La Fàbrica del Sol reobre després d’un any d’obres

L’edifici a Barcelona s’ha convertit en el centre neuràlgic d’impuls de la sostenibilitat

Font: beteve.cat

29/01/2018 - 07:53
La Fàbrica del Sol és un equipament d'educació ambiental promogut per l'Àrea d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona.

La Fàbrica del Sol, al barri de la Barceloneta, té una història vinculada a les energies. Està situada a l’antic edifici de la direcció de la fàbrica Catalana de Gas i va ser dissenyada per l’arquitecte Josep Domènech. La construcció, inclosa al Catàleg del Patrimoni Arquitectònic Històric i Artístic de la ciutat, ha estat tancat durant un any. S’han fet obres per convertir-lo en un exemple d’eficiència i qualitat en el consum de recursos. La rehabilitació de l’edifici ha suposat una despesa de 688.033 euros.

La Fàbrica del Sol, ubicada dins el Parc  de la Barceloneta, s'ha convertit després d'un any d'obres en un equipament ambiental demostratiu de referència a la ciutat. Així, a la nova coberta energètica de l'edifici, tots els elements contribueixen a la reducció de consums. El terra filtra l’aigua de pluja -que després es reutilitza- i les plaques fotovoltaiques capten l’energia solar.

Aquests són alguns dels canvis que han convertit l'edifici, tal com assegura Frederic Ximeno, comissionat d'Ecologia de l'Ajuntament de Barcelona "en un equipament amb la qualificació energètica A, un certificat d’edificació sostenible que es diu Verde, és edifici amic de la bicicleta i, per tant, demostrem en el propi edifici que es pot en un edifici d’aquestes característiques, antic, obtenir una rehabilitació eficient i sostenible”.

Redistribució de l'espai

Les obres també han servit per redistribuir l’espai. A la planta baixa hi ha l’Ateneu de Fabricació, el Centre de Recursos Ambientals i una exposició permanent que explica com funciona energèticament La Fàbrica del Sol. Frederic Ximeno afirma que "esperem que el comportament sigui neutral en emissions i el màxim d’autosuficient, ho sabrem. El disseny és pensat en aquesta direcció. Un sistema de control intel·ligent, de seguiment de consums i de controls de sistemes de climatització i la idea és que com a mínim es generi la mateixa quantitat d’energia que consumeixi”.

Amb la rehabilitació de La Fàbrica del Sol, aquest edifici s’ha convertit en l’equipament de referència de la ciutat per mostrar com es gestionen de manera eficient els recursos naturals i també és el centre de treball conjunt entre l’Ajuntament i les entitats que promouen actuacions ambientals.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El Pla Escola Clima Barcelona inclou un conjunt de mesures destinades a climatitzar els centres públics municipals mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques, que convertiran els equipaments en generadors d’energia. Amb un pressupost de 100 milions d’euros, el projecte es durà a terme en 170 escoles entre el 2024 i el 2029.

Acte
18/10/2023 - 15:30
Nau Bostik. C/Ferran Turné 1-11 Barcelona.
Notícia

Manifesta 15 Barcelona s’expandirà més enllà del centre de Barcelona i arribarà a la serra de Collserola, el Prat-Delta del Llobregat i el riu Besòs anomenats ‘nodes geogràfics’.

Butlletí