270 accions de neteja dels espais naturals catalans se sumen a la iniciativa europea "Let's Clean Up Europe!"

06/05/2018 - 09:24

Entre l’11 i el 13 de maig se celebra a 27 regions europees la iniciativa europea “Let’s Clean Up Europe!” en la que els ciutadans poden participar, de manera voluntària, en diferents accions de neteja dels espais naturals, com boscos, platges, rius o rieres. 

La Comissió Europea fomenta les accions per sensibilitzar les persones sobre l’abast del problema dels abocaments incontrolats i promoure canvis en els hàbits i el  comportament dels ciutadans.

Combatent comportaments incívics

A Catalunya, entitats públiques i privades ofereixen 270 activitats de neteja d’entorns naturals del nostre país on persones de totes les edats hi poden participar. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) coordina aquestes accions, promogudes per administracions públiques, associacions del tercer sector ambiental, centres excursionistes, escoles i instituts, associacions, ONG i ciutadans.

Aquestes accions donen resposta a problemes ambientals originats per abocaments incontrolats en espais naturals, evitar possibles contaminacions i restaurar-ne l’hàbitat i el paisatge. Més enllà d’aquest fet, també tenen un alt potencial de sensibilització per a la ciutadania, ja que són una bona oportunitat per visualitzar l’efecte dels comportaments incívics.

La campanya “Let’s Clean Up Europe!” compta amb el suport econòmic d’Ecovidrio, de la Diputació de Barcelona i de Cicloplast.

Accions a 40 comarques

Les accions catalanes es realitzaran a 40 comarques, la major part de les quals a la demarcació de Barcelona (58%), seguit per les de Girona (18%). En total hi participaran 251 entitats de  191 municipis. El 39% de les actuacions de neteja es realitzaran en rius, el 33% en boscos i, en menor proporció, en platges i espais mixtes. Es poden consultar en detall a l’agenda de la campanya web de l’ARC que permet apuntar-se com a voluntari.

Com a particularitat, durant les accions de neteja, a Catalunya es farà pedagogia sobre la prevenció en la generació dels residus i la brossa recollida se separarà de forma selectiva. Tot plegat per demostrar que aquests residus són, en realitat, recursos. El paper, el vidre, els metalls i el plàstic, si es recullen separadament,  poden reciclar-se. A més, es redueixen els efectes sobre el medi ambient d’allò que s’aboca, es creen oportunitats econòmiques i llocs de treball, i es contribueix a impulsar Europa cap a una economia més circular.

A casa nostra l’any passat es van promoure 186 accions de neteja durant el Let’s Clean up Europe!, que es va celebrar del 12 al 14 de maig de 2017. Aleshores es van recollir 75,6 tones de residus i hi van participar més de 8.000 persones. Enguany, amb les 260 accions programades, les entitats estimen una participació de més de 16.000 voluntaris.

Marató ambiental i esportiva

Una de les novetats d’aquest any és l’Ultra Clean Marathon, un repte ambiental i esportiu per conscienciar i mobilitzar la ciutadania per reduir la presència de residus en espais naturals, transmetent mesures de prevenció, i per promoure curses solidàries i sostenibles aplicant bones pràctiques com el respecte, la protecció i la cura del medi ambient. L’experiència, que tindrà lloc la setmana del 13 al 19 de maig, serveix com a nexe d’unió entre la campanya Let’s Clean Up Europe! (11-13 de maig) i la Setmana de la Natura –que se celebrarà del 25 de maig al 5 de juny–, amb activitats de conservació i custòdia del territori. Aquesta és una iniciativa promoguda per la Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència de Residus de Catalunya, la Xarxa de Custòdia del Territori, i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya.

Durant una setmana, dos esportistes compromesos amb el medi ambient, l’Albert Bosch i la Nicole Ribera, correran set maratons en diferents etapes on voluntaris aniran recollint el màxim de residus i podran descobrir indrets naturals de gran valor.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus

La iniciativa “Let’s Clean Up Europe!” està coordinada per la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, a través del Projecte LIFE+ del qual l’ARC n’és sòcia. L'objectiu és organitzar durant una setmana i arreu d'Europa accions per donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus; fer públiques les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus; i fer canviar el comportament quotidià dels europeus  en àmbits com el consum o la producció. Enguany, la X edició de la Setmana se celebrarà del 17 al 25 de novembre.

El proper 22 de maig a Brussel·les, en el marc de la Green Week, se celebra la cerimònia de lliurament dels IX Premis Europeus de Prevenció de Residus que guardonen els sis millors projectes o activitats d’empreses, administracions, associacions, escoles o universitats, i ciutadans celebrats a la IX Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Enguany hi concorren tres finalistes catalans: l’Institut Comte de Rius de Tarragona, Rezero  –Fundació Prevenció Residus i Consum–, i la Fundació Real Dreams.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Mollet del Vallès és una de les candidatures catalanes que optarà al Premi Europeu de la Prevenció de Residus (EWWR) 2024 en la categoria d’Administració Pública per la seva iniciativa “Dia lliure d’envasos d’un sol ús al Mercat Municipal”.

Notícia

Dins els actes de la Setmana Europa de la Prevenció de Residus, l’Ajuntament de Martorell ha presentat, aquest dimecres a la Sala Muxart del Centre Cultural, el nou Pla Local de Prevenció de Residus (PLPR) 2023-2030

Butlletí