Butlletí 342 - Marina Mir: “Els requisits per ser mestre són la formació i l’empatia”

23-01-2018 al 05-02-2018

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 342 - Marina Mir: “Els requisits per ser mestre són la formació i l’empatia”

 
  23-01-2018 al 05-02-2018  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Marina Mir: “Els requisits per ser mestre són la formació i l’empatia”

26/01/2018

 
 

Marina Mir és, amb Jaume Terradas, una de les introductores de l’educació ambiental al país. Pionera en l’aportació de didàctica als primers itineraris de la natura —entre els quals Bosc de Santiga i Can Lleonart. Des de la seva posició de biòloga i de professora va tenir l’oportunitat de treballar les herències de figures com Ramon Margalef i, sobretot, Angeleta Ferrer i Sensat. Dins de l’aula, Marina Mir va crear xarxa d’ensenyants a casa nostra i va posar en pràctica plenament la metodologia de projectes.

 
 

Núria Almirón: "Les centrals nuclears van néixer per rentar la cara als diners invertits en bombes nuclears"

02/02/2018

 
 

Va néixer a Sabadell però viu al Baix Empordà. És professora d’universitat, ha donat classes a la Universitat de Girona, a la UAB i des de fa 9 anys a la UPF. També ha fet de periodista. Ara mateix dirigeix el màster en Estudis Internacionals sobre Mitjans, Poder i Diferència. És co-directora de l’UPF-Centre for Animal Ethics i la directora del projecte de recerca THINKClima que investiga el paper que tenen els grups d’interès en el coneixement que rebem sobre el canvi climàtic.

 
 

Reportatges

 
 

Solucions basades en natura: un nou concepte per assolir ciutats més verdes, resilients i habitables?

 
 

En els darrers anys ha emergit amb força el concepte de “Solucions basades en Natura” (SbN), especialment en el context de les ciutats verdes, la resiliència urbana o la urbanització sostenible. Els investigadors Francesc Baró, Panagiota Kotsila; Filka Sekulova del grup de recerca BCNUEJ de l’ICTA-UAB, aborden en aquest reportatge la clarificació del concepte SbN, aporten models i exemples i les claus per dissenyar-les de manera que sigui realment efectives per, a través dels beneficis de la natura, abordar reptes socials.

 
 

Opinions

 
 

La institucionalització de les smart cities: El pla nacional de territoris intel·ligents

01/02/2018
Robert Álvarez Sastre

El Pla de Territoris Intel·ligents (PNTI), com a procés institucional en el que entren les ciutats intel·ligents a partir del moment de la seva aprovació, és, sens dubte, un instrument necessari per seguir avançant en el procés de smartizació de ciutats i territoris, però que comporta uns riscos que li són inherents i que intentaré esbossar en el present comentari.

L’economia del bunyol

 

23/01/2018
Joana Diaz

La teoria del dònut ajuda a posar aquestes i altres prioritats socials i ambientals en el context de les estructures econòmiques i polítiques i de les relacions entre elles. Bàsicament, el que la teoria proposa és que hi ha una base social i un sostre ecològic que delimiten l’espai de seguretat ambiental i justícia social en el que hauria de moure’s la humanitat.

 
Notícies
 

Comença la Marató de l'estalvi energètic 2018

05/02/2018

 
 

Equipaments de dotze municipis participen en aquesta acció conjunta. Es vol assolir una disminució del 10% i dedicar els diners estalviats a la lluita contra la pobresa energètica. En aquest ampli reportatge podreu consultar a fons les experiències dels municipis participants.

 
 

La Diputació de Barcelona i setze municipis impulsen el Parc Rural del Montserrat

02/02/2018
Es tracta d'un projecte per desenvolupar l'activitat agrària

 
 

La Diputació de Barcelona i setze municipis creen el Parc Rural del Montserrat per desenvolupar l’activitat productiva econòmica agrícola, ramadera i forestal en aquest territori de 30.000 ha. En els darrers 60 anys aquests municipis han perdut el 60% de terreny agrícola. El projecte té voluntat de donar noves oportunitats a joves emprenedors del sector agrícola i ramader a partir de la comercialització de productes sota la marca “Montserrat”.

