Butlletí 366 - Javier Martínez: “L’economia circular ha d’estar fora de les ideologies i ha de generar amplis consensos socials”

18-12-2018 al 07-01-2019

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 366 - Javier Martínez: “L’economia circular ha d’estar fora de les ideologies i ha de generar amplis consensos socials”

 
  18-12-2018 al 07-01-2019  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Javier Martínez: “L’economia circular ha d’estar fora de les ideologies i ha de generar amplis consensos socials”

07/01/2019

 
 

Javier Martínez, enginyer  ambiental i responsable  europeu de Turbon Group, és una persona compromesa amb l’avenç de l’economia circular en un sector com és el de les impressores dominat, per una banda, per grans interessos corporatius i, per altra, per la invasió de productes xinesos amb un fort impacte ambiental i a la salut. En aquesta entrevista explica les dificultats de tirar endavant la circularitat en aquest sector, i reflexiona sobre quines són les claus per aconseguir aquest objectiu.

 

 

 

 

 
 

Reportatges

 
 

PREPARADES, LLESTES, ... ODS

 
 

La creixent complexitat dels reptes ambientals, econòmics, socials o migratoris està superant la capacitat dels estats-nació per abordar les seves solucions; essencialment  per ser una estructura massa allunyada del contacte directe i de les demandes quotidianes de la ciutadania. Cercar les solucions al conjunt de reptes transnacionals  sembla que passa per retornar a les institucions públiques locals que estan en la gènesi de la democràcia i han acompanyat als regnes, imperis i estats dels darrers segles: les ciutats.

 

 

 
 

Opinions

 
 

Tot està per fer i tot és possible

04/01/2019
Albert Punsola

La sensorització del món farà aflorar causes i efectes ni tan sols intuïts, patrons ocults, o mapes insospitats. Les dades en si mateixes no són gran cosa. Tot depèn de les intencions de qui les recull i les gestiona. En un règim ideal democràtic la traçabilitat universal només hauria de preocupar els malfactors. Un sistema de garanties robust amb un equilibri de poders que fes de contrapès a possibles excessos serviria per donar resposta a la qüestió: qui vigila els vigilants?

 

La Terra en temps moderns

02/01/2019
Eva van den Berg

Som ecodependents, necessitem la natura per sobreviure. I també interdependents: la vida necessita ser sostinguda, les persones necessitem d’altres persones per progressar en el camí de l’existència, un suport que, en molts trams de la vida i arreu del món, mantenen bàsicament les dones... portem segles actuant com a cacics, com si fóssim els amos i propietaris del planeta. Sotmetent l’ecologia a l’economia, com si no sabéssim que són conceptes indissolubles.

 

 

 
Notícies
 

La mobilitat del futur es liderarà des de Barcelona

07/01/2019
Barcelona, seu de la innovació europea en mobilitat urbana amb un consorci de 48 ciutats, empreses i universitats

 
 

La Unió Europea escull el consorci format per Barcelona i altres 12 ciutats, 17 empreses i 18 universitats, entre elles UPC i SEAT, per instal·lar a la ciutat la Knowledge and Innovation Community (KIC) on Urban Mobility, la seu de la comunitat encarregada de desenvolupar les innovacions en mobilitat urbana de la Unió Europea almenys fins al 2026

 
 

L'impacte ambiental diari d'un turista a Barcelona equival a una bombeta encesa 4 anys
 

07/01/2019

Cada persona que visita Barcelona es deixa encesa una bombeta led de 6,4 watts durant 4 anys seguits per cada dia que es queda a la ciutat. No és un fet real, òbviament, sinó la comparació per comprendre les emissions equivalents de diòxid de carboni que produeix cada turista. 

Mataró aprova un protocol de contaminació atmosfèrica que preveu restriccions al trànsit, indústries i obres

07/01/2019

L’Ajuntament de Mataró ja va signar al 2017 un acord institucional per a la millora de la qualitat de l’aire a la conurbació de Barcelona, per contribuir en la difusió i sensibilització entre la ciutadania. 

 
 

Comença la instal·lació dels nous contenidors de recollida de residus a El Prat de Llobregat
 

07/01/2019

El nou model facilita el reciclatge, és més accessible a les persones amb mobilitat reduïda i compta amb sensors itinerants que avisaran el personal de neteja quan estiguin plens

La Generalitat aposta per incrementar fins al 25% els lliuraments de compres online en punts físics de proximitat l'any 2020

04/01/2019

El comerç electrònic genera 53 milions de compres l’any a Catalunya, el 73% es lliuren a domicili i el 15% es recullen en punts físics de proximitat, aquestes són dades de l’estudi encarregat per la Generalitat de Catalunya sobre “Comerç online i mobilitat: orientacions cap a un model sostenible a Catalunya”.

 
 

Les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle augmenten a Catalunya un 2,6%

02/01/2019

Les últimes dades que ha calculat l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, corresponents a l’exercici 2016, indiquen un augment del 2,6% de les emissions respecte l’any anterior, tot i que, en relació al PIB, estan seguint una tendència a la baixa des del 1995. Tot i així, l'economia catalana, és cada cop més eficient a l'hora de generar riquesa amb menys emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.

La campanya de seguiment de la processionària torna als boscos de Catalunya per Nadal

31/12/2018

El projecte de ciència ciutadana Alerta Forestal, coordinat pel CREAF, ha posat en marxa la campanya de processionària d’enguany i fa una crida a la ciutadania a enviar imatges dels paisatges afectats per la plaga. Les observacions es trobaran representades al mapa d’alertes del projecte i serviran a l’equip investigador per conèixer l’estat de salut actual dels boscos i fer prediccions de com es veuran en un futur.

 
 

Querol guanya el Premi Iniciativa Medi Ambient 2018 de la Diputació per la recuperació del Camí de les Terres del riu Gaià

24/12/2018

Un projecte de l’Ajuntament de Querol que ha permès recuperar el Camí de les Terres del riu Gaià és el guanyador del XIVè Premi Iniciativa Medi Ambient de la Diputació de Tarragona, dotat amb 3.000 euros. Així mateix, el jurat també ha concedit una accèssit del premi a l’Ajuntament de la Pobla de Massaluca per un projecte de desenvolupament ecoturístic.

Tres municipis del Bages estrenen contenidors amb control d'accés

 

24/12/2018

Des del 29 de novembre, a Balsareny, Sant Fruitós i Rajadell s'ha iniciat un nou sistema de recollida: el contenidor de resta, el qual només es podrà obrir un dia a la setmana amb una targeta personalitzada; el contenidor d'orgànica es podrà obrir cada dia, també amb la targeta; i els contenidors d'envasos, vidre i paper continuaran essent de lliure accés com fins ara.
 

 
 

El Bicing canviarà totes les bicicletes a partir del gener del 2019

24/12/2018

 
 

El Bicing estrenarà bicicletes noves a partir del 8 de gener del 2019. Amb el canvi de gestió, adjudicada el desembre passat a la UTE Pedalem Barcelona per als propers 10 anys, caldrà substituir també totes les estacions. La implantació del model nou serà progressiva i conviurà amb les bicicletes antigues durant tres mesos. S’espera que la segona quinzena d’abril ja estigui tot canviat.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

L'Ajuntament de Torroella disposarà de 28 parcel·les per destinar a horts urbans ecològics

 
 

Aigua

 
 

Una delegació coreana visita l’EDAR de Sant Pau de Riu-sec per conèixer el sistema de depuració d’aigua de Sabadell

La Reserva de la Bioesfera impulsa un Observatori de la Sequera i un viver de cria d’ostra autòctona

 
 

La gestió de l'aigua a l'Anoia

 
 

Canvi climàtic

 
 

SantJust disposa d'un Pla d'Adaptació al Canvi Climàtic per al període 2019-2028

 
 

Educació ambiental

 
 

Els centres educatius i l’ajuntament de Vilanova renoven el compromís amb la sostenibilitat

Horts sostenibles per arrencar un nou curs escolar d'educació ambiental

 
 

Energia

 
 

Castellar instal·la els primers punts de llum alimentats amb energia solar

En funcionament la nova caldera de biomassa del camp de futbol a Sant Fruitós de Bages

 
 

Instal·lat enllumenat amb energia solar a Cabrera de Mar

Vallbona estrena 69 fanals led

 
 

Sant Cugat acull una jornada per millorar l’eficiència energètica i la qualitat dels barris

Montcada i Reixac aposta per la compra agregada d'energia

 
 

Acabades les obres de modernització de l'enllumenat públic a Sant Celoni: menys despesa i menys contaminació

Manlleu dona suport a la millora de la gestió energètica a les empreses

 
 

L’Ametlla del Vallès estrenarà enllumenat el 2019

Vilafranca del Penedès i el Gremi d’Instal·ladors de l’Alt Penedès promouen una campanya per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les llars de Vilafranca i comarca.

