Butlletí 348 - Maria Foraster: “Hi ha una reacció fisiològica al soroll, encara que no en siguem conscients”

24-04-2018 al 07-05-2018

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 348 - Maria Foraster: “Hi ha una reacció fisiològica al soroll, encara que no en siguem conscients”

 
  24-04-2018 al 07-05-2018  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Maria Foraster: “Hi ha una reacció fisiològica al soroll, encara que no en siguem conscients”

07/05/2018

 
 

Les evidències científiques situen el soroll com un greu problema de contaminació del que sembla que no en som del tot conscients. Hem parlat amb Maria Foraster, investigadora de l’ISGlobal sobre aquest problema. Foraster va ser una de les veus expertes convidades a ACUSTICAT. Aquest congrés és un dels referents per trobar solucions a la contaminació acústica, un problema que pot impactar de forma greu en la salut de nens i adults, i que per tant necessita mesures eficients i ràpides per solucionar-lo.

 

 

 

Reportatges

 
 

Catalunya necessita repensar la gestió de l’aigua, dels boscos i de l’agricultura

 
 


El MEDACC presenta els resultats finals i les estratègies que proposa el projecte, desenvolupat per l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat, el CREAF, l’Instituto Pirenaico de Ecologia-CSIC i l’IRTA, per adaptar les conques fluvials de la Muga, el Segre i el Ter a  les noves condicions d’aridesa que provocarà el canvi climàtic. 

 
 

Opinions

 
 

ODS 11: ciutats i comunitats sostenibles

07/05/2018
Teresa Franquesa

Tenim la possibilitat de mirar-nos les ciutats com sistemes complexos en constant evolució i explorar noves maneres de viure i de gestionar l’entorn per construir el millor dels hàbitats humans amb el mínim impacte. Com seran les ciutats que mantinguin la integritat ecològica i produeixin benestar humà? Com les podem dissenyar i fer realitat?

El concepte de territori

 

02/05/2018
Ramon Folch

La política agrària de la Unió Europea, la famosa PAC, llença per la borda segles de paisatge agropecuari mediterrani condemnant camps d’oliveres centenàries a la desaparició com qui canvia els mobles de lloc... A l’extrem oposat, un petit aiguamoll fàcilment traslladable pot convertir-se en l’obstacle més gran per a la convenient ampliació d’un aeroport, posem per cas.

 

Notícies
 

Barcelona es conjura contra el canvi climàtic per evitar temperatures extremes

06/05/2018

 
 

L'Ajuntament ha impulsat el Pla Clima de Barcelona, un full de ruta per aconseguir reduir el 45 % de les emissions d'ara al 2030. D'entre les 240 accions que planteja hi ha la creació de refugis climàtics, espais on s'estigui més fresc que a casa quan hi hagi cops de calor. El pla també vol que d'aquí a 12 anys s'hagi reduït un 20 % el trànsit de vehicles privats a la ciutat.

 
 

270 accions de neteja dels espais naturals catalans se sumen a la iniciativa europea "Let's Clean Up Europe!"

06/05/2018

 
 

Entre l’11 i el 13 de maig se celebra a 27 regions europees la iniciativa europea “Let’s Clean Up Europe!” en la que els ciutadans poden participar, de manera voluntària, en diferents accions de neteja dels espais naturals, com boscos, platges, rius o rieres. 

 
 

Prohibits a Europa tres pesticides letals per a les abelles

07/05/2018
 

Els estudis científics de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària van dictaminar que els pesticides que a partir d'ara no es podran utilitzar –imidacloprid, clotianidina i tiametoxam– són un risc per a aquests insectes. Els dos primers són produïts per Bayer i l'últim per Syngenta, dues grans multinacionals en el punt de mira dels ecologistes des de fa temps.

Comença la implantació progressiva dels nous contenidors i sistema de recollida a Castelldefels

05/05/2018

L'Ajuntament de Castelldefels, a través de l'empresa municipal Serveis Ambientals de Castelldefels (SAC), inicia aquesta primavera la implantació d'un nou model de recollida de residus que disposarà d'uns nous contenidors més moderns, més nets i compactes, i permetran una menor ocupació de la via pública.

 
 

Es presenta "Girona Vora" per connectar els barris de la ciutat a través dels espais naturals

04/05/2018

La iniciativa, dissenyada per l'Ajuntament de Girona, el paisatgista Martí Franch i la Federació d'Associació de Veïns de Girona, proposa multiplicar per vuit els parcs urbans existents i crear una infraestructura verda d'unes 600 hectàrees amb l'objectiu d'apropar la natura a la ciutadania i de posar-la en valor.