 
 

L’activisme contra el malbaratament alimentari perd Paco Muñoz

05/02/2018

El geògraf, cofundador, actual vicepresident i ànima de la Plataforma Aprofitem els Aliments, va morir dilluns d'una aturada cardíaca mentre feia esport a la UAB, on s’havia convertit en figura imprescindible per a les polítiques de medi ambient.

Sis candidats catalans al IX Premi Europeu de la Prevenció de Residus

04/02/2018

En el Premi hi participen les activitats organitzades durant la novena Setmana Europea de la Prevenció de Residus que es va celebrar el passat novembre, i durant la qual es van portar a terme més de mil activitats sobre prevenció de residus a Catalunya. La cerimònia de lliurament es farà a Brussel·les a finals de maig

 
 

L'organització de consumidors avalua 37 deixalleries i posa la millor nota a la de Manresa

04/02/2018

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) considera la deixalleria fixa de Manresa com el millor punt net de recollida de 37 punts de tot Espanya en els quals va fer la prova de portar-hi diversos objectes i veure quin tractament hi donaven.

Rubí incrementa la recollida selectiva amb la recollida porta a porta industrial

03/02/2018

El servei porta a porta als polígons industrials permet doblar la recollida d’envasos en sis setmanes i incrementar en un 35% la d’orgànica.

 
 

L'Agència de Residus de Catalunya concedeix els ajuts per impulsar l'economia verda i la prevenció i gestió dels residus municipals

02/02/2018

Es destinen 1,8 milions d'euros a 66 projectes empresarials de foment de l'economia circular, 1,8 milions d'euros per a projectes de prevenció i preparació per a la reutilització dels residus municipals. 4,7 milions d'euros en ajuts per a deixalleries municipals i més de dos milions d'euros atorgats per al foment de la recollida selectiva de l'orgànica.

Gran part del Pirineu i Prepirineu de Lleida reuneix les condicions per a la creació d'una gran zona de protecció del medi natural nocturn

02/02/2018

Les zones mesurades aquest any al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser i a l’Espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa corroboren que la franja pirinenca gaudeix de cels foscos i de qualitat. El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici demanarà aquest any la certificació Starlight.
 

 
 

Els punts d'assessorament energètic de Barcelona eviten 5.000 talls de llum en el seu primer any

02/02/2018

El servei d'assessorament energètic també ha gestionat més de 1.400 canvis de potència amb les subministradores, el que ha estalviat a les famílies 54.000 euros. No obstant, prop de 170.000 veïns, més del 10% dels habitants de la ciutat, són víctimes de la pobresa energètica.

Es constitueix l’Associació Catalana de Municipis i Entitats per a la Gestió Pública de l’Aigua

01/02/2018

Set municipis en formen part: Barcelona, Badalona, Cerdanyola del Vallès, el Prat de Llobregat, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa. L’Associació té com objectiu principal difondre i promoure la gestió pública de l’aigua, i donar suport als municipis que vulguin adoptar aquest model de gestió.

 
 

Impuls a la implantació d'estacions de recarrega de vehicles elèctrics i a la mobilitat sostenible a la Comunitat Valenciana

31/01/2018

Es recolzarà el cost de la instal·lació d'estacions de recàrrega de vehicles elèctrics i també es recolzarà un total de 30 projectes presentats per ajuntaments i empreses que suposen la reducció dels consums energètics en el sector transporte.

La Fàbrica del Sol reobre després d’un any d’obres

 

29/01/2018
 

La Fàbrica del Sol és un equipament d'educació ambiental promogut per l'Ajuntament de Barcelona. Ubicada dins el Parc  de la Barceloneta, s'ha convertit després d'un any d'obres en un equipament ambiental demostratiu de referència a la ciutat.