 
 

Més escoles per l'estalvi energètic a Viladecans

 

 
 

Mobilitat

 
 

Alta satisfacció entre els usuaris de l'R-Bici a Ripollet

Aposta per la mobilitat sostenible en la renovació dels vehicles municipals a Ripollet

 
 

La Diputació de Barcelona inicia un pla de millora de la seguretat viària per a ciclistes i motoristes

El metro de Barcelona supera els 400 milions de validacions anuals i marca un nou màxim històric

 
 

Un nou carril bici de dos kilòmetres i mig connectarà el centre de Sant Cugat amb el municipi de Rubí

 

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Tiana reparteix en el mercat setmanal les primeres bosses reutilitzables

Es presenta el nou servei de gestió de residus a les comarques del Baix Ebre i del Montsià

 
 

Els municipis que fan el porta a porta recullen més i millor la fracció orgànica que els que ho fan amb contenidors al carrer

Nova iniciativa per conscienciar sobre el malbaratament alimentari a Igualada

 
 

La “revolució verda” de Lleida avança amb els nous vehicles de neteja urbana i de recollida de residus

Sant Esteve de Palautordera reparteix compostadors

 
 

Un 81% de recollida selectiva a Sant Daniel pel porta a porta

L'Esquirol inicia el sistema de recollida porta a porta

 
 

Alpicat llança una campanya de conscienciació per tal de potenciar la recollida selectiva

Rubí consciencia a la ciutadania sobre el perill de llençar l'oli per l'aigüera

 
 

Alcarràs dona el tret de sortida al porta a porta

Palau Solità i Plegamans implanta un nou cubell de reciclatge amb xip

 
 

Quatre informadors recorren l'illa de vianants per incidir en la recollida selectiva comercial a Granollers

Barcelona dona llum verda a la nova contracta de recollida de residus i neteja

 
 

Vilafranca del Penedès enceta una campanya informativa i sancionadora per al bon ús dels contenidors

 

 
 

Smart cities/Planificació urbana

 
 

Cornellà natura rep un nou premi a la seva proposta de desenvolupament urbà i ordenació del territori

 

 
Recursos
 
 

Oberta la CRIDA per a presentar projectes i solucions al IV Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local

 
 

El IV Fòrum sobre medi ambient i món local es celebrarà els dies 19 i 20 de febrer del 2019 a Món Sant Benet a Sant Fruitós de Bages. La Diputació de Barcelona organitza el IV Fòrum sobre medi ambient i món local, un esdeveniment que es celebra cada quatre anys amb l’objectiu d’establir-se com un punt de trobada entre tots els agents públics i privats del sector del medi ambient.

 

 

 
 
 

Nova web i APP del servei meteorològic del Consell Comarcal del Maresme

Meteomar, el servei de meteorologia del Consell Comarcal del Maresme ha presentat a les policies locals i els serveis de protecció civil el seu nou web i la nova aplicació per a mòbils. Amb aquest nou servei, accessible a través del web meteomar.cat, es poden seguir les incidències del temps a la comarca del Maresme i consultar la previsió meteorològica detallada de qualsevol municipi.

 

 

Concurs d’idees per millorar l’eficiència energètica als edificis i equipaments municipals de Lleida

L’Ajuntament de Lleida i el Col·legi d’Enginyers han convocat la segona edició del concurs d’idees per millorar l’eficiència energètica i/o la generació d’energia als serveis, infraestructures o edificis de la Paeria i equipaments municipals. La convocatòria del concurs restarà oberta fins al 28 de febrer.

 

 

 
 

El 2018 segons Greenpeace
 

L'agrupació espanyola de l'entitat ecologista resumeix les campanyes més importants en què ha participat enguany. En aquest vídeo repassa quins han estat els moments més destacats, que van de la campanya d'investigació a l'oceà Antàrtic fins a les accions a contra les refineries d'oli de palma d'Indonèsia, passant pel bloqueig a la conferència internacional del carbó que es va celebrar a Barcelona.

Ja és aquí la nova edició del Premi Catalunya d'Ecodisseny 2019

Aquest guardó, adreçat a dissenyadors, fabricants i estudiants de Catalunya, reconeix les estratègies i productes en el mercat o en desenvolupament dissenyats, fabricats o executats a Catalunya que integrin en el seu disseny consideracions per millorar el seu comportament ambiental al llarg del seu cicle de vida, i contribueixin a l’economia circular. 

