reducció del consum d’energia i aigua i producció de més energia renovable
  • Canvi en el model de mobilitat: més ús del transport públic i de vehicles sostenibles
  • Transició alimentària: consum de productes d’origen vegetal, de temporada i proximitat
  • Residu Zero: consum responsable, reducció de plàstics d’un sol ús i foment de la reparació i la reutilització
  • Infraestructura verda i biodiversitat: restauració de rieres i torrents, increment de la biodiversitat de la fauna i els espais verds
  • Transició cultural: canvis en els hàbits, consum i oci de la ciutadania cap a models més sostenibles i saludables

Amb aquest pla d’acció “Sant Cugat pot ser una de les ciutats referents en aquesta lluita contra el canvi climàtic”, ha assegurat Mireia Ingla, l’alcaldessa de Sant Cugat.  I “només amb el compromís de tothom ens en sortirem”, ha afegit; ja que, com ha dit Alba gordó, Comissionada per l’Emergència Climàtica i regidora de Sostenibilitat, “no actuar ens abocaria a un futur devastador”.  

Sent el primer municipi de Catalunya en número d’instal·lacions d’autoconsum fotovoltaiques (més de 525), Sant Cugat vol esdevenir referent i exemple en les polítiques contra el canvi climàtic. I vol ser-ho fonamentant el Pla d’Acció en principis integrats de forma transversal en les 63 accions fixades: justícia climàtica i social, ecologisme, atenció a la diversitat i la cohesió social, feminisme, nova cultura energètica, sostenibilitat, equilibri territorial i participació.

Entre les 63 accions destaquen activar la Zona de Baixes Emissions, incrementar la partida per a la pobresa energètica, augmentar l’activitat agroecològica al municipi, aprovar l’ordenança de gestió i prevenció de residus, implantar el Pla d’Infraestructura verda local i ampliar l’abast de les activitats d’educació ambiental.


Més d'un any de treball col·laboratiu

Des de l’aprovació al desembre de 2019 de la Declaració d’Emergència Climàtica, Sant Cugat ha vertebrat aquest Pla d’Acció de la mà de la ciutadania durant 15 mesos de feina.

El primer pas va ser fa un any amb la constitució de la Taula d’Emergència Climàtica, un òrgan de participació que va permetre a la ciutadania fer propostes sobre els diferents eixos en taules de treball digitals i a través del portal decidim.santcugat.cat. Un treball que, entre d’altre aspectes, va donar llum al sisè eix –la transició cultural- no previst inicialment en la presentació de la Declaració d’Emergència, document que ja suma 350 adhesions entre entitats i personalitats. Per a més informació, podeu fer clic aquí.


 

Relacionats

Article

La Comissió Europea ha comunicat que Viladecans és una de les dues ciutats finalistes al premi Green Leaf que reconeix als municipis que destaquen pel seu compromís d’abordar els desafiaments ambientals urbans i demostrar que la sostenibilitat és possible i una prioritat en el desenvolupament de la ciutat. 

Article

Injuve reconeix la Conselleria de Joventut amb la distinció de 'Bona Pràctica' del projecte Climactives

Article

La transformació de Vallbona, al districte de Nou Barris de Barcelona, permetrà fer créixer el barri i dinamitzar-lo i mantenir-ne alhora l’esperit de la comunitat.

Butlletí