 
 

Saldes millora la qualitat del cel nocturn el primer any de l'obtenció del Distintiu de qualitat

27/01/2018

Un any després que la Generalitat declarés Saldes primer municipi amb un Espai amb un cel nocturn de qualitat de Catalunya, l’Ajuntament ha reduït ostensiblement la font de contaminació lumínica amb el canvi de la meitat dels fanals  amb el suport de la Diputació de Barcelona. 

El Bages actua contra la pobresa energètica amb l’impuls d’un servei d’atenció itinerant

25/01/2018

El Consell comarcal del Bages ha presentat la nova Oficina comarcal d’assessorament energètic i atenció a la pobresa energètica, que ofereix atenció i assessorament a la població del Bages en general, alhora que intervé i acompanya a les persones en situació de pobresa energètica.

 
 

Som Energia finança a Lleida el seu primer projecte adreçat a pal·liar els efectes de la pobresa energètica

25/01/2018

A través dels donatius voluntaris dels contractes de llum de la cooperativa s’assumeix el cost total d'una instal·lació fotovoltaica d'autoproducció en un edifici amb 19 famílies en situació de vulnerabilitat, que generarà un estalvi del 30% anual en la despesa energètica de l'edifici.

Granollers, present a unes jornades sobre els objectius de Nacions Unides per al 2030

25/01/2018

L'alcalde de Granollers vol que el proper Pla estratègic de la ciutat es basi en l'Agenda de Desenvolupament Sostenible. Acabar amb la pobresa i la fam i fomentar la igualtat de gènere i la qualitat de l'educació són alguns dels 17 objectius de Nacions de cara al 2030.

 
 

L'activació del terciari de la depuradora del Llobregat permetrà incrementar les reserves en situació de sequera

23/01/2018

 
 

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han tancat l'acord per incorporar al cicle hidrològic les aigües tractades en el sistema terciari de la depuradora del Llobregat. Aquesta mesura permetrà incrementar les reserves estratègiques en situació de sequera, aportant aigua de qualitat al riu enlloc d'abocar-la al mar, i creant una barrera contra la infiltració salina.

 

 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Masquefa impulsarà horts socials al municipi

 

 

Aigua

 
 

L'Agència Catalana de l'Aigua destina 1,6 milions d'euros per actuacions de custòdia fluvial

Les Balears treballen per una pesca amb menys impactes ambientals

 

 

Contaminació

 
 

Girona amplia la xarxa de sensors acústics

El grup de treball “Soroll i Salut de Barcelona” aborda el problema de la contaminació acústica

 

 

Energia

 
 

Rubí oferirà una sessió mensual del taller de factura elèctrica durant el 2018

Els punts d’assessorament energètic de Barcelona amplien serveis

 
 

Avià posa en marxa diverses mesures d'estalvi energètic

Santa Perpètua de Mogoda estalvia energia als equipaments municipals

 

 

 

Mobilitat

 
 

La Guàrdia Urbana de Barcelona adquirirà 145 vehicles híbrids

Rubí convida a la ciutadania a planificar la mobilitat del municipi

 

 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Sis ajuntaments del Maresme confien en el servei de boscos

Els parcs de Catalunya organitzen una desena d'activitats pel Dia Mundial de les Zones Humides

 
 

Acord entre la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Custòdia del Territori per impulsar la custòdia municipal a la demarcació de Barcelona

 

 

Reciclatge/Residus

 
 

Castelldefls ofereix a propietaris i comunitats un servei gratuït de neteja de pintades

Santa Eulàlia de Ronçana engega, per tercer any consecutiu, la campanya per fomentar l’ús del compostatge casolà

 
 

Les Franqueses dóna la benvinguda al nou servei de recollida i neteja

Santa Maria de Martorelles implanta la recollida Porta a Porta

 
 

22 establiments inicien una prova pilot de recollida de residus porta a porta a Sant Llorenç Savall

Girona implementa nous sistemes de seguiment i millora de la neteja i la jardineria a la ciutat

 

 

Smart cities/Planificació urbana

 
 

El desenvolupament urbà sostenible, a debat

 

 

Terra

 
 

Quinze entitats protegeixen 9.454 hectàrees a Girona amb acords de custòdia del territori

 

Recursos

 

 

Els residus són cosa de totes i tots

 

Cardedeu edita un vídeo informatiu sobre residus. La píndola informa amb to divertit de com llençar adequadament les deixalles al contenidor o com generar el mínim de residus.

Es convoca el 5è Concurs Fotogràfic del Parc de la Serralada de Marina

El 5è Concurs de Fotografia del Parc de la Serralada de Marina s'adreça a tots els públics i els participants poden enviar fins a un màxim de quatre fotografies inèdites. 

 

 

La UE obre la convocatòria per a presentar projectes d'impuls a l'eficiència energètica en el marc del programa de finançament Horizon 2020

El pressupost pels anys 2018 i 2019 és de 212 milions d'€ i l'objectiu és impulsar projectes innovadors en els àmbits de l'eficiència energètica, la seguretat energètica i les energies netes.

Neix ‘TreeMotion’, el primer concurs de fotografia amb drons sobre boscos

 

 

El CREAF llança aquest concurs amb l’objectiu de donar a conèixer el projecte de ciència ciutadana Alerta Forestal entre la comunitat d’usuaris de drons.

 

 

 

 

Setmana de la Natura 2018

Es celebrarà del 26 de maig al 5 de juny del 2018

 
 

Coordinada des de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC), la Setmana de la Natura és una campanya que té com a objectiu afavorir que la gent conegui la natura, hi connecti i la visqui, per prendre consciència de la necessitat de tenir-ne cura.

 

 

 

Més Recursos

 
 

Objectiu #Rezero - Família amb nens: "Padre, he vuelto a pecar"

Publicades les presentacions sobre la Biomassa forestal en el sector turístic

 

 

Col·lecció “Manuals de gestió d’hàbitats”

 
Bones Pràctiques
 

Festa dels aliments aprofitats Vic

Publiquem aquesta acció de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus organitzada per l'Ajuntament de Vic i Plataforma Aprofitem els Aliments, com a homenatge a Paco Múñoz, qui va liderar la lluita contra el malbaratament i que aquesta setmana ens ha deixat. 

El projecte d'Horts Urbans a La Mina

Els objectius que es persegueixen amb la iniciativa d'aquest barri de Sant Adrià de Besòs són fomentar la participació del veïnat en una activitat comunitària i fer alhora bon ús del cultiu ecològic.

 
 

El CEM del Papiol disposa de calderes de biomassa


El CEM compta ara amb una de les calderes de biomassa més eficients d’Europa quant a estalvi energètic i emissions de CO2

PortAventura s’incorpora al Programa de gestió alimentària de Reus

L'Ajuntament de Reus, PortAventura World i la Fundació PortAventura han signat aquest conveni de col·laboració en el Projecte de recuperació i distribució d’aliments frescos. 

 
 

La Diputació de Barcelona connecta amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) –objectius universals, integradors i ambiciosos- són els que guien la implementació de l’Agenda 2030  de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible.

Accions per millorar la qualitat de l'aire a l'entorn metropolità


L'AMB ha aprovat diferents plans i mesures per als sectors d'obres i d'indústria per continuar reduint la contaminació atmosfèrica i millorar la qualitat de l'aire de la metròpolis de Barcelona. 

 
 

El Prat instal·la un tòtem per concentrar les miccions dels gossos amb condicionament positiu

Els orins de gos al carrer són la problemàtica de neteja que acumula més queixes entre la ciutadania del Prat, segons es va poder comprovar amb el procés de participació sobre residus i neteja.

Recuperen més de 3.000 ampolles de plàstic després de les festes de Sant Sebastià a Palma

La primera acció de la campanya '#perunamarsenseplàstic', va permetre recuperar més de 3.000 envasos de beguda a la Plaça Major de Palma, en plena celebració de les festes de Sant Sebastià.