 
 

Més Recursos

 
 

Segona línia d'ajuts per adquirir bateries de suport a instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum

Guia d'experts i d'expertes de la UAB

 
Bones Pràctiques
 

Un miler de persones de Reus han pogut aprendre com estalviar en la factura d'electricitat, gas i aigua durant aquest 2018

Durant l’any 2018, un miler de persones de Reus han pogut aprendre com estalviar en la factura d'electricitat, gas i aigua durant aquest 2018, ja sigui de manera col·lectiva mitjançant els tallers «Com estalviar en la teva factura d'electricitat i aigua» o de manera individualitzada a través del PAE o de totes dues maneres.

 

L’oficina d’eficiència energètica de Cornellà tramita més de 4.000 ajuts pel pagament de subministraments bàsics

La Oficina d'Eficiència Energètica de Cornellà ha tramitat, des de la seva entrada en funcionament el desembre de 2016, un total de 4.269 ajuts per al pagament de subministraments bàsics (aigua, llum i gas) a un total de 521 famílies de la ciutat en situació de vulnerabilitat econòmica i energètica.

 

 
 

Murals per incentivar el reciclatge

 
 

En el marc de la campanya “Excuses o recicles?” que organitza el Consorci de Gestió de Residus del Vallès Occidental amb el suport de diversos organismes, es va convocar el passat divendres 23 de novembre a la tarda i a la carretera de Terrassa (davant l’Església) un Festival de Pintura i Art Urbà que va culminar amb la instal·lació d'un mural incentivant el reciclatge.

 

 

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Ben Net Ben Fet: Campanya pel reciclatge a les escoles de Vallirana

Les escoles de la Mancomunitat La Plana celebren la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

 
 

Cinquanta centres educatius de les Illes Balears guardonats com a Centres Ecoambientals

Calvià disposarà del sistema de tractament terciari d'aigua més avançat de les Illes Balears

 
 

Santa Oliva aprova el Pla d'Acció per l'Energia Sostenible

Olesa recupera un antic forn de calç dins el Projecte de Fonts i Camins impulsat per l'Ajuntament i les entitats ambientals

 
 

El CCCB obté el Distintiu de garantia de qualitat ambiental

Sant Adrià posa 2 informadors a peu de carrer per a la campanya "Així, m’agrada! Els carrers nets i endreçats"

 
 

En marxa un procés participatiu per crear camins escolars al Prat

 

 
 

La Dada

 
 

Millora la recollida selectiva de residus a la metròpolis de Barcelona

 
 

Per primera vegada des de l'inici de la dècada, l'AMB trenca l'estancament de la recollida selectiva al territori metropolità gràcies al canvi de model de determinats municipis. Es preveu que la recollida selectiva superi el 35% de mitjana, acabat el 2018. La quantitat de residus recollits que han estat separats correctament superarà les 500.000 tones el 2018, un 13% més que l'any anterior.  En contrapartida, un 70% dels municipis encara estan molt per sota de les directrius de la Unió Europea, que obliga a un 50% de reciclatge de residus l'any 2020.

 

 

 
Especials
 

Economia Circular

Que les economies funcionin realment de forma circular és un imperatiu del nostre temps, però només una comprensió profunda podrà instal·lar el nou model econòmic amb la celeritat necessària i el convertirà en una alternativa real. 
 

40 anys d’Educació Ambiental

Arrel de la publicació del llibre 'Educació ambiental. D'on venim? Cap on anem?' Sostenible vol dedicar aquest especial a l’anàlisi de l'estat de l'educació ambiental a Catalunya després de 40 anys.  
 

 
Agenda
 

26/01/2019

DIA MUNDIAL DE L'EDUCACIÓ AMBIENTAL

30/01/2019

Píndola: Introducció a la Petjada hídrica i Petjada d’aigua

 
 

02/02/2019

DIA MUNDIAL DELS AIGUAMOLLS

07/02/2019

Greening for change: experiències de les ciutats Green Capital i Green Leaf

 
 

19/02/2019

IV FÒRUM SOBRE MEDI AMBIENT I MÓN LOCAL. Inscripcions obertes

27/02/2019

DIA INTERNACIONAL DE L'OS POLAR

 
 

03/03/2019

DIA MUNDIAL DE LA NATURA

06/03/2019

Waste in progress: III Fòrum internacional de gestió de residus

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube