Alcover ja escalfa 5 equipaments municipals amb la ‘Xarxa de calor de proximitat’ impulsada per la Diputació de Tarragona

19/02/2021 - 08:29

Des de la tardor del 2020, cinc equipaments municipals d’Alcover s’escalfen amb biomassa forestal gràcies a la posada en funcionament d’una xarxa de calor impulsada en el marc d’un projecte liderat per la Diputació de Tarragona.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, va visitar les instal·lacions, acompanyada del diputat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori, Josep Forasté, i els diputats Marta Blanch i Jordi Cartanyà. Per part de l’Ajuntament d’Alcover, hi van assistir l’alcalde, Robert Figueras, i la regidora de Medi Ambient, Carme Sànchez. La visita va coincidir amb una jornada de divulgació oberta a tots els veïns i veïnes del municipi, que van poder conèixer de primera mà el funcionament de la nova xarxa de calor a través de visites guiades.

La piscina, el pavelló municipal, la pista coberta de les escoles i els dos edificis de l’escola Mare de Déu del Remei del municipi formen part d’aquesta xarxa. La nova xarxa de calor permetrà els equipaments disposar d’aigua calenta per calefacció durant tot l’any gràcies al funcionament d’una caldera de biomassa que s’ha instal·lat al carrer del Molí amb una potència de 350 Kw. Les obres de la xarxa d’Alcover, que s’han dut a terme durant aquest 2020, han suposat una inversió de 353.083 €. L’estalvi econòmic serà, aproximadament, de 24.000 euros anuals respecte a la despesa actual.

A nivell ambiental, el funcionament de dels instal·lacions permetrà una reducció d’emissions de 106 Tn de CO2 l’any.

A més, l’ús de l’estella forestal com a combustible permet revaloritzar els productes que resulten d’una gestió forestal sostenible. Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavoreix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior. En aquest sentit, el projecte ha permès impulsar indirectament la redacció del Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal Conjunt que ha de permetre gestionar de forma sostenible les forests per tal de protegir-les dels incendis i alhora poder valoritzar subproductes com la biomassa per aprofitament energètic.

 

Un projecte estratègic per a la demarcació

Alcover és un dels 9 que formen part del projecte “Xarxa de Calor de Proximitat”, impulsat per la Diputació de Tarragona. La iniciativa pretén incrementar el consum de biomassa per a usos tèrmics a la demarcació i, d'aquesta manera, impulsar un sistema d'abastament energètic més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient amb beneficis múltiples. A més d’Alcover, els municipis que s’han beneficiat del projecte són Gandesa, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, el Montmell, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera i Tivissa. Es preveu que en un futur hi hagi més municipis de la demarcació que utilitzin aquest sistema d’abastament energètic. De fet, la Diputació ha aprovat la concessió d’ajuts per valor d’1 milió d’euros a una vuitantena d’ajuntaments de la demarcació, que es materialitzen a través de dues línies d’actuació; d’una banda, el foment de l'ús de la biomassa amb finalitats energètiques en equipaments públics, de titularitat i/o gestió municipal, així com en equipaments públics, i de l’altra el desenvolupament dels Plans d'acció per l'energia sostenible i el clima (PAESC).

El projecte ‘Xarxa de Calor de Proximitat’ està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4. La Unió Europea cofinança el 50% de l’import sense IVA, respecte d'un total d'inversió prevista de 2.152.262,67 €. La Diputació de Tarragona i les administracions locals hi ha participat amb un 25% d’inversió, respectivament.

La iniciativa va més enllà de la posada en funcionament de les xarxes de calor i té com a objectiu augmentar la conscienciació dels governs locals i de la ciutadania sobre l’ús i aprofitament de la biomassa forestal. Per aquest motiu, la Diputació ha desenvolupat un programa de difusió i sensibilització sobre aquesta energia alternativa entre la població escolar i adulta amb sessions formatives i jornades tècniques destinades a centres educatius, productors o consumidors, entre altres. En aquest sentit, Alcover ha instal·lat panells informatius a l’exterior de l’edifici que acull la caldera.


 

Municipis: 
Alt CampAlcover
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha fet un pas important cap a la sostenibilitat amb la instal·lació de 137 panells fotovoltaics, 72 a l’edifici Mirador i 65 a l’antiga Casa de la Caritat. Aquesta mesura s’emmarca dins del suport de la Diputació de Barcelona en la descarbonització del CCCB, en línia amb el Pla Clima.

Article

El municipi cobreix ja el 75 % dels consums de calor dels edificis municipals amb biomassa, i enguany preveu arribar al 100 %.

Article

Les parròquies se sumen a Energia del Prat amb plaques fotovoltaiques a les cobertes de les esglésies de Sant Pere i Sant Pau i de la Mercè. Amb aquestes noves instal·lacions, la comunitat local d'energia arribarà a produir 1.225kW.

Butlletí