Nova iniciativa per conscienciar sobre el malbaratament alimentari a Igualada

Font: Ajuntament d'Igualada i Canal Taronja

03/01/2019 - 13:09

Es volen implicar els menjadors escolars en una iniciativa emmarcada en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Igualada s’ha sumat a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, del 17 al 25 de novembre, proposant una activitat per als menjadors escolars de anomenada Què no ens mengem?.

L’any 2017, l’Ajuntament va aprovar el Pla Local de Prevenció de Residus Municipals, definint així el model de prevenció i gestió de residus de la ciutat i establint els objectius fins el 2020, programant les actuacions i els instruments necessaris per a l’assoliment dels mateixos: les fites establertes són la reducció del 10% del pes total dels residus generats, passant de les 21.269 tones de l’any 2010 a 19.142 tones l’any 2020. Bona part dels residus urbans són de fracció orgànica i molts d’ells provenen del malbaratament alimentari i amb aquest objectiu, el projecte Ens ho mengem tot és una proposta per conscienciar sobre el malbaratament alimentari als menjadors escolars i per sensibilitzar els alumnes i les seves famílies sobre l’aprofitament i els bons hàbits alimentaris.

Es va presentar el projecte als centres educatius. Per tal d’avaluar i reduir el malbaratament alimentari als seus menjadors, es treballarà a través dels aliments protagonistes, que són triats a partir del menú programat “Standard” del menjador escolar i poden ser, per exemple, mongeta tendra, pollastre o arròs amb tomàquet, entre molts altres. A partir d’aquí, es treballa en diferents fases, com ara de quin aliment es parla, d’on prové, quant producte es llença i quin cost té, quant es malbarata en conjunt i com s’evita el malbaratament.

L’Ajuntament ofereix assessorament, material de suport pedagògic i tècnic, guia metodològica amb propostes d’activitats, dinàmiques, estratègies, recursos complementaris i addicionals per treballar-ho a l’aula, sessions de formació per als educadors, informació sobre el marc conceptual del malbaratament alimentari a Catalunya, dades de tots els centres que participen en el projecte, tractament de les dades per conèixer la petjada ecològica de l’aliment malbaratat i material comunicatiu vinculat al projecte.

Aquest projecte converteix els alumnes dels centres participants en els veritables protagonistes, conjuntament amb els seus educadors del temps de migdia. Aquests últims seran els encarregats de portar a terme el guiatge educatiu per tal que els alumnes puguin fer les activitats de cada fase. Tot i això, les direccions i els mestres dels centres participants seran informats i coneixeran el projecte per tal d’animar i de poder fer un aprofitament transversal a les diferents àrees curriculars.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

La transformació d’un àmbit tan extens i estratègic com el barri del Rec representa una oportunitat per dur a la pràctica els principis d’urbanisme sostenible que el Departament de TES està treballant per consagrar mitjançant la nova Llei de territori i l’Agenda urbana de Catalunya.

Article

Els Premis Mercabarna-Paco Muñoz contra el malbaratament alimentari estan concebuts per promoure i reconèixer les iniciatives que es duen a terme per lluitar contra el malbaratament alimentari en l'esglaó de la producció i de la distribució de la cadena alimentària.

Article
La mitjana de recollida selectiva arriba al 75%

El passat 4 de març es va iniciar el servei de recollida en àrees tancades a Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, Pujalt, Sant Martí Sesgueioles i Sant Pere Sallavinera.

Butlletí