Més de 100 municipis s’adhereixen a la Setmana de l’Energia 2018

 

04/05/2018

Catalunya celebra la vuitena edició de la Setmana de l’Energia del  4 al 10 de juny, coincidint amb la Sustainable Energy Week europea.  A casa nostra, la campanya vol transmetre als ciutadans de tots els municipis de Catalunya una nova manera de pensar i de viure l’energia. 

 
 

Un estudi relaciona l'exposició nocturna a la llum blava amb els càncers de mama i de pròstata

04/05/2018

L'estudi té rellevància en l'impacte en la salut que pot tenir i l'exposició a la llum nocturna a les ciutats. En els resultats obtinguts a Barcelona i Madrid es va observar que els participants exposats a nivells més alts de llum blava van tenir entre 1,5 i 2 vegades més risc de patir càncer de mama i de pròstata, respectivament, comparat amb la població menys exposada.

Rubí aposta per una fiscalitat verda per impulsar l'autoconsum energètic

 

04/05/2018

S'ha inaugurat la primera instal·lació d’autoconsum solar en una coberta privada de Rubí. La intenció del govern és ampliar les bonificacions de manera que es puguin mantenir durant el període d’amortització de la inversió inicial necessària per disposar d’una instal·lació d’aquest tipus.

 
 

Comença el compte enrere per suprimir els actuals contenidors d’emergència a Tiana

04/05/2018

Tiana és el municipi pioner en la recollida selectiva porta a porta. Des de l'inici del servei l'any 200 hi ha hagut instal·lats diversos contenidors d'emergència com a suport al porta a porta. A partir d'ara s'aposta per un nou model per promoure que tothom separi correctament els residus.

L’alumnat de Barcelona recull dades de la qualitat de l’aire a la ciutat

 

03/05/2018  

L’acció permetrà conèixer la qualitat de l’aire en espais de la ciutat per on passen els escolars, mitjançant uns sensors instal·lats temporalment en punts de la via pública propers a les seves escoles. Els infants són un dels col·lectius més vulnerables als efectes de la contaminació atmosfèrica.

 
 

Neix Catalunya Circular, l’Observatori d’Economia Circular de Catalunya

 

03/05/2018

L’Observatori neix amb l’objectiu d’esdevenir el node de referència en economia verda i circular, que aporti coneixement, inspiració i amb la voluntat de donar coherència als esforços que s’estan realitzant des de diferents actors, tan públics com privats.

La Diputació de Barcelona aconsegueix reduir un 18% les factures dels subministraments bàsics de 1.540 llars  vulnerables

02/05/2018

Amb l’objectiu de donar suport als ajuntaments de la demarcació de Barcelona en les accions preventives contra la pobresa energètica, la Diputació de Barcelona ofereix des del març de 2017 un programa d’auditories i intervenció a les llars en situació de vulnerabilitat.

 

 

Menorca acull el VIII Congrés de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres

02/05/2018
Es celebraran també les Jornades Tècniques per a gestors de reserves de biosfera

 
 

Els dies 22-25 de maig, el Consell Insular de Menorca acollirà el VIII Congrés de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Costaneres. Aquesta Xarxa es va crear l'any 2009 per la UNESCO, per tal de potenciar la cooperació i el treball en xarxa entre territoris illencs i costaners d'arreu del món, amb l'objectiu de millorar les estratègies de mitigació i adaptació al canvi climàtic i les polítiques de desenvolupament sostenible.

 

 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

S'activa l'estació de regeneració d'aigua del Prat de Llobregat

Biodiversitat Sitges alerta de la «regressió» que pateix la desembocadura de la riera de Ribes

 
 

Biodiversitat

 
 

La Diputació de València recolza el projecte ‘Viles en Flor’ per al desenvolupament sostenible dels espais verds urbans

 
 

Energia

 
 

Instal·lació d'una planta fotovoltaica en un edifici municipal a Sant Vicenç de Montalt

El món local demana finançament per fer front al bo social i la seva compatibilitat amb la Llei 24/2015

 
 

La nova edició del ‘Comerç Sostenible’ a Rubí incorpora un grup de compra agregada d’energia

Sabadell participa en un projecte que promou la col·laboració de comunitats de veïnatge contra la pobresa energètica

 
 

Mobilitat

 
 

Mataró bonifica en un 95 % l'impost d'obres per instal·lar sistemes de recàrrega elèctrica en garatges col·lectius

Sabadell tindrà aparcaments segurs per a bicicletes

 
 

Rubí celebrarà la segona Fira del vehicle elèctric

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Es constitueix la taula de seguiment sobre l'afectació del Tomicus en els boscos del Maresme

La Diputació de Tarragona millorarà els entorns naturals i urbans de 139 municipis

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Novetats en el servei de recollida Porta a Porta a Torrelles de Llobregat

 
 

Terra

 
 

La Diputació de Barcelona engega una nova línia d’actuació per sensibilitzar la ciutadania sobre la prevenció d’incendis forestals

 

 

Recursos
 

L'Ultra Clean Marathon, un gran repte esportiu i ambiental que es celebrarà del 13 al 19 de maig a Catalunya.

 
 

Durant 7 dies l’Albert Bosch i la Nicole Ribera, 2 esportistes compromesos amb el medi ambient, correran 7 maratons amb l’objectiu de recollir el màxim de RESIDUS, descobrint entorns de gran valor de casa nostra i conscienciant sobre la responsabilitat i la cura dels ENTORNS NATURALS!

 

 

 

 

En Peyu explica als anoiencs el nou model de recollida porta a porta

Setze municipis de la comarca de l'Anoia estrenaran enguany el sistema de recollida de residus porta a porta. L'objectiu és que la comarca deixi de ser la que menys recicla de Catalunya.

 

Un vídeo mostra l'espectacular cel nocturn del Priorat

A part de mostrar la riquesa paisatgística, el vídeo, de Joan Ramon Coll, és un homenatge al cel nocturn d'alta qualitat al Priorat.

 

 

 

 
 

Una aplicació prediu a quina velocitat es mourà el clima a Amèrica del Nord

Una aplicació web publicada a AdaptWest mostra les velocitats de canvi climàtic a les zones protegides de Canadà, Estats Units i Mèxic i, alhora, la ubicació geogràfica dels llocs que tindran en el futur el clima que actualment té qualsevol àrea protegida. Es basa en un estudi liderat per Enric Batllori, investigador del CREAF.

 

Com afecta la contaminació atmosfèrica el teu cos?


La contaminació de l'aire és un assassí invisible que ens rodeja dia a dia, que afecta joves i vells.  En aquest vídeo de la Organització Mundial de la Salut es pot observar com afecta el nostre cos, i com el seu impacte por causar atacs de cor, accidents vasculars cerebrals, malalties pulmonars i càncer.

 

 

 

 

 

Més Recursos

 
 

Deuwatts: Aigua a la ciutat del segle XXI

Subvencions convocades per l'Espai Natural Guilleries-Savassona

 

Bones Pràctiques
 

Mollet del Vallès estrena nova xarxa de calor amb caldera de biomassa per a dos equipaments municipals

 
 

L’Escola Joan Salvat Papasseit i el Pavelló Municipal Plana Lledó ja s’escalfen amb l’energia que produeix la nova caldera de biomassa amb estella forestal amb xarxa de calor de distribució per als dos equipaments. La nova instal·lació, que ha comptat amb una inversió de 150.000 euros, el 50% dels quals han estat aportats per la Diputació de Barcelona.

 

 

 

 

 

Mestres i alumnes d'escoles de Sabadell participen en una jornada contra el malbaratament alimentari

La trobada, que forma part de les accions de l’Agenda 21 Escolar Plus de Sabadell, ha comptat amb un doble programa, un per a mestres i un per a infants.

Una recollida de residus més eficient i adaptada a cada barri de Barcelona


La nova contracta de neteja de l'Ajuntament de Barcelona, que entrarà en vigor el novembre del 2019, és una peça clau de l’estratègia municipal de residu zero de la ciutat. 

 

 

 

Els espais agraris, eines per al desenvolupament i gestió del territori

Experts en la preservació i gestió d’espais agraris en l’àmbit local de diferents territoris de l’Estat i també de França, han presentat a Collbató les seves experiències en aquests territoris, amb la voluntat d’intercanviar i valorar-les com a models de desenvolupament econòmic i social

TMB reduirà en 4 anys 27.900 t de CO2 amb la substitució de busos dièsel per híbrids i elèctrics

TMB està realitzant la substitució de 449 autobusos dièsel i de gas natural comprimit per autobusos híbrids, elèctrics i de gas natural més avançats. En quatre anys, del 2017 al 2020, la segona reconversió ambiental de la flota de bus produirà un estalvi de 27.880 tones de CO2, que ascendirà a més de 50.500 tones en el còmput ampliat fins al 2023.

 

 

 

La Diputació de Barcelona fa franges d'autoprotecció contra incendis forestals a les urbanitzacions

 
 

Durant tot l'any, però especialment abans de l'estiu, és primordial obrir franges perimetrals a les urbanitzacions i zones verdes públiques perquè facin de tallafocs en cas d'incendi forestal. A través de la campanya “Si arriba el foc, estàs preparat?" es durant a terme una sèrie d’accions per fomentar les mesures d’autoprotecció contra els incendis forestals a les urbanitzacions, nuclis de població, edificacions i habitatges aïllats situats enmig o prop d’un terreny forestal.

 

 

 

Més Bones Pràctiques

 
 

Vic promou el registre de bicicletes per lluitar contra els seus robatoris

El Districte de Nou Barris engega el Pla d'ambientalització de la seva Seu

 
 

La Diputació de Girona, distingida amb el segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local

Aprovat el planejament per protegir i rehabilitar les bordes tradicionals de l'Aran

 
 

S’inicia la sembra d’escocells florits en alguns carrers de Molins de Rei

Escola Pia Santa Anna, Ajuntament de Mataró i Diputació col·laboren per implantar els camins escolars del centre educatiu

 
Especials
 

Setmana Europea per a la Prevenció de Residus


Enguany la Setmana s'ha celebrat del 19 al 27 de novembre de 2016. Amb aquest especial, Sostenible.cat i la Xarxa donem suport a les accions del món local durant la setmana i a difondre accions per reduir els residus.

Biomassa, combustible per la transició energètica


Sostenible vol dedicar aquest especial a analitzar la situació i les perspectives de futur d’una font energètica, la cadena de valor de la qual està íntegrament en el territori: obtenció, processament, transport, distribució i venda, sense oblidar la part de disseny i fabricació de calderes.

 
 

Setmana Europea de l'Energia Sostenible

 
 

Del 4 al 8 de juny se celebra la Setmana de l’Energia 2018, coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible.
Durant els mesos de maig, juny i juliol es realitzaran diferents activitats adreçades a la ciutadania per fer arribar el missatge de la campanya, que aquest any és la Transició energètica de Catalunya. 

 
Agenda
 

07/05/2018

“El dret a la ciutat. Un dret emergent del s. XXI?”

08/05/2018

Cicle de seminaris tècnics de promoció de la biodiversitat urbana des del verd urbà: Solucions basades en la natura: La infrastructura blava fluvial i litoral

 
 

08/05/2018

Sistemes d’emmagatzematge energètic innovadors, per al subministrament d’energia verda

09/05/2018

Presentació de Catalunya Circular, l’Observatori d’Economia Circular de Catalunya

 
 

11/05/2018

Curs: Fiscalitat ambiental en l’àmbit local

12/05/2018

DIA MUNDIAL DE LES AUS MIGRATÒRIES

 
 

13/05/2018

EcoFira de Calaf

13/05/2018

5ª jornada Sitges Clean up Day

 
 

15/05/2018

"Evapotranspiració, agricultura de precisió i observació de la Terra"

17/05/2018

DIA MUNDIAL DEL RECICLATGE

 
 

22/05/2018

Cicle de seminaris tècnics de promoció de la biodiversitat urbana des del verd urbà: Ambients aquàtics i basses naturalitzades

24/05/2018

Tecnologies avançades per a un món sostenible: Aconseguirem respirar aire net?

 
 

25/05/2018

Sitges ReciclArt

25/05/2018

Segona Fira del vehicle elèctric a Rubí

 
 

25/05/2018

Estratègia multisectorial per facilitar l’accés a la terra

26/05/2018

SETMANA DE LA NATURA A CATALUNYA

 
 

29/05/2018

Jornada de presentació del mapa dels usos i cobertes del sòl a Catalunya 2002-2007 i 2007-2012

30/05/2018

SETMANA EUROPEA DEL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (ESDW)

 
 

30/05/2018

Tecnologies avançades per a un món sostenible: "Aconseguirem tancar el cicle urbà de l’aigua?"

31/05/2018

La nova mobilitat: del cotxe particular al ciutadà multimodal

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube