Barcelona dona llum verda a la nova contracta de recollida de residus i neteja

Font: Betevé i Ajuntament de Barcelona

21/12/2018 - 08:00

La nova contracta de neteja, que entrarà en vigor la tardor del 2020, és una peça clau de l’estratègia municipal de residu zero de la ciutat. Es tracta d’una nova adjudicació per a la neteja i la recollida i gestió de residus més flexible, més transparent i adaptada a les necessitats de cada barri. El Plenari municipal ha aprovat la nova contracta per als propers deu anys amb els vots a favor del Govern municipal i del Grup Municipal Demòcrata, ERC i els regidors no adscrits, Gerard Ardanuy i Juanjo Puigcorbé.

La contracta de neteja és un dels contractes municipals més importants per la durada, de vuit anys i prorrogable a dos anys més, i l’import de l’adjudicació, de 307 milions d’euros anuals. Amb l’objectiu de tenir més control públic d’aquest servei de gestió indirecta, la contracta incorpora mesures socials, ambientals i de transparència per obrir les dades generades pel servei a la ciutadania, i la plantilla s’incrementarà en 225 treballadors anuals. Entrarà en vigor a la tardor del 2020.

Per a una gestió i recollida de residus més eficient, la nova contracta de neteja s’adaptarà a les característiques urbanístiques i a l’ús dels diferents barris i incorporarà mesures per millorar el servei actual. Els objectius de l’estratègia de residu zero són, d’una banda, reduir la generació de residus de la ciutadania, d’1,3 quilograms per habitant i dia a 1,2 quilograms, i de l’altra, augmentar la recollida selectiva d’un 36% a un 60%.

El Ple de l'Ajuntamentd de Barcelona va aprovar  la nova contracta de neteja de la ciutat 2019-2027. Segons la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Janet Sanz, es tracta de “la millor contracta que ha tingut mai Barcelona” perquè preveu reforçar la neteja als punts més bruts de la ciutat i també inclourà sistemes tecnològics per incentivar el reciclatge. Sanz ha dit que l’objectiu és passar del 35 % de reciclatge actual, a més d’un 60 % l’any 2030.

Què inclou la contracta de neteja 2019-2027?

La nova contracta de neteja tindrà un pressupost més elevat (2.400 M €); cada any s’hi invertiran 28 M €. Això permetrà ampliar la plantilla de neteja en 225 treballadors més. Tot i que l’adjudicació a les empreses es farà el proper 2019, els canvis a la ciutat no es començaran a notar fins al 2020.

Segons Janet Sanz, la contracta serà flexible “per adaptar-se als canvis normatius que s’introdueixin els propers anys”. Per això s’introduiran elements tecnològics als contenidors, entre altres coses, per tenir una informació més acurada de l’ús que se’n fa. Per exemple: es planteja bonificar les famílies que reciclin més.

Control directe de l’Ajuntament

Pel que fa a la neteja, Sanz ha dit que s’adaptarà a cada barri i “es reforçarà allà on sigui necessari”. També s’incrementarà la neteja a les tardes i els estius (entre maig i octubre). Un altre punt on s’actuarà és al voltant dels contenidors, un dels “focus localitzats” de brutícia a la ciutat.

A diferència de les contractes actuals, la nova extreu el sistema de control. És a dir, l’Ajuntament supervisarà de forma directa tot el sistema de recollida i de neteja gràcies a la implantació de sistemes tecnològics. L’Ajuntament va multar amb 7 M € l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) per haver defraudat més de tres milions d’euros en la neteja a Barcelona.

 

Principals novetats de la nova contracta

Flexibilitat i adaptació a l’ús de l’espai públic als barris. El nou sistema de neteja combinarà diferents tipus de neteja, amb escombra, amb màquina d’aigua… i de recollida en funció de les necessitats, l’època de l’any, els usos de l’espai públic i les característiques de cada barri.

Contenidors junts i accessibles. Es prioritza la col·locació de tots els contenidors en un mateix espai, accessible per a tothom, per potenciar la recollida selectiva. El model de recollida es mantindrà en les cinc fraccions actuals i s’ampliarà el contenidor groc com a recipient de materials de metall i de tots els plàstics. Als nuclis històrics on hi ha menys contenidors s’incorporaran altres sistemes de recollida selectiva.

Elements tecnològics als contenidors.  S’incorporen noves tecnologies per obtenir informació de l’ús dels contenidors i millorar la gestió de la recollida de residus i també, a mitjà termini, per iniciar sistemes per promoure el reciclatge en la ciutadania.

Menys emissions i menys soroll. Per millorar la qualitat ambiental, es prioritzarà una flota de vehicles de zero emissions i elèctrics per reduir el soroll, sobretot durant la nit.

Ampliació progressiva del sistema porta a porta de recollida de residus. Actualment, el sistema està en marxa al nucli antic de Sarrià. Es valorarà, segons el grau de complexitat, en quines zones de la ciutat es podria introduir la recollida porta a porta i altres sistemes complementaris de recollida a les zones amb un nombre més baix de contenidors. També s’incrementarà la recollida comercial porta a porta en 1.000 establiments que generen residus orgànics.

Aplicació de criteris socials en la contractació. La nova contracta haurà d’ incloure un pla d’igualtat d’oportunitats i de no discriminació de persones LGTBI i es farà un control al pla de subcontractacions que es realitzin en termes de pagaments, condicions, preus, etc. Com a mínim, el 10% dels nous contractes seran d’empreses d’economia social.


Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

Ecovidrio, en col·laboració amb Penguin Random House i l’Ajuntament de Barcelona, ha col·locat 5 contenidors verds exclusius, cadascun dels quals inclou un microrelat sobre el reciclatge i la cura del nostre entorn.

Article

Enguany se celebren 10 anys de la xarxa d’intercanvi Renova, una iniciativa d’intercanvi de la roba que ja no utilitzem, però que està en bon estat, i que promou el consum responsable, la prevenció de residus i la sostenibilitat.

Notícia

Impulsada per l’AMB, Ecovidrio i Ecoembes, en col·laboració amb els respectius ajuntaments. L’objectiu és analitzar la situació, informar els establiments i fomentar-hi la separació correcta de les diverses fraccions El sector de l’hostaleria i la restauració genera pràcticament el 50 % de tots els residus comercials recollits

Butlletí