Els espais agraris, eines per al desenvolupament i gestió del territori

Font: Diputació de Barcelona

01/05/2018 - 14:23

Experts en la preservació i gestió d’espais agraris en l’àmbit local de diferents territoris de l’Estat i també de França, han presentat a Collbató les seves experiències en aquests territoris, amb la voluntat d’intercanviar i valorar-les com a models de desenvolupament econòmic i social. La trobada, organitzada per la Diputació de Barcelona i amb la l’assistència de més de 70 participants, principalment tècnics i gestors municipals, així com agents socials, econòmics i polítics, ha estat presentada pel vicepresident primer i responsable de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, Dionís Guiteras.

Sota el títol Eines per a la gestió i desenvolupament dels espais agraris en el món local, els participants a la jornada han pogut conèixer i valorar diverses experiències consolidades de gestió i preservació d'espais agraris de diferents territoris, amb l'objectiiu que aquestes serveixin d'inspiració per a nous projectes locals.

Entre els models de gestió presnetats hi ha el Pla Territorial Agroforestal del País Basc, els espais agraris a Menorca, l’espai agrari protegit El Rincón de Tenerife, el banc de terres del Bierzo, així com els espais test de l'Horta de Lleida i els espais test agrícoles (RENETA) de França, a més del models impulsats des de la Diputació de Barcelona, com el Parc Agrari del Baix Llobregat o el recent creat Parc Rural del Montserrat.

En la seva intervenció en la sessió inaugural, Dionís Guiteras ha assenyalat la necessitat de desenvolupar econòmicament l'espai rural com una aposta de futur per l’equilibri del conjunt de territori. En aquest sentit, Guiteras ha remarcat: «El món rural ha perdut la batalla demogràfica, però necessitem la complicitat del tot el país per mantenir l’equilibri territorial, i per tant, la seva viabilitat, tant en oportunitats econòmiques i de treball, com en la seva aposta de futur».

Segons Guiteras la jornada ha servit per donar eines als tècnics i gestors dels ajuntaments i la gent del territori, per aprendre i millorar d’aquells models de gestió que han reeixit. «Els espais agraris son eines que poden servir per aquest reequilibri del país, a partir de dotar d'oportunitats a les persones que viuen als pobles, però també per donar garanties als consumidors de les ciutats amb productes i aliments de qualitat».

 

En la jornada s'han tractat també aspectes com la Llei d'espais agraris de Catalunya, que es troba encara pendent d'aprovació, així com de tots els temes que de forma transversal afecten també al món rural, com poden ser la planificació urbanística, la promoció econòmica o la gestió ambiental, amb figures de protecció del territori. Segons Guiteras «Aquesta transversalitat es el que ens permetrà que el país es reequilibri territorialment, econòmicament i socialment».


 

Categories: 

Relacionats

Article

Amiant per plaques és una línia d’ajuts de la Generalitat de Catalunya de 40 milions d'euros dirigida sobretot al sector primari i que es farà càrrec del 100% de la despesa.

Article

El Jardí està situat al bell mig del Parc fluvial del riu Ripoll a Barberà del Vallès. El qual es concep com a nucli, pol d’atracció i espai emblemàtic amb un alt valor natural, paisatgístic i històric, on es troben diversos elements a preservar i potenciar.

Article

La transformació de Vallbona, al districte de Nou Barris de Barcelona, permetrà fer créixer el barri i dinamitzar-lo i mantenir-ne alhora l’esperit de la comunitat.

Butlletí