 
 

Els parcs gestionats per l’AMB han reduït un 34% el seu consum d’aigua en 12 anys

L’any 2006 el consum era de 237,93 l/ m2, mentre que l’any passat el consum mitjà ha baixat fins als 157,40l/m2

 
 

En els últims 10 anys, el servei de parcs de l’AMB ha treballat buscant l’equilibri entre una òptima gestió de l’aigua i una bona qualitat dels parcs a través de la racionalització del consum d’aig. L’any 2006, moment previ al decret de sequera, el consum mitjà dels parcs era de 237,93l/m2 pel seu manteniment integral.  Al 2017 el consum mig ha estat de 157,40l/m2·any.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

L'Escola El Turó de Masquefa se suma a l'eficiència energètica

Els comerços podran estalviar-se més d’un 41 % anual en la factura de la llum a Pallejà

 
 

El Consorci de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona compleix vint anys

Responsabilitat Social Corporativa a la Diputació de Barcelona

 
 

Es presenta la campanya per fomentar les franges de protecció contra incendis forestals

 
 

La Dada

 
 

Retirades 44 tones de residus del litoral de les Illes Balears la temporada 2017

Els plàstics són la matèria predominant, amb un 42,7 %, seguits de les fustes i la vegetació

 
 

El 2017 el Servei de Neteja del Litoral de l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (Abaqua) ha recollit 44.263,07 kg de residus del litoral de les Illes Balears. Això significa que, de mitjana, s’han tret de la mar 467,9 kg diaris de residus entre el 30 de juny i el 30 de setembre.

 
Especials
 

Biomassa, combustible per la transició energètica

Sostenible vol dedicar aquest especial a analitzar la situació i les perspectives de futur d’una font energètica, la cadena de valor de la qual està íntegrament en el territori: obtenció, processament, transport, distribució i venda, sense oblidar la part de disseny i fabricació de calderes. I que, segons l’Estratègia Catalana per la Biomassa i el Pla d’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020 podria ser la segona energia renovable més important a Catalunya en només 3 anys.

40 anys d’Educació Ambiental


Arrel de la publicació del llibre 'Educació ambiental. D'on venim? Cap on anem?' Sostenible vol dedicar aquest especial a l’anàlisi de l'estat de l'educació ambiental a Catalunya després de 40 anys.  Aquí podràs trobar informacions i anàlisis des d’una mirada crítica i una reflexió profunda per extreure coneixement del camí recorregut i actuar assumint els reptes i la necessitat de transformar una educació que vol transformar el món.

 
 

EWWR2017 Setmana Europea de la Prevenció de Residus

 
 

Amb aquest especial, Sostenible.cat vol difondre les accions del món local i altres activitats que es porten a terme en el marc de la Setmana.

 
Agenda
 

15/01/2018

Curs ONLINE Introducció ambientalització esdeveniments

15/01/2018

Exposició: Actuem amb energia a Vilanova del Vallès

 
 

23/01/2018

Exposició "Actuem amb energia" a Copons

08/02/2018

Exposició "Actuem amb energia" a Calaf

 
 

08/02/2018

Mapes d'economia circular al Vallès Occidental.

10/02/2018

Redescobrim La Fàbrica del Sol

 
 

12/02/2018

Jornada sobre pobresa energètica: regulació jurídica i protecció dels drets de les persones

13/02/2018

5è Congrés d'Energia de Catalunya

 
 

15/02/2018

Cicle d'Autoconstrucció Sostenible

16/02/2018

3r congrés del Tercer Sector Ambiental de Catalunya

 
 

17/02/2018

Redescobrim La Fàbrica del Sol

21/02/2018

Taller: Aplicació de plantes a remeis medicinals. Circulació i tensió

 
 

22/02/2018

Sortida Tècnica "Experiències de custòdia municipal a Sant Julià de Ramis".

23/02/2018

L'aire que respira Barcelona

 
 

24/02/2018

Redescobrim La Fàbrica del Sol

27/02/2018

Presentació del Pla Clima de Barcelona

 
 

27/02/2018

Taller: Fem planter amb elements reutilitzats?

28/02/2018

Xerrada: El Reciclatge de vidre, el cicle perfecte

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube